αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣGeabit: Ένας 20χρονος φοιτητής θέλει να κάνει την ζωή των αγροτών ευκολότερη

Geabit: Ένας 20χρονος φοιτητής θέλει να κάνει την ζωή των αγροτών ευκολότερη

«Ζω σε μια κοινωνία με αρκετούς αγρότες. Ξέρω τι είναι να χάνεις την σοδειά σου και ακόμη χειρότερα όλη την περιουσία σου από μια ασθένεια ή λόγω κακού ποτίσματος». Και κάπως έτσι, ένας φοιτητής αποφάσισε να κάνει την ζωή των αγροτών… λίγο πιο ασφαλή. Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Βαγγέλη Καραθάνο, ο οποίος είναι δημιουργός του Geabit. Ένα brand που αυτή την στιγμή περιλαμβάνει δύο «έξυπνες συσκευές» οι οποίες παρακολουθούν και αναλύουν συνεχώς την υγεία και την ανάπτυξη των φυτών, και δίνουν τις κατάλληλες συμβουλές στον εκάστοτε αγρότη.

Ο Βαγγέλης Καραθάνος μιλά στο It’s Possible για το δικό του story, περιγράφει τι ακριβώς κάνει το project του, ενώ απαντά και στο αν πρέπει κάποιος να είναι 40+ χρονών για να ξεκινήσει ένα δικό του project, όπως υποστηρίζουν κάποιοι στην Ελλάδα.

Από την μια γνωρίζετε προγραμματισμό, από την άλλη «κοιτάξατε» προς την γεωργία. Τελικά, οι νέες τεχνολογίες πρέπει να «συνδεθούν» ακόμα και με τα πιο παραδοσιακά επαγγέλματα και να τα πάνε στο επόμενο level;

Βεβαίως. Άλλωστε βλέπουμε αρκετές startups τα τελευταία χρόνια που φέρνουν την digital εποχή σε παραδοσιακά industries. Είναι σίγουρα αρκετά δύσκολες αγορές, με μεγάλο ανταγωνισμό, άλλα όταν δημιουργείς κάτι που φέρνει extra value σε ένα επάγγελμα-προϊόν, κάτι που δίνει ένα τρομερό πλεονέκτημα σε αυτόν που το χρησιμοποιεί τότε σίγουρα θα υπάρξει ενδιαφέρον.

Πως προέκυψε η ιδέα για το Geabit;

Ζω σε μια κοινωνία με αρκετούς αγρότες. Ξέρω τι είναι να χάνεις την σοδειά σου και ακόμη χειρότερα όλη την περιουσία σου από μια ασθένεια ή λόγω κακού ποτίσματος.

Η γεωργία είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για το μέλλον της ανθρωπότητας, παρόλα αυτά δεν ακολουθεί ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη σε σχέση με άλλους τομείς. Θέλοντας λοιπόν να βοηθήσω τους αγρότες να αυξήσουν την σοδειά τους με λιγότερες έννοιες και πόρους, αποφάσισα να φτιάξω κάτι που θα αξιοποιούσε υπάρχουσες τεχνολογίες για να γίνει ο απόλυτος βοηθός και φίλος του αγρότη και παράλληλα να ωθήσει την γεωργία να μπει σε μια νέα και τεχνολογικά προηγμένη εποχή, την εποχή του geabit.

Ο μέσος Έλληνας αγρότης, κατά την γνώμη σας, μπορεί εύκολα να αποδεχτεί και να κατανοήσει τις νέες τεχνολογίες που θα κάνουν ενδεχομένως την ζωή του ευκολότερη;

Πιστεύω ότι ο μέσος Έλληνας αγρότης μπορεί ευκολά να αποδεχτεί και να κατανοήσει τις νέες τεχνολογίες, ιδιαίτερα τεχνολογίες σαν την δική μας όπου είναι σχεδιασμένη για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξαρτήτου ηλικίας και background του αγρότη. Ως geabit, τρέχουμε αρκετά usability tests έτσι ώστε να βελτιώσουμε το user experience των αγροτών. Αυτό που θέλουμε είναι με ένα άγγιγμα να μπορεί ο αγρότης, ανεξαρτήτου ηλικίας και background, να ενημερωθεί και πραγματικά να καταλάβει τι συμβαίνει και τι θα συμβεί στην καλλιέργεια του.

Με απλά λόγια, πως ακριβώς λειτουργεί το project που έχετε δημιουργήσει εσείς;

Δημιουργούμε συσκευές, πιο συγκεκριμένα την Ace και την Jack, που παρακολουθούν και αναλύουν συνεχώς την υγεία και την ανάπτυξη των φυτών. Η τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει καταγράφει τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στο έδαφος και στον αέρα και προσφέρει συμβουλές στον αγρότη για το πως θα μεγιστοποιήσει τη σοδειά του, θα μειώσει το ρίσκο του και περιορίσει την περιττή χρήση χημικών, ενέργειας και νερού. Ουσιαστικά, έχουμε βρει τον τρόπο για να μπορεί ο αγρότης να πετύχει την τέλεια και ιδανική ανάπτυξη του φυτού και του καρπού. Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να προσφέρουμε τα παρακάτω:

1)         Πρόβλεψη ασθενειών

2)         Πρόβλεψη καιρού

3)         Έλεγχος ποτίσματος

4)         Παρακολούθηση συνθηκών αποθήκευσης (patented)

Στην Ελλάδα, ακούμε κάποιους να λένε συχνά, ότι για να ξεκινήσει κάποιος ένα δικό του business project και για να είναι leader, πρέπει να είναι 40+ χρονών. Εσείς όμως ξεκινήσατε πριν καν κλείσετε τα 20 σας, και ενώ ήσασταν φοιτητής. Τελικά, μπορεί ένας «μικρός» να φτάσει στην επιτυχία;

Δεν πιστεύω ότι η ηλικία μπορεί να είναι εμπόδιο για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει μια startup. Υπάρχουν άλλωστε αρκετά success stories από startups όπου οι founders είναι πολύ μικροί σε ηλικία.

Σίγουρα, ένας μέσος 20χρονος μπορεί να έχει πολύ λιγότερη εμπειρία σε αρκετά θέματα από ένα 40χρονο αλλά νομίζω το μυστικό της επιτυχίας είναι να έχεις σωστό timing και να μπορείς να αποτύχεις γρήγορα και με το μικρότερο δυνατό κόστος για την startup σου.

Με βάση τα όσα έχετε δει, πιο είναι το Νο1 πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας νέος επιχειρηματίας στην Ελλάδα;

Σίγουρα υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην χώρα μας στον τομέα της νεανικής επιχειρηματικότητας και θα μπορούσαμε να μιλάμε αρκετές ώρες για αυτά. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα κατά τη γνώμη μου είναι ότι τα χρησιμοποιούμε σαν δικαιολογία για να μην ξεκινήσουμε κάτι δικό μας. Μερικά σίγουρα δεν ξεπερνιούνται και αυτά χρειάζεται όντως να λυθούν το συντομότερο, αλλά μην ξεχνάμε ότι πολλά προβλήματα στον κρατικό μηχανισμό δεν τα έχουμε μόνο εμείς, αλλά και πολλές άλλες χώρες οι οποίες είναι σε πολύ καλύτερη θέση στον τομέα των startups από την Ελλάδα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια σας, σε ότι αφορά το Geabit;

Βασικός στόχος μας για το άμεσο μέλλον είναι να διατεθεί η τεχνολογία μας στην αγορά συνεχίζοντας την ραγδαία ανάπτυξη που έχουμε τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε να επεκταθούμε σε νέες αγορές και να καλύψουμε άλλες ανάγκες του αγρότη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 3 =