αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑForbes: Πως θα ανακαλύψεις μέσα σε 5 δευτερόλεπτα αν έχουν χακάρει τους κωδικούς σου

Forbes: Πως θα ανακαλύψεις μέσα σε 5 δευτερόλεπτα αν έχουν χακάρει τους κωδικούς σου

Εάν ξοδεύετε έστω και τον ελάχιστο χρόνο στο Διαδίκτυο, έχετε δημιουργήσει πιθανώς λογαριασμούς σε όλα τα είδη επιχειρήσεων – χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, sites κρατήσεων για ταξίδια και σειρά άλλων υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό ότι τα “διαπιστευτήρια” σύνδεσης σας να έχουν υπάρξει “θύμα” τουλάχιστον μιας μεγάλης παραβίασης προσωπικών δεδομένων, όπως σημειώνει το Forbes.

Υπάρχει ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να μάθετε με βεβαιότητα, λέει ο Caleb Barlow, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CynergisTek, εταιρείας παροχής συμβουλών για τον κυβερνοχώρο.

“Ένα καλό μέρος για να ελέγξετε είναι το HaveIBeenPwned.com. Εισαγάγετε τις προσωπικές και επαγγελματικές σας διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα σας ενημερώσει για όλους τους πιθανούς ιστοτόπους στους οποίους τα διαπιστευτήρια σας ενδέχεται να διακυβεύονται”, λέει ο Barlow. “Οι περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι έχουν υποστεί παραβιάσεις ασφαλείας σε πολλούς ιστότοπους”.

Σύμφωνα με μια έρευνα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο από την Google νωρίτερα εντός του 2019, σχεδόν επτά στους 10 ανθρώπους δίνουν στον εαυτό τους μια βαθμολογία Α ή Β όταν πρόκειται για την προστασία των online λογαριασμών τους. Ωστόσο, η ίδια μελέτη αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες χρησιμοποιούν ξανά και ξανά τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς.

“Το πρόβλημα με την επαναχρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης για διαφορετικούς λογαριασμούς είναι ότι όταν ένας λογαριασμός παραβιάζεται, ουσιαστικά έχουν παραβιαστεί όλοι”, σημειώνει ο Barlow. “Δεν παίρνει πολύ στους “κακούς” να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει”.

Ιδανικά, κάθε λογαριασμός πρέπει να έχει τον μοναδικό δικό του κωδικό πρόσβασης. “Το ελάχιστο που πρέπει να κάνετε είναι να έχετε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης και αναγνωριστικά στοιχεία μεταξύ του επαγγελματικού mail σας και του mail το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον τραπεζικό σας λογαριασμό και με το e-banking σας”, προσθέτει ο Barlow.

Όσο επικίνδυνη είναι η χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς, άλλο τόσο αρνητική είναι η δημιουργία ενός “συστήματος” για να θυμάστε τα στοιχεία σύνδεσής σας. “Το πιστεύει κανείς ή όχι, εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν παραλλαγές του ίδιου μοτίβου”, σημειώνει.

“Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι μια κοινή επαναλαμβανόμενη πατέντα”, λέει. “Για παράδειγμα, πάρα πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το μοτίβο με το όνομα της αγαπημένης τους ομάδας, τον ταχυδρομικό κωδικό της περιοχής τους και το θαυμαστικό. Εάν είστε στη Βοστώνη, ο κωδικός πρόσβασης “Patriots617!”θα είναι… πασπαρτού για πολλούς λογαριασμούς χιλιάδων ανθρώπων”.

Είναι πιο έξυπνο, αντίθετα, να χρησιμοποιεί κανείς έναν στίχο τραγουδιού ή ένα λογοτεχνικό απόσπασμα ή μια εντελώς “φτιαχτή” φράση, που μπορεί να τη θυμάται εύκολα, σύμφωνα με τον Barlow. “Χρειάζεται το μήκος του κωδικού σας να είναι πάνω από 12 χαρακτήρες, πράγμα που μπορεί να τον κάνει να μοιάζει μεγάλος, όχι όμως αν τον αποτελεί μία ολόκληρη φράση”.

Μια συμβουλή: όταν δημιουργείτε λογαριασμούς στο Διαδίκτυο, πρέπει να είστε “ψιλιασμένοι” όταν απαντάτε στις ερωτήσεις επαναφοράς κωδικού πρόσβασης. “Είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, καθώς παρέχουν πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επαναφορά όλων των άλλων λογαριασμών σας”, λέει ο Barlow. “Οι ερωτήσεις είναι πάντα οι ίδιες και οι απαντήσεις είναι πολύ εύκολο να βρεθούν σε δημόσια αρχεία και ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης”.

Υπάρχει ωστόσο μια εύκολη λύση. “Απλά πείτε ψέματα”, προτείνει ο Barlow.

Δεν χρειάζεται να παρέχετε τον πραγματικό δρόμο του σπιτιού όπου μεγαλώσατε ή την πραγματική μασκότ του σχολείου σας ή το πραγματικό πατρικό όνομα της γιαγιάς σας. Κάθε φορά που το κάνετε, απλώς επιδεινώνετε τη συνολική σας θέση στον τομέα της ασφάλειας δεδομένων”, τονίζει. “Έτσι, αντί να χρησιμοποιείτε τις δικές σας πληροφορίες, απαντήστε με τα δεδομένα της γιαγιάς σας ή του καλύτερου φίλου σας, ώστε να μπορείτε από την άλλη πλευρά να τα θυμηθείτε”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + nine =