αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑFinancial Τimes: Μπλοκ Ελλάδας και επτά χωρών κατά των πολυεθνικών

Financial Τimes: Μπλοκ Ελλάδας και επτά χωρών κατά των πολυεθνικών

Οι υπουργοί της ΕΕ θα πιέσουν τις Βρυξέλλες να κυνηγήσουν τις πολυεθνικές εταιρείες που αναγκάζουν τους λιανοπωλητές να πληρώνουν πολύ διαφορετικές τιμές για το ίδιο επώνυμο προϊόν, όπως η σοκολάτα ή τα μπισκότα, μια πρακτική που κοστίζει στους καταναλωτές περίπου 14 δισ. ευρώ ετησίως.

Οκτώ κυβερνήσεις θα παρουσιάσουν ένα έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της να σκληρύνει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς για να σταματήσει τις απαγορεύσεις στο λεγόμενο «παράλληλο εμπόριο», με το οποίο οι λιανέμποροι μπορούν να αγοράζουν προϊόντα φθηνότερα από άλλο κράτος-μέλος.

Η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 337,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Mondelez, επειδή δεν επέτρεπε σε χονδρεμπόρους να αγοράζουν μπισκότα, σοκολάτα και καφέ σε ένα κράτος-μέλος, όπου οι τιμές μπορεί να είναι χαμηλές, και να πωλούν σε άλλο. «Είναι παράνομο», είπε η Margrethe Vestager, επίτροπος Ανταγωνισμού, σχετικά με την απαγόρευση.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις και οι έμποροι λένε ότι αυτές οι πρακτικές είναι κοινές σε όλη την ενιαία αγορά της Ευρώπης, η οποία υποτίθεται ότι θα εξαλείψει τέτοιους φραγμούς στο εμπόριο εντός της Ένωσης.

Μικρότερες χώρες όπως το Βέλγιο, η Κροατία, η Δανία και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν μια πρόταση από την Ολλανδία για τον τερματισμό των αποκαλούμενων «εδαφικών περιορισμών εφοδιασμού» (TSCs), που οδηγούν σε «διαφορετικές τιμές εντός της ΕΕ για πανομοιότυπα προϊόντα».

Η ομάδα θέλει ρητή απαγόρευση συμβάσεων που περιέχουν τέτοιους όρους και την κατάργηση της απαίτησης να παρέχονται μακροσκελείς ετικέτες σε μια τοπική γλώσσα. Αυτό θα μπορούσε να αντικατασταθεί από έναν κωδικό QR που οδηγεί τους πελάτες σε έναν ιστότοπο στη γλώσσα τους.

Οι έρευνες για θέματα ανταγωνισμού, όπως η έρευνα για τη Mondelez, είναι χρονοβόρες και βασίζονται σε στοιχεία από χονδρεμπόρους και λιανοπωλητές που είναι διστακτικοί.

«Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε επώνυμα προϊόντα από άλλη χώρα, ο παραγωγός θα κόψει την προσφορά. Και για μερικές μεγάλες μάρκες πρέπει να υπάρχει απόθεμα», είπε ένα στέλεχος λιανικής, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, στους Financial Τimes.

Έρευνα της ολλανδικής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι TSCs εφαρμόζονται σε 1 στα 25 προϊόντα, με τιμές κατά μέσο όρο 10% υψηλότερες από ό,τι στις φθηνότερες αγορές.

Μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 16 κράτη-μέλη το 2020 διαπίστωσε ότι τα TSCs κοστίζουν στους καταναλωτές 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο Micky Adriaansens, υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, δήλωσε: «Η άρση των εμπορικών φραγμών θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα για την ενιαία αγορά. Αυτό βοηθά στο να διατηρούνται δίκαιες οι τιμές λιανικής, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους υψηλών τιμών καταναλωτή».

«Τα οκτώ κράτη-μέλη προτείνουν έναν συγκεκριμένο τρόπο για την απαγόρευση των TSCs από την ΕΕ, τροποποιώντας υπάρχοντες ή με νέους κοινούς κανόνες», πρόσθεσε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 − one =