αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣGirlsNextDoor: Οι δύο παλιές συμμαθήτριες που έγιναν YouTubers

GirlsNextDoor: Οι δύο παλιές συμμαθήτριες που έγιναν YouTubers

Πριν μερικά χρόνια «συγκατοικούσαν» στο ίδιο θρανίο, τώρα «συγκατοικούν» κάπου αλλού. Σε ένα κανάλι στο YouTube. Και δεν είναι τα μόνα κοινά που έχουν τα GirlsNextDoor (κατά κόσμον Φαίη Καστάνη και Δανάη Λειβαδίτη). Έχουν γεννηθεί και οι δύο το 1995, τον ίδιο μήνα, ενώ μένουν και στην ίδια περιοχή. Ξεκίνησαν το κανάλι τους ψάχνοντας μια αφορμή για να περνούν χρόνο μαζί, και σήμερα έχουν πάνω από 23 χιλ. subscribers.

Το It’s Possible συνάντησε τις δύο YouTubers, και εκείνες μας μίλησαν για το story τους, πως ακριβώς φτιάχνουν τα βίντεο που αναρτούν, ενώ απαντούν και στο ερώτημα για το αν αυτό που ονομάζουμε YouTuber μπορεί να είναι το βασικό επάγγελμα κάποιου στην Ελλάδα.

Πως ξεκινήσατε την ενασχόληση σας με το YouTube;

Φαίη: Ήταν μια περίοδος, εκεί που αρχίζεις λίγο και μεγαλώνεις, μετά το λύκειο. Τότε που βγαίνεις στον «έξω κόσμο» και σιγά-σιγά χάνεσαι με τους παιδικούς φίλους σου. Κάπως έτσι είχαμε χαθεί και εμείς οι δύο μεταξύ μας. Λογικό από μια μεριά, αφού οι δουλειές και οι σχολές συνήθως σε τραβάνε σε διαφορετικούς δρόμους. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε κάτι το οποίο θα μας δίνει την αφορμή να βρισκόμαστε π.χ. κάθε εβδομάδα, να μιλάμε και να είμαστε δημιουργικές. Αυτό ήταν το κανάλι στο YouTube.

Δανάη: Για να το πάω και λίγο πιο πίσω χρονικά, να πω ότι εγώ από μικρή –στην προ ίντερνετ εποχή- έπαιρνα την κάμερα του μπαμπά μου και μαζί με την κολλητή και την ξαδέρφη μου φτιάχναμε βιντεάκια με τους εαυτούς μας. Πηγαίναμε δημοτικό τότε. Πάντα μου άρεσε να τραβάω και να επεξεργάζομαι βίντεο. Οπότε κάπως έτσι ξεκινήσαμε και στο YouTube, ανεβάζονταν ένα βίντεο για make up. Στην συνέχεια αυτό έγινε μια συστηματική ενασχόληση και το κανάλι αναπτύχτηκε.

Τι εξοπλισμό χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει;

Φαίη: Μπορείς να ξεκινήσεις από το τίποτα. Με μια «μέτρια» κάμερα ή με ένα κινητό. Και εμείς έχουμε τραβήξει βίντεο με κινητό. Αλλά από ένα σημείο και μετά, όσο προχωράς, επειδή θέλεις την ποιότητα καλό είναι να αναβαθμίσεις τον εξοπλισμό σου. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά αν δεν προέρχεσαι από μια οικογένεια κάπως πιο εύπορη ή αν δεν έχεις μια δουλειά που να σου προσφέρει ένα καλό εισόδημα. Εμείς όπως καταλαβαίνετε από την… ταπεινή Καλλιθέα ξεκινήσαμε, άρα πορευόμαστε με ότι έχουμε (γέλια).

Δανάη: Συγκεκριμένα είχαμε μια «μέτρια» κάμερα και ξεκινήσαμε έτσι. Μέχρι σήμερα μάλιστα μπορούμε να πούμε ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει σε ότι αφορά τον εξοπλισμό.

Έβλεπα ένα πρόσφατο βίντεο που ανεβάσατε, από ένα ταξίδι σας στη Ρώμη. Ήταν περίπου 32 λεπτά σε διάρκεια. Αυτό που θέλω να ρωτήσω, είναι πόσο ήταν το συνολικό υλικό που είχατε στα χέρια σας και πόσος χρόνος χρειάστηκε για επεξεργασία; Για να δούμε έτσι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα

Δανάη: Όλα μας τα βίντεο, έχουν αρχική διάρκεια τριπλάσια ή τετραπλάσια από αυτό που τελικά βλέπει ο θεατής.

Εμείς το κάνουμε όλο αυτό σαν χόμπι, άρα την ώρα που τραβάμε το εκάστοτε βίντεο, δεν σκεφτόμαστε ούτε την χρονική διάρκεια που θέλουμε να πετύχουμε, ούτε σκεφτόμαστε τι ακριβώς θα πούμε και τι έκταση θα έχει. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σενάριο, για να μας βγαίνουν «ακριβώς» οι χρόνοι. Στην Ρώμη το αρχικό μας υλικό μπορεί να έφτανε και τις 3 ώρες συνολικά. Από εκεί βγήκαν τα 32 λεπτά του βίντεο που ανέβηκε στο YouTube. Το μοντάζ εμένα μου παίρνει συνήθως ένα 5ωρο ή 6ωρο. Αλλά συνήθως αυτές οι ώρες είναι σπαστές, γιατί έχω και την σχολή μου. Η οποία σχολή δεν έχει να κάνει με μοντάζ, αλλά με πληροφορική. Το μοντάζ το έμαθα μόνη μου.

Φαίη: Ο πρωταρχικός μας σκοπός είναι να περνάμε καλά με αυτό που κάνουμε. Από εκεί και πέρα όποιος θέλει να το δει και να περάσει καλά, μπορεί να το κάνει. Εμείς δεν θα «ζοριστούμε» για να βγάλουμε π.χ. ένα βίντεο που θα είναι ακριβώς 10 λεπτά. Το διαχειριζόμαστε λίγο πιο χαλαρά.

Έχετε κάνει ποτέ κάτι, που να το κόψετε στο μοντάζ; Αν και φαντάζομαι ότι έχουν υπάρξει αρκετές τέτοιες στιγμές.

Δανάη: Έχουμε τραβήξει βίντεο τα οποία δεν ανέβηκαν ποτέ. Ειδικά στην αρχή του καναλιού. Γιατί μπορεί εμείς να τραβάγαμε ένα βίντεο, αλλά μετά π.χ. να διαπιστώναμε ότι δεν φαινόμαστε καν στην κάμερα. ‘Η δεν ήταν σωστό το focus. Και δεν μπαίναμε στη διαδικασία να ανεβάσουμε κάτι που «δεν βλεπόταν». Αλλά και σε πιο πρόσφατα βίντεο, έχουμε κόψει πράγματα που ενδεχομένως να ήταν υπερβολικά. Μπορεί να σχολιάζαμε κάτι και να ξεφύγαμε. Οπότε μετά δεν θέλαμε να αναρτηθεί κάτι τέτοιο και να επηρεαστούν ενδεχομένως και χρήστες μικρότερης ηλικίας.

Φαίη: Ειδικά στα σχολιαστικά βίντεο, που είναι ένα μεγάλο κομμάτι του καναλιού μας, δεν θέλουμε ποτέ να προσβάλουμε προσωπικότητες. Και θεωρώ ότι δεν έχουμε πέσει σε αυτή την παγίδα. Πάντα σχολιάζουμε τηλεοπτικά στιγμιότυπα.

Μέχρι τώρα κάνετε YouTube παράλληλα με άλλες δραστηριότητες. Πως το διαχειρίζεστε χρονικά;

Φαίη: Δεν είναι εύκολη η καθημερινότητα. Από την άλλη, το να έχεις παράλληλα το YouTube είναι κάτι που σε κάνει να ξεσκάς. Σε βγάζει από την ρουτίνα σου, και σε κάνει να νιώθεις πιο δημιουργικός.

Δανάη: Κάποιος μπορεί να γυρίσει το απόγευμα στο σπίτι του, μετά την δουλειά ή την σχολή του, και να κάτσει να δει μια σειρά ή κάτι στην τηλεόραση. Εγώ ξέρω ότι θα κάτσω στον υπολογιστή μου και θα μοντάρω βίντεο. Έχει σημασία τι ευχαριστεί τον καθένα.

Κάποιος θα πει: Καλά όλα αυτά, αλλά τελικά τι ελεύθερος χρόνο μένει;

Φαίη: Mα για εμάς αυτός είναι ο ελεύθερος χρόνος μας. Η ώρα που ασχολούμαστε με το YouTube. Ο καθένας επιλέγει να γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο του με κάτι. Με μπαλέτο, με μουσική, με βιβλία, με ταινίες. Εμείς έχουμε επιλέξει τον ελεύθερο χρόνο μας να τον γεμίζουμε με βίντεο.

Δανάη: Και μην μένουμε μόνο στην ώρα που βιντεοσκοπούμε ή τότε που κάνουμε το μοντάζ. Είναι και όλη αυτή η ώρα που συζητάμε, ρίχνουμε τις ιδέες μας και κάνουμε την έρευνα μας. Μην ξεχνάμε επίσης, ότι για να σχολιάσεις μια εκπομπή, πρέπει πρώτα να κάτσεις να την δεις. Εμείς έχουμε 2-3 συγκεκριμένες εκπομπές που παρακολουθούμε περισσότερο, και από εκεί αντλούμε υλικό γι να φτιάξουμε ένα δικό μας βίντεο.

Φαίη: Στα βίντεο που είναι σκετσάκια, εκεί τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Χρειαζόμαστε ημέρες ολόκληρες για γυρίσματα.

Είστε ηθοποιοί; Γιατί εμένα αν με έβαζε κάποιος να συμμετέχω σε τέτοια βίντεο-σκετς νομίζω θα μου έπαιρνε… χρόνια για να βγει το τελικό αποτέλεσμα.

Δανάη: Δεν είμαστε ηθοποιοί και μάλιστα στα σκετσάκια που κάνουμε δεν έχουμε καν συγκεκριμένο σενάριο και γραμμένους διαλόγους. Ξέρουμε απλά το θέμα κάθε φορά. Πατάμε το REC και αρχίζουμε να αυτοσχεδιάζουμε πάνω στο θέμα. Μας παίρνει αρκετές ώρες για να βγει το τελικό αποτέλεσμα αλλά γελάμε πάρα πολύ.

Φαίη: Αρκετοί μας έχουν πει ότι είναι λάθος που δεν πατάμε πάνω σε γραμμένους διαλόγους. Αλλά πιστεύουμε ότι με τον πιο «αυτοσχεδιαστικό τρόπο» που έχουμε, βγαίνει ένα πιο αληθινό αποτέλεσμα.

Μπορεί το YouTube να είναι το βασικό επάγγελμα κάποιου στην Ελλάδα;

Φαίη: Μπορεί. Αλλά για να φτάσει κάποιος σε αυτό το σημείο θέλει δουλειά και κάποια χρόνια σε διάρκεια. Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι που βγήκαν και έκαναν το «μπαμ» πολύ γρήγορα. Έχει να κάνει με την προσωπικότητα, το περιεχόμενο και άλλα πράγματα που παίζουν ρόλο. Επίσης, πρέπει πρώτα να ρίξεις χρήμα, για να πάρεις χρήμα. Δεν θεωρώ, δηλαδή, ότι είναι εύκολο κάποιος να μπει στο YouTube, να πει «οκ, δεν θα αγοράσω ούτε μια κάμερα», και να φτάσει να έχει ένα μισθό από αυτό κάθε μήνα.

Δανάη: Και πρέπει πάντα να κρατάς στο μυαλό σου, ότι η επιτυχία σου εξαρτάται από τον κόσμο. Μπορεί την μια ημέρα να σε λατρεύει, και την άλλη ημέρα επειδή συνέβη κάτι ξαφνικό ή είπες κάτι υπερβολικό, να σε αντιπαθήσει. Μετά αυτό που έχεις χτίσει μπορεί να καταρρεύσει. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι όλο αυτό είναι στηριγμένο πάνω σε μια πλατφόρμα που μπορεί αύριο- μεθαύριο να κλείσει ή να αλλάξει τους κανονισμούς της, και έτσι να μην μπορείς να δουλέψεις με τον ίδιο τρόπο.

Έχετε το κανάλι σας περίπου 2 χρόνια. Που θα θέλατε να έχει φτάσει το κανάλι σας σε 2 χρόνια από σήμερα;

Δανάη: Το έχουμε πει και στα βίντεο μας. Εμείς κάνουμε YouTube για να περνάμε καλά. Δεν το βλέπουμε από την απόλυτα επαγγελματική οπτική. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι είμαστε χαρούμενες και με αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι εδώ. Μας κάνει χαρούμενες το γεγονός ότι παίρνουμε μηνύματα που λένε «σήμερα ήμουν χάλια, αλλά είδα το βίντεο σας και μου έφτιαξε την διάθεση».

Φαίη: Εγώ νομίζω δεν μπορώ να το προσδιορίσω καθόλου. Εννοείται ότι θέλουμε την επιτυχία. Θέλουμε και να δίνουμε και να παίρνουμε από όλο αυτό. Αλλά σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Το σημαντικότερο είναι να βλέπεις ότι ο κόσμος περνά καλά με τα βίντεο που δημιουργείς. Αν έρθουν και κάποια χρήματα, καλώς να έρθουν. Αλλά δεν θα καταπιεστούμε, ούτε θα κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 3 =