αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΈνας Λαρισαίος γεωπόνος blogάρει για τους αγρότες. Ξεκίνησε από το μηδέν και έχει συγκεντρώσει το δικό του μεγάλο κοινό

Ένας Λαρισαίος γεωπόνος blogάρει για τους αγρότες. Ξεκίνησε από το μηδέν και έχει συγκεντρώσει το δικό του μεγάλο κοινό

Ξεκίνησε από το μηδέν και έφτιαξε το δικό του blog. Δεν τον σταμάτησε ούτε το μεγάλο lockdown- αφού συνέχισε να παράγει περιεχόμενο σε φουλ ρυθμούς. Και οι κόποι του έπιασαν τόπο: Έφτασε να καταγράφει πάνω από 250.000 page views/ μήνα. Ο Γιώργος Κατσαντώνης είναι ο άνθρωπος πίσω από το Αγροτών Ανάγνωσμα. Ένα blog γεωπονικής και ενημερωτικής αρθρογραφίας με κύριο αποδέκτη τον Έλληνα αγρότη – παραγωγό και όχι μόνο.

Ο ίδιος μιλά στο It’s Possible για το πως πορεύθηκε μέσα στην περίοδο του lockdown, απαντά στο πως ακριβώς ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια με μηδενικό μπάτζετ, ενώ δίνει και την δική του συμβουλή σε όποιον θέλει να ξεκινήσει ένα blog σήμερα.

Βγήκαμε από ένα μεγάλο lockdown. Πως διαχειριστήκατε το blog σας όλο αυτό το χρονικό διάστημα και πως δουλέψατε;

Περάσαμε όντως μια μεγάλη περίοδο lockdown, μια αρκετά δύσκολη περίοδο. Σε αυτόν τον υγειονομικό κυκεώνα, θέλω καταρχήν να ευχηθώ στον καθένα και καθεμία και στους δικούς τους ανθρώπους, να είναι πρωτίστως καλά. Το Αγροτών Ανάγνωσμα λοιπόν, καθ’ όλη την περίοδο αυτή, συνέχισε να πράττει ότι έκανε και πριν από αυτή. Την καθημερινή δηλαδή ροή γεωπονικής και ενημερωτικής αρθρογραφίας. Συνεπώς, μπορώ να πω, ότι δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στον τρόπο λειτουργίας του.      

Πλέον τι επισκεψιμότητα καταγράφετε; Πείτε μας για παράδειγμα τους αριθμούς ενός ενδεικτικού μήνα

Πριν δύο μέρες, το Αγροτών Ανάγνωσμα έφτασε και ξεπέρασε τις 2.000.000 page views συνολικά, στη διάρκεια της «ζωής» του. Το τελευταίο μάλιστα 6μηνο που μας πέρασε, ο αριθμός επισκεψιμότητας που κατέγραψε ήταν της τάξεως του 1.000.000 προβολών. Οπότε, με βάση την παραπάνω ερώτησή σας, σχετικά με το lockdown που βιώσαμε, συμπέρασμα εξαγώγιμο που προκύπτει, είναι ότι η παραπάνω περίοδος ”κλεισούρας” έδρασε ”ευεργετικά” για το blog και για όλα τα παρεμφερή παράγωγά του, όπως αύξηση στους ακολούθους και στα μέλη των fb page και fb ομάδα, αντίστοιχα.

Για παραδείγματα, θα αναφέρω τους τελευταίους δύο μήνες που μας πέρασαν, τον Μάρτιο με 251.232 page views και τον Απρίλιο με 185.531 page views.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, θέλω να ρωτήσω το εξής: Πως προέκυψε η ιδέα για το blog σας;

Όλα ξεκίνησαν από την συμμετοχή μου σε διαδικτυακές ομάδες αγροτικού περιεχομένου στο Facebook, όπου χιλιάδες κόσμου, απάρτιζαν και απαρτίζουν με αύξων αριθμό,  τα συνολικά μέρη κάθε τέτοιας θεματικής ομάδας (π.χ.  ομάδες για δενδροκαλλιέργεια, ομάδες για θερμοκηπιακές καλλιέργειες κλπ).  Η απόφαση μου να πατήσω το εικονίδιο ”Γίνετε μέλος στην ομάδα ” και η αποδοχή μου από τα αρμόδια ιδρυτικά μέλη κάθε ομάδας, θα μπορούσα να πω ότι αποτέλεσε το αισθητήριο έναυσμα για να καταλάβω εν ευθέτω χρόνω, ότι πλέον ο Έλληνας αγρότης – παραγωγός ασχολείται ενεργά με το διαδίκτυο για κάθε φύσεως αγροτικά θέματα.

Η ιδέα μου λοιπόν,  ήταν αποτέλεσμα έντονης μακροχρόνιας  παρατήρησης και διαπίστωσης  ότι, μεγάλος όγκος  θεμάτων  γεωπονικής φύσεως  παρουσιάζονται προς συζήτηση, προς ανταλλαγή γνώμεων και απόψεων –  και αν φυσικά είναι εφικτό –  προς επίλυση κάθε τέτοιου θέματος, από μεγάλη μερίδα αγροτών – μελών  στην καθημερινή ροή όλων αυτών των θεματικών διαδικτυακών αγροτικών ομάδων.

Ως απόφοιτος του τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με επαγγελματική ενασχόληση με την ιδιότητα του γεωπόνου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, η ιδέα ήταν σαφέστατη μετά την συνάθροιση  όλων των παραπάνω, τη δημιουργία ενός blog γεωπονικής και ενημερωτικής αρθρογραφίας με κύριο αποδέκτη τον Έλληνα αγρότη – παραγωγό και όχι μόνο. Το όνομα του,  Αγροτών Ανάγνωσμα.

Διαβάζοντας κάποιος το story σας, πιθανόν θα αναρωτηθεί: Είχατε κάποιο μεγάλο μπάτζετ στα χέρια σας όταν ξεκινήσατε το blog σας; Και τι τεχνικό εξοπλισμό διαθέτατε;

Το μοναδικό ”μπάτζετ” που διέθεσα ήταν όχι οικονομικό, αλλά διάθεσης χρόνου. Κι όταν εννοώ διάθεσης χρόνου, δεν εννοώ το ”όταν έχω ελεύθερο χρόνο”. Εννοώ την έννοια του ”διαθέτω χρόνο” με έναν ”ωμό” και ”στεγνό” προγραμματισμό σε όλο αυτό. Φυσικά και απαιτείται ο καθένας και καθεμία να έχει ελεύθερο χρόνο για το ατομικό refresh, αλλά στο τέλος, τραβώντας την ευθεία γραμμή που χρησιμοποιούμε σε κάθε ”μαθηματική” πράξη, το αποτέλεσμα αναγράφει, ότι για όλο αυτό, δεν χρειάζεται, αλλά απαιτείται αρκετή ”τζούρα” θυσίας από αυτό που καλείται, ελεύθερος χρόνος σου.

Από την άλλη, ο τεχνολογικός εξοπλισμός που διέθεσα, ήταν όπως τους αποκαλώ εγώ, οι δύο ”συνεργάτες” μου. Από τη μια, η συνεργασία με τον σταθερό υπολογιστή μου και από την άλλη, η εξίσου συνεργασία με το laptop μου.

Πλέον πόσες ώρες εργάζεστε για το blog σας;

Όταν ολοκλήρωσα την δημιουργία του blog και  ξεκίνησα την σύνταξη και μετέπειτα  ανάρτηση αρθρογραφίας του, οφείλω να ομολογήσω, ότι ο προσωπικός χρόνος αφιέρωσης σε αυτό ήταν άφθονος. Την εβδομάδα εργαζόμουν περίπου 20 με 25 ώρες και με ένα πρόχειρο υπολογισμό, καταλαβαίνει κάποιος ότι στους αρχικούς μήνες λειτουργίας του, ο χρόνος που διέθετα πάνω από ένα πληκτρολόγιο,  για κάθε μήνα , μπορεί να έφτανε και να πλησίαζε κοντά στις 80 με 100 ώρες.

Κάνοντας έναν τωρινό υπολογισμό, μπορώ να πω, ότι οι ώρες εργασίας για το blog, είναι κατά μέσο όρο, πάνω κάτω, παρόμοιες. Περίπου, 3 με 4 ώρες την ημέρα. Μια σταθερή δηλαδή διεκπεραίωση προγραμματισμού, σε ότι αφορά την καθημερινή ενασχόληση μου, ο οποίος συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, όπως στην αρχή.

Μετά από όλη αυτή την εμπειρία, τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει το δικό του blog;

Φυσικά και να το ξεκινήσει. Υπάρχουν τόσες ιδέες εκεί έξω, που είναι το άριστο, να αποτυπωθούν ως κεντρικές ιδέες προσφοράς μέσα από ένα ιστολόγιο.

Αρκετοί και αρκετές όμως θα αναρωτηθούν και εύλογα θα σκεφτούν:

”Μα καλά, Οκ, τέτοιο site/blog υπάρχει  ήδη εδώ και χρόνια. Ποιο το νόημα στη δημιουργία ενός ακόμα;”

Απαντώ: Υπάρχει ήδη Ε και

Το να μην κάνεις κάτι που έχεις σκεφτεί επειδή προϋπάρχει, με βρίσκει και θα με βρίσκει  ”ξεχασμένο” στην αντίπερα όχθη. Ότι έχεις σκεφτεί, ξεκίνησέ το. Αρκεί όμως να το ” τρέχεις” συνέχεια, αρκεί να το ”ταΐζεις” συνέχεια. Και όχι μόνο, όταν έχεις ελεύθερο χρόνο.

Κάθε μήνα ενασχόλησής σου, τοποθέτησε μικρούς στόχους. Μόλις καλύψεις τον έναν, θέσε άμεσα άλλον. Πιστέψτε με, αυτό δεν είναι προαιρετικό, αλλά υποχρεωτικό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × five =