αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑForbes: Πως οι κροίσοι βρίσκουν χρήμα χωρίς να πουλήσουν μετοχές

Forbes: Πως οι κροίσοι βρίσκουν χρήμα χωρίς να πουλήσουν μετοχές

Το προηγούμενο Σάββατο (6/11), ο Έλον Μασκ υποσχέθηκε να πουλήσει το 10% του ποσοστού που κατέχει στην Tesla, αφότου το 58% όσων ψήφισαν στη σχετική δημοσκόπηση που διενήργησε στο Twitter ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ψήφισε θετικά. Την περασμένη Τετάρτη (10/11) ο Μασκ άρχισε να κάνει πράξη τη δέσμευσή του, εξασκώντας περίπου 2,15 εκατομμύρια δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών της Tesla και πουλώντας στη συνέχεια μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων προκειμένου να καλύψει τους αναλογούντες φόρους. 

Πριν από την τελευταία του αυτή συναλλαγή, έχει πουλήσει μετοχές της Tesla μόνο δύο φορές -το 2010 και το 2016- έναντι συνολικού τιμήματος, προ φόρων, ύψους 617 εκατ. δολαρίων (εκ των οποίων 593 εκατ. δολάρια τα χρησιμοποίησε για να πληρώσει τους φόρους που προέκυπταν από τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών).

Η μετοχή της Tesla έχει εκτιναχθεί περισσότερο από 13.000% από την τελευταία εκείνη πώληση και η περιουσία του Μασκ ανέρχεται σήμερα περίπου στα 281 δισ. δολάρια (με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής την προηγούμενη Τετάρτη).

Όταν, πάντως, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη έχει ανάγκη μετρητών, μπορεί απλώς να δανειστεί χρήματα ενεχυριάζοντας μέρος των μετοχών στην Tesla ως εγγύηση για την εξασφάλιση πιστωτικών γραμμών, αντί να πουλήσει μετοχές του και να πληρώσει τον φόρο υπεραξίας, όπως εξηγεί το Forbes.

Αυτές οι ενεχυριασμένες μετοχές χρησιμεύουν ως ανοιχτή πιστωτική γραμμή, δίνοντας στον Μασκ πρόσβαση σε μετρητά όταν τα χρειάζεται. Ο επικεφαλής της Tesla έχει δεσμεύσει επί του παρόντος 88,3 εκατομμύρια μετοχές της Tesla, σχεδόν το 36,2% του συνολικού ποσοστού που κατέχει στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων (εξαιρουμένων των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών), αξίας άνω των 94 δισ. δολαρίων.

Ο Μασκ, όμως, δεν είναι ο μόνος που ακολουθεί αυτήν την πρακτική. Συνολικά 32 δισεκατομμυριούχοι που περιλαμβάνονται στη λίστα “Forbes 400” με τους πλουσιότερους Αμερικανούς έχει διαπιστωθεί ότι ενεχυριάζουν μετοχές εισηγμένων στα χρηματιστήρια NYSE ή Nasdaq εταιρειών ως εγγύηση για τρέχουσες ή δυνητικές πιστωτικές γραμμές, όπως προκύπτει από τις γνωστοποιήσεις προς τις χρηματιστηριακές αρχές. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος της Oracle, Λάρι Έλισον (από τους κυριότερους “οπαδούς” αυτής της πρακτικής), ο κληρονόμος της Walmart, Τζιμ Γουόλτον, αλλά και ο πλουσιότερος άνθρωπος του χώρου των private equities, Στίβεν Σβάρτσμαν. 

Συνολικά, στις εταιρείες που είναι εισηγμένες στα ταμπλό του NYSE και του Nasdaq, υπάρχουν 560 διευθύνοντες σύμβουλοι, διευθυντές και μέτοχοι με ποσοστά άνω του 5% που επί του παρόντος έχουν βάλει ως ενέχυρο μετοχές τους· η μέση αξία ενεχυρίασης ανέρχεται στα 427 εκατ. δολάρια, ενώ η συνολική αξία των ενεχυριασμένων μετοχών φτάνει τα 239 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Audit Analytics, ανεξάρτητης εταιρείας παροχής πληροφοριών ελέγχου, ρυθμιστικής συμμόρφωσης και γνωστοποιήσεων.

Από το συνολικό αυτό ποσό, το μεγαλύτερο μέρος αφορά ενεχυριασμένες μετοχές μελών της λίστας “Forbes 400”. Μόνο οι μετοχές της Tesla που έχει ενεχυριάσει ο Mask αντιστοιχούν στο 47% της συνολικής αξίας των δεσμευμένων μετοχών. Εξαιρουμένου του Μασκ, τα υπόλοιπα 31 μέλη της λίστας έχουν ενεχυριάσει μετοχές που αντιστοιχούν στο 56% της συνολικής αξίας (σ.σ. των 239 δισ. δολαρίων). (Τα δεδομένα για το παρόν άρθρο έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές της 5ης Νοεμβρίου· έκτοτε η μετοχή της Tesla καταγράφει πτώση σχεδόν 13%).

Ο “νεφελώδης” κόσμος δανεισμού των δισεκατομμυριούχων

Οι πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές ενεχυρίασης μετοχών των εταιρειών -που περιλαμβάνονται στις ετήσιες δηλώσεις των πληρεξουσίων τους- δίνουν μια εικόνα του “νεφελώδους” κόσμου δανεισμού των δισεκατομμυριούχων. 

Το θέμα τέθηκε στο μικροσκόπιο στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, αφότου ο ερευνητικός ιστότοπος ProPublica δημοσίευσε μια έρευνα, βασισμένη σε στοιχεία της Υπηρεσίας Δημοσίων Εσόδων (IRS) των ΗΠΑ που διέρρευσαν, η οποία έδειξε ότι αρκετοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας δεν πλήρωσαν ούτε σεντ σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος κάποια χρόνια.

Τον προηγούμενο μήνα, δε, η πρόταση θέσπισης φόρου περιουσίας που κατέθεσε ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρον Γουάιντεν δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πολιτική στήριξη. Αυτός ο νόμος θα οδηγούσε στη φορολόγηση των μη πραγματοποιηθέντων κεφαλαιακών κερδών των πλουσιότερων ανθρώπων της Αμερικής.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές πληροφορίες όσον αφορά τον δανεισμό των δισεκατομμυριούχων παραμένουν άγνωστες. Κι αυτό διότι τα άτομα που κατέχουν ποσοστό μικρότερου του 5% σε μια εταιρεία ή άτομα που δεν εργάζονται για μια εταιρεία, δεν έχουν υποχρέωση να γνωστοποιήσει την κατοχή ή την ενεχυρίαση μετοχών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Πολλοί δε από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής -και συγκεκριμένα 232 δισεκατομμυριούχοι από τη φετινή λίστα “Forbes 400”- διατηρούν τις περιουσίες τους κυρίως σε ιδιωτικές εταιρείες. Και οποιεσδήποτε ενεχυριάσεις έναντι διαφοροποιημένων “καλαθιών μετοχών” ή ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων δεν αναφέρονται στις γνωστοποιήσεις των εταιρειών προς τις αρχές.

Επιπρόσθετα, η υποχρέωση γνωστοποίησης δεν περιλαμβάνει στοιχεία το εάν, ή σε ποιο βαθμό, κάποιος έχει δανειστεί έναντι ενεχυριασμένων μετοχών. Ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι, ωστόσο, με τους οποίους επικοινώνησε το Forbes δήλωσε ότι δεν έχουν ανεξόφλητα δάνεια έναντι ενεχύρου.

Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες, πάντως, δεν επιτρέπουν την ενεχυρίαση μετοχών τους. Συγκεκριμένα, πάνω από τα 2/3 (68%) των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 απαγορεύουν στους εργαζομένους και στους μετόχους τους να ενεχυριάζουν μετοχές για τη λήψη δανείου, το 22% απαγορεύει μεν την ενεχυρίαση αλλά εξαιρώντας ορισμένα άτομα και μόνο το 3,4% των εταιρειών επιτρέπει τη χρήση αυτής της πρακτικής, σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Institutional Investors Service (ISS). 

“Όταν τα στελέχη ή οι διευθυντές έχουν ενεχυριασμένο σημαντικό ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων τους, αυτό προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές”, λέει ο Τζαν Φρανκ, εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος εταιρικών λύσεων της ISS, ο οποίος παρέχει σε επιχειρήσεις συμβουλές σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.

Αυτές οι ανησυχίες αφορούν την ενεργοποίηση του μηχανισμού πρόσθετων εγγυήσεων: αναγκαστικές πωλήσεις ενεχυριασμένων μετοχών που μπορεί να “βυθίσουν” την τιμή της μετοχής μιας εταιρείας, εξέλιξη που ενέχει τον κίνδυνο κατάρρευσης σε περίπτωση που προκληθεί ένα ευρύτερο λόγω πανικού sell-off. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του ιδρυτή της Green Mountain Coffee Roaster, Ρόμπερτ Στίλερ, ο οποίος αντί να πουλήσει, ενεχυρίασε μετοχές της εταιρείας του προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον ολοένα και πιο σπάταλο τρόπο ζωής του. Η πρακτική του λειτούργησε καλά όταν η τιμή της μετοχής ανέβαινε, αλλά γρήγορα άλλαξαν τα πράγματα όταν ένας short-seller αμφισβήτησε τα οικονομικά του τον Μάιο του 2012. Ο πρώην δισεκατομμυριούχους αναγκάστηκε να πουλήσει 5 εκατομμύρια μετοχές, αξίας 126 εκατ. δολαρίων, σε μια μέρα για να καλύψει τα αυξημένα περιθώρια εγγύησης για τις ενεχυριασμένες μετοχές της. Ως αποτέλεσμα απομακρύνθηκε από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.

Η ενεχυρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει τριβές μεταξύ των διευθυντικών και των εκτελεστικών στελεχών που ενεχυριάζουν μετοχές και των μετόχων, εξηγεί ο Φρανκ: “Εάν πλέον κάποιος δεν έχει πλέον υπό τον έλεγχό του συγκεκριμένα δικαιώματα και οικονομικό συμφέρον αλλά συνεχίζει να έχει δικαίωμα ψήφου, δημιουργείται μια αναντιστοιχία μεταξύ της εξουσίας και του οικονομικού συμφέροντος που έχει από την εταιρεία”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 7 =