αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑForbes: Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες για έναν επιχειρηματία- Ποια η θέση της Ελλάδας

Forbes: Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες για έναν επιχειρηματία- Ποια η θέση της Ελλάδας

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May επέζησε από μια πρόταση μομφής που υπέβαλε το ίδιο της το Κόμμα την περασμένη εβδομάδα στη μάχη για το Brexit. “Τώρα πρέπει να τελειώσουμε τη δουλειά της παράδοσης του Brexit στον βρετανικό λαό και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για αυτή τη χώρα”, δήλωσε ο May στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία.

Καθώς εξετάζονται οι όροι της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μέλλον της Βρετανίας είναι σκοτεινό. Ωστόσο, το επιχειρηματικό της κλίμα παραμένει ελκυστικό, οδηγώντας το Ηνωμένο Βασίλειο στην κορυφή της 13ης ετήσιας λίστας του Forbes με τις Καλύτερες Χώρες για τις Επιχειρήσεις, η οποία κατατάσσει τις χώρες που είναι πιο φιλόξενες προς τις επενδύσεις κεφαλαίου. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το Ην. Βασίλειο καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία που είναι πιο ανοιχτή από τις περισσότερες άλλες σε ολόκληρο τον πλανήτη όσον αφορά το εμπόριο, τις επενδύσεις, τις ροές κεφαλαίων και μέχρι πρόσφατα τη μετανάστευση”, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Mark Zandi. Μάλιστα το Ην. Βασίλειο είναι η μόνη χώρα που βρέθηκε στις κορυφαίες 30 (από τις συνολικά 161 χώρες που κατατάσσονται) σε όλους τους δείκτες που χρησιμοποίησε το Forbes για να αξιολογήσει τις χώρες.

Το Heritage Foundation αναδεικνύει τα οφέλη του Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο στον ετήσιο “Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας”, που αποτελεί μέρος της βαθμολογίας του Forbes. “Η διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να διορθώσει τυχόν εναπομείνασες διαρθρωτικές αδυναμίες που ενδέχεται να βάζουν φρένο σε μια οικονομία που έχει ήδη υψηλή απόδοση “, αναφέρει η έκθεση. “Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ένα από τα πιο αποδοτικά επιχειρηματικά και επενδυτικά περιβάλλοντα στον κόσμο και σύντομα θα είναι ανοιχτό σε εκτεταμένες παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις. ”

Ο Zandi είναι λιγότερο αισιόδοξος. Πιστεύει ότι μπορεί να χρειαστούν πολλές γενιές για να ανακάμψει η οικονομία των 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Brexit. “Με την πρόταση της Theresa May, που είναι και η πιο πιθανή, ο παγκόσμιος προσανατολισμός του Ηνωμένου Βασιλείου μειώνεται, καθιστώντας τις επενδύσεις και το εμπόριο πιο δύσκολα”, λέει ο Zandi. “Ο βρετανικός οικονομικός ήλιος θα λάμπει σίγουρα λιγότερο”.

Το Forbes κατέταξε τις Καλύτερες Χώρες για το Επιχειρείν λαμβάνοντας υπόψιν15 διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, της καινοτομίας, των φόρων, της τεχνολογίας, της διαφθοράς, της ελευθερίας (προσωπικής, εμπορικής και νομισματικής), της γραφειοκρατίας και της προστασίας των επενδυτών. Άλλες μετρήσεις περιελάμβαναν το εργατικό δυναμικό, τις υποδομές, το μέγεθος της αγοράς, την ποιότητα ζωής και τον κίνδυνο. Κάθε κατηγορία έχει τον ίδιο συντελεστή στάθμισης.

Η Σουηδία ανέβηκε δυο θέσεις για να προσγειωθεί στη δεύτερη θέση φέτος. Το επιχειρηματικό κλίμα της εξαγωγικά προσανατολισμένης οικονομίας πήρε υψηλή βαθμολογία για την καινοτομία, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, τον κίνδυνο και τη χαμηλή διαφθορά. Η Στοκχόλμη είναι ένας από τους κορυφαίους κόμβους startups στην Ευρώπη. Ο λόγος του εθνικού χρέους προς το ΑΕΠ στη Σκανδιναβική χώρα μειώθηκε από 80% το 1995 σε 41% πέρυσι.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το Χονγκ Κονγκ, η Ολλανδία και η Νέα Ζηλανδία.

Οι ΗΠΑ έχασαν πέντε θέσεις στη φετινή κατάταξη, καταλήγοντας στο Νο 17, λίγο μπροστά από την Ισπανία. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με ΑΕΠ 19,5 τρισ. δολαρίων έχασε έδαφος στην προσωπική, εμπορική και νομισματική ελευθερία.

“Αντί να αγκαλιάζουμε τον κόσμο, τον απομακρύνουμε και αυτό είναι κακό για τις επιχειρήσεις”, λέει ο Zandi, ο οποίος θεωρεί τη μεταναστευτική πολιτική σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για το επιχειρηματικό κλίμα των ΗΠΑ. Το πρόβλημα της απόκτησης βίζα για εργαζόμενους με υψηλή εξειδίκευση αναγκάζει τις επιχειρήσεις να μετακομίσουν στο εξωτερικό. Τα καλύτερα και πιο φωτισμένα μυαλά συχνά βρίσκουν δουλειές εκτός των ΗΠΑ. Το χτύπημα είναι διπλό όταν οι άνθρωποι αυτοί ξεκινούν νέες εταιρείες.

Ο οργανισμός Watchdog Freedom House αξιολογεί ετησίως χώρες σχετικά με τα “πραγματικά δικαιώματα και τις ελευθερίες που απολαμβάνουν τα άτομα”. Τριάντα τρεις χώρες έχουν την υψηλότερη βαθμολογία. Από φέτος, οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές. Η βαθμολογία των ΗΠΑ για την πολιτική ελευθερία δέχτηκε πλήγμα, με την έκθεση να επικαλείται τις “αυξανόμενες ενδείξεις για ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016, τις παραβιάσεις βασικών δεοντολογικών προτύπων από τη νέα κυβέρνηση και τη μείωση της διαφάνειας της κυβέρνησης”.

Τα αφρικανικά έθνη κατατάσσονται ως οι χειρότερες χώρες για τις επιχειρήσεις με επτά να βρίσκονται στην τελευταία δεκάδα (η Αϊτή είναι η ασθενέστερη από τις μη αφρικανικές χώρες). Αυτές οι χώρες συνήθως αποδίδουν ελάχιστα στην καινοτομία, την ελευθερία του εμπορίου και την προστασία των επενδυτών. Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κατατάσσεται τελευταία. Το επιρρεπές στις συγκρούσεις έθνος έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ μόλις $400.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 42

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × two =