αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑForbes: Αυτοί είναι οι επενδυτές με το «άγγιγμα του Μίδα» για το 2021

Forbes: Αυτοί είναι οι επενδυτές με το «άγγιγμα του Μίδα» για το 2021

Το νέο τεχνολογικό τοπίο που διαμόρφωσε η πανδημία του κορονοϊού και οι υψηλού προφίλ αρχικές δημόσιες προσφορές επέφεραν σημαντικές ανακατατάξεις στις κορυφαίες θέσεις της 20ής ετήσιας “Λίστας του Μίδα”, που κατήρτισε το Forbes σε συνεργασία με την TrueBridge Capital Partners και παρουσιάζει τους σημαντικότερους venture capitalists του κόσμου. 

Στην κορυφή για πρώτη φορά βρίσκεται ο εταίρος της Sequoia, Alfred Lin, πρώην στέλεχος της Zappos και συνεργάτης του αείμνηστου Tony Hsieh, ο οποίος σκαρφάλωσε 31 θέσεις χάρη στις επενδύσεις της εταιρείας του σε δύο από τις μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες προσφορές του 2020 – αυτές του ιστότοπου ενοικίασης κατοικιών Airbnb και της υπηρεσίας παράδοσης φαγητού DoorDash. 

Είναι ένα από τα 14 μέλη της Λίστας του Μίδα που “ποντάρουν” στην Airbnb και ένας από του 8 που στηρίζουν την DoorDash, αλλά είναι ο μόνος που συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών, οι οποίες έκαναν το ντεμπούτο τους στα χρηματιστηριακά ταμπλό τον Δεκέμβριο.

Οι εν λόγω εταιρείες καθώς και άλλες, όπως οι Coinbase, Nubank και Snowflake, είναι ο λόγος που η φετινή λίστα περιλαμβάνει αριθμό ρεκόρ “πρωτοεμφανιζόμενων”, με συνολικά 23 νέα πρόσωπα να κάνουν το ντεμπούτο τους. Άλλοι 10 επέστρεψαν στη λίστα, γεγονός που σημαίνει ότι το ένα τρίτο της “τάξης του 2020” δεν συνέχισε το 2021. 

Οι Mayer “Micky” Malka, Santi Subotovsky και Nicolas Szekasy είναι οι τρεις πρώτοι επενδυτές από τη Λατινική Αμερική που κάνουν την εμφάνισή τους στο “κλαμπ”. Συνοδεύονται από νεοεισερχόμενους όπως ο Pejman Nozad και η Mar Hershenson, μετανάστες από το Ιράν και την Ισπανία αντίστοιχα, που έκαναν το ντεμπούτο τους με την Pear VC. Η Hershenson είναι μία από τις 12 γυναίκες της φετινής λίστας (έχουν αυξηθεί κατά μία σε σχέση με πέρυσι).

Για να ενταχθούν στην λίστα των επενδυτών με το “χρυσό άγγιγμα”, αξιολογούνται με βάση τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο ή εξαγοράστηκαν για τουλάχιστον 200 εκατ. δολάρια την τελευταία πενταετία, ή έχουν διπλασιάσει τουλάχιστον την αποτίμησή τους από τη στιγμή της αρχικής επένδυσης, στα 400 εκατ. δολάρια ή περισσότερο, την ίδια περίοδο. 

Αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις

Mar Hershenson (29η θέση)
Εταιρεία: Pear VC
Αξιοσημείωτη επένδυση: DoorDash

Προτού ιδρύσει την Pear VC μαζί με τον Pejman Nozad, η γεννηθείσα στην Ισπανία Mar Hershenson είχε ήδη ιδρύσει τρεις νεοφυής εταιρείες και δίδασκε μηχανική στο Στάνφορντ. “Όταν με πρωτοπλησίασε ο Pejman, του είπα ότι είναι τρελός και ότι ποτέ προηγουμένως δεν είχα επενδύσει κάπου”, λέει η ίδια. “Αλλά αυτός ο τύπος δεν τα παρατά ποτέ”, προσθέτει. Η επένδυσή τους από πολύ νωρίς στην DoorDash τους έδωσε το “εισιτήριο” για την πρώτη τους εμφάνιση στη λίστα φέτος.

Nicolas Szekasy (63η θέση)
Εταιρεία: Kaszek Ventures
Αξιοσημείωτη επένδυση: Nubank

Ο πρώην οικονομικός διευθυντής της MercadoLibre, της μεγαλύτερης πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου της Λατινικής Αμερικής, συνίδρυσε την Kaszek Ventures το 2011. Έκτοτε έχει συγκεντρώσει κεφάλαια άνω του 1 δισ. δολαρίων και έχει επενδύσει σε περισσότερες από 90 νεοφυείς επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας την Kaszek στη μεγαλύτερη εταιρεία venture capital της περιοχής. Μεταξύ άλλων έχει επενδύσει στη βραζιλιάνικη ψηφιακή τράπεζα Nubank, που αποτιμήθηκε στα 25 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο. Είναι ένας από τους τρεις Λατινοαμερικανούς της φετινής Λίστας του Μίδα, που για πρώτη φορά έχει στις τάξεις της εκπροσώπους της περιοχής.

Koichiro Nakamura (72η θέση)
Εταιρεία: Sozo Ventures
Αξιοσημείωτη επένδυση: Coinbase

Ο Koh Nakamura έκανε φέτος το ντεμπούτο του χάρη στις επενδύσεις του στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbese και στην εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού Palantir. Το πάλαι ποτέ μέλος της ιδρυτικής ομάδας του Yahoo Japan, συνίδρυσε την Sozo Ventures το 2012 προκειμένου να βοηθήσει άλλους επιχειρηματίες να επεκταθούν στην ιαπωνική αγορά και στην Ασία γενικότερα. Έχει βοηθήσει δεκάδες εταιρείες έκτοτε, μεταξύ αυτών και την Square.

Ruby Lu (100ή θέση)
Εταιρεία: Atypical Ventures
Αξιοσημείωτη επένδυση: Kuaishou

Η ιδρύτρια της κινεζικής Atypical Ventures πέτυχε απόδοση 2.000% φέτος, όταν η διαδικτυακή εταιρεία βίντεο Kuaishou, στην οποία έχει επενδύσει εδώ και χρόνια, εισήχθη στο χρηματιστήριο στο πλαίσιο μιας κολοσσιαίας αρχικής δημόσιας προσφοράς. Είναι μία από τις 13 εισαγωγές εταιρειών που έχει επιβλέψει την καριέρα της ως επενδύτρια. Η Lu εντάχθηκε στην Doll Capital Management το 2003, μετά από μια “στάση” στη Goldman Sach, και ήταν μία εκ των ιδρυτών της DCM China. Αυτονομήθηκε το 2019, ιδρύοντας την Atypical.

Δείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 2 =