αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑForbes: Η Ελλάδα μπαίνει στη «μάχη» των Digital Νομάδων

Forbes: Η Ελλάδα μπαίνει στη «μάχη» των Digital Νομάδων

Εκτενή αναφορά στην Ελλάδα κάνει το Forbes σε νέο άρθρο του. Όπως σημειώνει, η Ελλάδα μπαίνει στη «μάχη» των Digital Νομάδων, με βασικό «όπλο» το νομοσχέδιο που πέρασε από την Ελληνική Βουλή και προβλέπει έκπτωση φόρου 50% για όσους μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει το Forbes, αυτό καθιστά την Ελλάδα ως μια ακόμα ευρωπαϊκή χώρα που προσπαθεί να προσελκύσει τους remote εργαζόμενους και να βάλει τη νότια Ευρώπη εναντίον του Βορρά σε έναν ιδιαίτερο «talent race».

«Αν μπορείτε να εργαστείτε από οπουδήποτε, γιατί να μην εργάζεστε από την Ελλάδα;» γράφει ένα διαφημιστικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησε στο κοινοβούλιο της Ελλάδας αυτήν την εβδομάδα. Από τον Ιανουάριο του 2021, το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό τόσο στους μισθωτούς όσο και στους αυτοαπασχολούμενους. Όσοι digital νομάδες αποφασίσουν να «αποβιβαστούν» στην Ελλάδα, θα απολαμβάνουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις για 7 χρόνια.

Όπως τονίζει το Forbes, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ευελπιστεί ότι μέσω των φοροαπαλλαγών θα καταφέρει να προσελκίσει πολλούς Digital Νομάδες, οι οποίοι μπορούν να εργαστούν από οπουδήποτε. «Το άτομο που είναι τρεις μήνες στην Ταϊλάνδη, δύο μήνες στην Τζαμάικα, και ούτω καθεξής, θέλουμε να είναι δύο μήνες στην Ελλάδα και γιατί όχι;» τονίζουν οι άνθρωποι από το επιτελείο του πρωθυπουργού.

Η Ελλάδα άλλωστε «έχασε» περίπου 800.000 ντόπιους εργαζομένους οι οποίοι μετανάστευσαν σε άλλες πλουσιότερες χώρες κατά τα χειρότερα χρόνια της κρίσης, μεταξύ 2009-15. Τώρα θέλει να αντιστρέψει αυτό το brain-drain με αυτές τις φοροελαφρύνσεις και με άλλες που θα ακολουθήσουν.

Η Ελλάδα δεν «παίζει» μόνη της

Όπως έχουμε σημειώνει βέβαια και σε άλλα άρθρα μας, η Ελλάδα θα έχει… σημαντικούς αντιπάλους να αντιμετωπίσει σε αυτό το πεδίο.

Πριν λίγο καιρό γράφαμε για το παράδειγμα της Εσθονίας. Το κοινοβούλιο της χώρας στις 3 Ιουνίου ενέκρινε τις τροποποιήσεις στους ισχύοντες νόμους, που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας digital nomad Visa. Αυτό θα επιτρέπει στους ανθρώπους να μεταβούν στην Εσθονία ως τουρίστες και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να εργάζονται για έναν ξένο εργοδότη ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς να είναι «δεσμευμένοι» σε κάποια τοποθεσία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, η Εσθονία είναι μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που δημιουργεί μια τέτοια Visa για ψηφιακούς νομάδες.

Έτσι κι αλλιώς, η Εσθονία θεωρείται μια ελκυστική χώρα για τέτοιου είδους επαγγελματίες. Μιλάμε για μια χώρα με καλό startup οικοσύστημα, έχει πρόσβαση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι περισσότεροι άνθρωποι στην Εσθονία μιλούν Αγγλικά, ενώ ένα ακόμα «όπλο» είναι το πρόγραμμα e-residency.

Με την Visa για τους ψηφιακούς νομάδες, η Εσθονία θέλει να μπει ακόμα πιο δυνατά στο παιχνίδι. Να προσελκύσει ταλαντούχους ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα οι ψηφιακοί νομάδες που θα καταφθάνουν εκεί θα αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες εντός της χώρας, βοηθώντας και τις τοπικές επιχειρήσεις.

Η χώρα προβλέπει ότι 1.800 άτομα το χρόνο θα υποβάλλουν αίτηση για την digital nomad Visa. Και αρκετοί από αυτούς θα παίρνουν την τελική έγκριση για να «κατασκηνώσουν» στη χώρα, ενώ παράλληλα θα δουλεύουν.

Και εξωτικοί προορισμοί στο παιχνίδι

Στο «κόλπο» για τους Digital Νομάδες έχουν μπει και εξωτικοί προορισμοί όπως τα νησιά Μπαρμπέιντος. Πρόσφατα άνοιξε η σχετική πλατφόρμα, στην οποία κάποιος μπορεί να κάνει την αίτηση του. Και να ζήσει για ένα έτος ως άλλος… digital νομάς στα εξωτικά νησιά. Μάλιστα, όπως βλέπουμε στην ειδική φόρμα, αιτήσεις μπορούν να κάνουν και άνθρωποι από την Ελλάδα.

Τι θα κάνουν όσοι μπουν στο πρόγραμμα: Θα συνδυάζετε διακοπές στην Καραϊβική και την εξ αποστάσεως εργασία από τα ξενοδοχεία και τους κοιτώνες σας! Η πρωθυπουργός του νησιωτικού συμπλέγματος, Μία Μότλεϊ, πρότεινε αυτό το πρόγραμμα εργασίας, εφόσον η σύντομη παραμονή στα νησιά είναι δύσκολο να επιτευχθεί λόγω της πανδημίας και κανείς τουρίστας δεν επιθυμεί να κάτσει για παραπάνω από 4-5 ημέρες.

Με αυτό το πρόγραμμα εργασίας, μπορείς να παραμείνεις εκεί ως 12 μήνες.

«Δεν χρειάζεται να δουλεύετε από μέρη της Ευρώπης ή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ή της Λατινικής Αμερικής, αφού μπορείτε να έρθετε εδώ και να δουλέψετε για μερικούς μήνες», τόνισε η Μότλεϊ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + 12 =