αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑForbes: Στο μέλλον θα δουλεύεις από όπου θες, στις ώρες που θες, χωρίς να μειωθούν τα χρήματα που παίρνεις

Forbes: Στο μέλλον θα δουλεύεις από όπου θες, στις ώρες που θες, χωρίς να μειωθούν τα χρήματα που παίρνεις

Ένα άρθρο με το βλέμμα… στο μέλλον δημοσιεύει το Forbes. Προσπαθώντας να περιγράψει το πως θα δουλεύουν οι άνθρωποι στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Και η αρχή μάλλον έχει ήδη γίνει.

Στην covid εποχή αρκετοί άνθρωποι ξεκίνησαν να δουλεύουν από το σπίτι τους (ή από το εξοχικό τους), αφού τα πολυπληθή γραφεία έγιναν ακατάλληλα μέσα στην πανδημία. Τι συνέβη μετά: Τα στελέχη πολλών εταιριών είδαν στην πράξη ότι αυτό το remote μοντέλο έχει οφέλη για όλες τις πλευρές. Από την μία οι εργαζόμενοι απέκτησαν μεγαλύτερη ευελιξία και παράλληλα γλύτωσαν τα μεταφορικά έξοδα, ενώ από την άλλη οι εταιρίες διαπίστωσαν ότι μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικά κεφάλαια αν «καταργήσουν» τα μεγάλα και πολυτελή γραφεία, και πάνε σε πιο «ταπεινές» λύσεις.

Το Forbes αναφέρει το παράδειγμα της Google. Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει ήδη ανακοινώσει στο προσωπικό του ότι η εταιρεία σχεδιάζει να εφαρμόσει μια «ευέλικτη εβδομάδα εργασίας». Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, οι εργαζόμενοι θα εργάζονται τουλάχιστον τρεις ημέρες στο γραφείο και τις υπόλοιπες από απόσταση. Καθώς η Google θεωρείται η πρωτοπόρος των νέων πρωτοβουλιών, αναμένεται και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της και να αναπτύξουν τις δικές τους μοναδικές versions του «υβριδικού μοντέλου».

https://specials-images.forbesimg.com/imageserve/601856800a488fe2b9e954ed/960x0.jpg?fit=scale

Μέσα σε αυτό το σκηνικό μπαίνουν φυσικά και οι digital νομάδες, για τους οποίους έχουμε ξανά μιλήσει εδώ στο It’s Possible. Στο μέλλον θα το δούμε ακόμα πιο έντονα. Θα δούμε, δηλαδή, ανθρώπους να δουλεύουν από οπουδήποτε θέλουν, στις ώρες που έχουν επιλέξει, και όλα αυτά χωρίς να μειωθεί το εισόδημα τους. Ένα μοντέλο που φυσικά, πέρα από τους εργαζομένους εταιριών, ταιριάζει και στους startupper, freelancers ή digital επιχειρηματίες.

Πολλές είναι οι χώρες και οι πόλεις που «κοιτάζουν» ήδη προς τα εκεί. Και παρέχουν φορολογικά ή άλλα κίνητρα, για να προσελκύσουν τους ψηφιακούς νομάδες. Το καλό ζεστό κλίμα αλλά και οι ψηφιακές υποδομές, θα παίξουν επίσης ρόλο σε αυτό το νέο τοπίο. Όσοι χώρες τα διαθέτουν, αποκτούν το προβάδισμα. Και όλο αυτό δεν θα έχει οφέλη μόνο για τους remote εργαζομένους, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες. Οι οποίες ουσιαστικά θα αποκτήσουν ταξιδιώτες που θα «αποβιβάζονται» εκεί για σχεδόν όλο το έτος. Και σίγουρα θα διαμένουν για περισσότερο χρόνο από την… μία εβδομάδα που πάει κάπου διακοπές ένα τυπικός τουρίστας.

Τοποθεσίες όπως το Μαϊάμι, η Χαβάη, τα νησιά Μπαρμπέιντος, η Εσθονία, η Γεωργία και οι Βερμούδες έχουν ήδη κάνει τα καλέσματα τους προς τους digital νομάδες. Θα μπορούσε, άραγε, και η Ελλάδα να μπει δυνατά στον χάρτη;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα μπορούσα εύκολα να εργάζομαι από ένα Ελληνικό νησί», λέει ο CTO της Dell και εστιάζει στους digital νομάδες

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 12 =