αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟ λογιστής που βρήκε το «μυστικό της επιτυχίας» στα ελληνικά μανιτάρια

Ο λογιστής που βρήκε το «μυστικό της επιτυχίας» στα ελληνικά μανιτάρια

«Αν θέλεις κάτι πολύ, θα βρεις τον τρόπο για να τα καταφέρεις. Χρειάζονται και ρίσκα. Αν με την πρώτη δυσκολία σταματήσεις, σημαίνει ότι δεν το ήθελες αρκετά». Είναι μερικές από τις φράσεις που σου λέει ο Νεκτάριος Φιλιππόπουλος, όταν τον συναντάς. Και φαίνεται ότι κάπως έτσι πορεύτηκε και αυτός στην ανατρεπτική διαδρομή του. Από ένα χωριό της Αχαΐας έφτασε στην Αθήνα, σπούδασε λογιστικά και τελικά κατάφερε να βρει το «μυστικό της επιτυχίας» σε κάτι που του αρέσει πολύ: στα μανιτάρια.

Ο ίδιος είναι ιδρυτής της Fungi Hellas. Μια εταιρία που πουλάει ελληνικά μανιτάρια και τρούφα, ενώ παράλληλα διοργανώνει και εκδρομές για όσους θέλουν να ζήσουν όλη την εμπειρία της συλλογής των συγκεκριμένων τροφών. Το It’s Possible συνάντησε το Νεκτάριο Φιλιππόπουλο (σε ένα διάλειμμα από την πρωινή του δουλειά).

Καταρχήν, πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας με τα μανιτάρια;

Μεγάλωσα με την οικογένεια μου στο χωριό Καλαμιά, στην Αχαΐα.  Εκεί μαζεύαμε μανιτάρια. Μια επαγγελματική δραστηριότητα που πέρναγε από γενιά σε γενιά. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός, που παίρναμε τα γαϊδουράκια και πορευόμασταν 2 και 3 ώρες για να πάμε στο βουνό να μαζέψουμε μανιτάρια. Όλο αυτό μου δημιούργησε σε εμένα μνήμες.

Τα χρόνια πέρασαν, ήρθαν στην Αθήνα, σπούδασα Λογιστικά και ξεκίνησα να εργάζομαι. Όμως οι μνήμες παρέμεναν. Σε κάποια φάση, ξεκινήσαμε με κάποιους φίλους να οργανώνουμε εκδρομές για να μαζέψουμε μανιτάρια. Η παρέα γινόταν όλο και μεγαλύτερη, αλλά η δραστηριότητα αυτή παρέμενε πάντα ένα χόμπι.

Επειδή όμως ήρθε η οικονομική κρίση, και από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τις εκδρομές, αποφασίσαμε να βρούμε ένα τρόπο για να αυτοχρηματοδοτηθούμε. Θέλαμε δηλαδή να βρούμε χρήματα για να κάνουμε τις εκδρομές μας!

Οπότε τι κάναμε; Είπαμε ότι από τα μανιτάρια που θα μαζεύουμε, θα πουλάμε ένα μέρος αυτών για να έχουμε κάποια έσοδα. Και έτσι να κάνουμε τις βόλτες μας στην ύπαιθρο. Είχαμε ένα κοινό ταμείο, και καταφέραμε να κάνουμε συνεργασίες με κάποια εστιατόρια. Όλη αυτή η διαδικασία, έκανε και εμένα και τους φίλους μου, να μάθουμε όλες τις πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τα μανιτάρια. Χρονολογικά μιλά για περίπου πριν από 4 χρόνια- τότε έγιναν όλα αυτά. Το «κλειδί» εδώ είναι ότι καταφέραμε να προσφέρουμε κάτι που δεν μπορούσαν αν βρουν στα μανάβικα. Να αποστέλλονται, δηλαδή, τα μανιτάρια το βράδυ από τα διάφορα μέρη της Ελλάδας, να έρχονται σε εμένα νωρίς το πρωί και να κάνω την διανομή την ίδια ημέρα. Τελικά η ιδέα μεγάλωσε και κάπως έτσι έφτασαν και στην ίδρυση της Fungi Hellas.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το brand που έχετε φτιάξει;

Πουλάμε τρούφα 12 μήνες τον χρόνο. Μπορώ να σας πω μάλιστα, ότι μέχρι την δημιουργία της Fungi Hellas δεν υπήρχε καμία εταιρία στην Ελλάδα που να μπορεί να παρέχει όλο το χρόνο ελληνική τρούφα. Εγώ κατάφερα να φτιάξω ένα δίκτυο ανθρώπων σε διάφορα μέρη της χώρας, και πετύχαμε το αποτέλεσμα που σας περιγράφω.

Έχουμε επίσης μανιτάρια. Αυτά είναι πάρα πολύ ευαίσθητα. Αν πχ τα μαζέψεις το βράδυ και δεν τα αξιοποιήσεις με ταχύτατους ρυθμούς, μπορεί μέσα σε 2 ημέρες να έχουν χαλάσει όλα. Η δυσκολία δεν είναι λοιπόν μόνο να τα βρεις στη Γη και να τα συλλέξεις. Πρέπει και να τα διαθέσεις άμεσα. Σκεφτείτε ότι εγώ παραλαμβάνω μανιτάρια από την Αλεξανδρούπολη και πρέπει μέσα σε μερικές ώρες να τα έχω στείλει στην Κρήτη. Σε αυτή τη δουλειά κινείσαι πάντα σε μια «λεπτή γραμμή».

Εσείς προφανώς και έχετε κάποιες ειδικευμένες γνώσεις, και χτίσατε όλο αυτό το εγχείρημα. Θέλω όμως να ρωτήσω το εξής: Μπορεί κάποιος που δεν έχει αυτές τι γνώσεις και το background να ξεκινήσει ένα τέτοιο project;

Εάν κάνεις κάτι με αγάπη, μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Σκεφτείτε ότι εγώ τρέχω την συγκεκριμένη εταιρία ως παράλληλη δραστηριότητα, αφού τα πρωινά δουλεύω ως λογιστής. Άρα λοιπόν αν κάποιος πιστέψει σε κάτι… It’s Possible. Είναι γεγονός. Εγώ με την Fungi Hellas είχα και έναν άλλο στόχο, πέρα από τις πωλήσεις προϊόντων: Να μαζέψουμε κόσμο από το εξωτερικό, και να κάνουμε εκδρομές στην Ελλάδα, κατά τις οποίες θα μαζεύουμε μανιτάρια. Έτσι ώστε κάποιος να μπορεί να ζήσει όλη την εμπειρία. Είναι κάτι το οποίο το κάνουμε επίσης με μεγάλη επιτυχία, όσο κι αν στην αρχή έμοιαζε δύσκολο. Σε μερικές ημέρες μάλιστα περιμένω ένα γκρουπ από το Ισραήλ, ένα από την Ολλανδία και ένα από την Ελβετία. Κάπως έτσι, θα έχει δουλειά π.χ. και ο ξενώνας που θα μείνουν ή τα εστιατόρια στα οποία θα φάνε αυτοί οι ταξιδιώτες.

Πως καταφέρνετε να συνδυάσετε το project σας με την πρωινή δουλειά σας; Διότι όλα αυτά που μας περιγράφετε μοιάζουν πολύ μεγάλα και πιθανότατα χρειάζονται αρκετές ώρες ενασχόλησης

Σηκώνονται 5:00 το πρωί. Πηγαίνω στα ΚΤΕΛ στον Κηφισό όπου φτάνουν τα μανιτάρια από διάφορα μέρη της Ελλάδας, μετά πάω στο σπίτι μου, ετοιμάζω όλα τα πακέτα και τα τιμολόγια για να τα παραλάβει έτοιμα ο βοηθός μου και να κάνει την διανομή. Και μετά στις 9:00 εγώ πρέπει να είμαι στην δουλειά μου στο λογιστικό γραφείο. Όπως είπα και πριν, αυτή η δραστηριότητα γίνεται 12 μήνες τον χρόνο. Μάλιστα, αρκετά Σαββατοκύριακα πάω και εγώ να μαζέψω μανιτάρια.

Όλα αυτά που μας περιγράφετε μοιάζουν «μαγικά». Θέλω όμως να δούμε και την άλλη πλευρά: Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να «τρέχει» σε τέτοιους ρυθμούς;

Γίνεται βέβαια κατανοητό, ότι αυτοί οι ρυθμοί είναι πολύ κουραστικοί και δημιουργούν μεγάλο άγχος. Είναι δύσκολο. Σκεφτείτε ότι δεν μπορείς καν να έχεις μανιτάρια και τρούφα που «θα σου μείνουν», γιατί με όλο το εχθρικό οικονομικό περιβάλλον που υπάρχει, θα μπεις μέσα. Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια για λάθη.

Έχετε καταφέρει να στείλετε προϊόντα και στο εξωτερικό. Τι γίνεται σε αυτό το κομμάτι;

Στην εποχή μας είναι μονόδρομος για έναν Έλληνα επιχειρηματία να κοιτά και προς το εξωτερικό. Όταν λοιπόν έφτιαξα την εταιρία, έκανα ιντερνετική διαφήμιση –κυρίως μέσω του Facebook- και κάπως έτσι κατάφερα να προσεγγίσω πελάτες, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από χώρες της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή στέλνουμε φρέσκια ελληνική τρούφα στην Αμερική και είναι σε 48 ώρες εκεί. Φυσικά για να γίνει αυτό, πρέπει να πάρεις άδεια από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων της Αμερικής ο οποίος είναι πολύ αυστηρός. Επίσης, για να φτάσει η τρούφα στις ΗΠΑ μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, τα μεταφορικά κοστίζουν 150 ευρώ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι υπάρχουν αρκετά εμπόδια. Και για να ξεπεράσεις τέτοια εμπόδια χρειάζονται και ρίσκα.

Νομίζω ότι αν θέλεις κάτι πολύ, θα βρεις τον τρόπο για να τα καταφέρεις. Χρειάζονται και ρίσκα. Αν με την πρώτη δυσκολία σταματήσεις, σημαίνει ότι δεν το ήθελες αρκετά.

Σε ένα παραδοσιακό πεδίο, σαν αυτό των μανιταριών χωρά καινοτομία;

Φυσικά. Υπάρχουν πολλές ιδέες. Ας πούμε ένα παράδειγμα: Θα μπορούσε κάποιος να φτιάξει ένα εργαστήριο, και να παράγει σπάνια μανιτάρια, τα οποία έχουν μεγάλη αξία. Αφού πρώτα έχει κάνει την σχετική μελέτη. Έχει ήδη γίνει μια τέτοια μονάδα στην Θεσσαλονίκη από ένα νέο παιδί που έκανε πράξη αυτή την ιδέα. Και μάλιστα υπάρχει μεγάλη αγορά, αφού η ποσότητα που βγάζει ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι μηδαμινή μπροστά στη ζήτηση.

Κάπως έτσι μπορούμε να φτάσουμε στο να μην εισάγουμε μανιτάρια π.χ. από την Πολωνία, αλλά να τα καλλιεργούμε εδώ. Αρκεί να το αγαπήσουμε, να καινοτομήσουμε, να το πιστέψουμε.

Εσάς ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θα ήθελα όλη αυτή η δραστηριότητα μου να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, και κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνει αυτή η full-time δουλειά μου. Θέλω να αναπτυχθούμε και σε ότι αφορά τις εκδρομές που κάνουμε, αλλά και σε ότι αφορά τα προϊόντα που πουλάμε. Αυτή τη στιγμή συλλέγουμε περίπου 150 είδη μανιταριών. Σκεφτείτε τι συνδυασμοί μπορούν να γίνουν από διάφορους σεφ και τι γεύσεις μπορούν να προκύψουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + seventeen =