αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑFT: Το δημοσίευμα- φωτιά για την Τράπεζα Πειραιώς, τα δάνεια με έκπτωση και οι παραιτήσεις 10 στελεχών

FT: Το δημοσίευμα- φωτιά για την Τράπεζα Πειραιώς, τα δάνεια με έκπτωση και οι παραιτήσεις 10 στελεχών

Δέκα υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, έχουν παραιτηθεί μετά από εικαζόμενες παρατυπίες στην πώληση πακέτου δανείων 1,2 δισ. ευρώ με μεγάλη έκπτωση στην Libra Group, έναν οικογενειακό όμιλο επιχειρήσεων με έδρα την Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Libra κατέβαλε 300 εκατ. ευρώ για το πακέτο δανείων το 2014, αφότου δανείστηκε από την Πειραιώς 200 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή, σύμφωνα με τρία πρόσωπα που έχουν γνώση της συμφωνίας.

Τα δέκα στελέχη υπέβαλαν ξεχωριστά την παραίτηση τους, από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο.

Το πακέτο δανείων που απέκτησε η Libra περιλάμβανε μη εξυπηρετούμενα ελληνικά ναυτιλιακά δάνεια λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ, δάνεια σχετικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ανέρχονται σε 80 εκατ. ευρώ και προσωπικά δάνεια 30 εκατ. ευρώ των δέκα στελεχών της Πειραιώς.

Ορισμένα από τα δάνεια εικάζεται ότι μεταφέρθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς σε υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους κατά παράβαση των capital controls που είχαν επιβληθεί στα μέσα του 2015 κατά τη διάρκεια του τραπεζικού πανικού που προκλήθηκε από τους φόβους ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από το ευρώ, σημείωσαν τα ίδια πρόσωπα.

Κάποια από τα μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια, τα οποία ανήκαν στην Marfin, μια θυγατρική της Πειραιώς που αντιμετώπιζε προβλήματα, πουλήθηκαν αργότερα με έκπτωση 50% στους αρχικούς δανειολήπτες, τόνισαν οι ίδιοι.

Η εισαγγελέας διαφθοράς στην Aθήνα εξετάζει έκθεση που συνέταξαν για το ντιλ ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδας. Η εισαγγελέας ερευνά κατά πόσον διαπράχθηκαν απάτες και ξέπλυμα χρήματος, σημείωσε δικαστική πηγή, προσθέτοντας πως στις πιθανές κατηγορίες που μπορεί να απαγγελθούν περιλαμβάνονται «η συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση της τράπεζας, συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση του ελληνικού κράτους (ενός μεγάλου μετόχου της τράπεζας) και ξέπλυμα χρήματος μέσω της παραβίασης των κεφαλαιακών ελέγχων και τη χρήση υπεράκτιων εταιρειών».

Η τράπεζα δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για τις παραιτήσεις. Τα δέκα στελέχη έχουν αρνηθεί οποιοδήποτε παράπτωμα και έλαβαν κανονικά αποζημίωση από την τράπεζα με την αποχώρηση τους, σύμφωνα με πρόσωπο που έχει γνώση της διαδικασίας.

Ο Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, ο οποίος ανέλαβε τη θέση νωρίτερα φέτος με εντολή να αναδιαρθρώσει την τράπεζα και να βελτιώσει τη διοίκηση της, είπε ότι το πακέτο δανείων έχει καλυφθεί πλήρως από προβλέψεις το 2016. «Τα πρόσφατα ευρήματα του ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος αν και ντροπιαστικά, δεν επηρεάζουν εμπορικά την τράπεζα. Οι παλαιότερες παραβιάσεις του ρυθμιστικού πλαισίου έχουν καλυφθεί, έχουν συμπεριληφθεί στις προβλέψεις και έχουν αποτυπωθεί στις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας», σημείωσε ο κ. Μεγάλου.

Εκπρόσωπος της Libra αρνήθηκε ότι υπήρξε κάτι μεμπτό.

Η Libra η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Λογοθέτη είναι ισχυρός μέτοχος στην Πειραιώς. Οι άλλες δραστηριότητές της περιλαμβάνουν ναυτιλία, ξενοδοχεία και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο εκπρόσωπος της Libra δήλωσε: «Εχουμε άριστη σχέση με την Τράπεζα Πειραιώς και συνεργαζόμαστε στενά με το υφιστάμενο μανατζμεντ, στο οποίο έχουμε μεγάλη πίστη. Ως μέρος της μεγάλης μας επένδυσης στην Ελλάδα, έχουμε σημαντικά και εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα».

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + four =