αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑFinancial Times: Ετοιμαστείτε για την 4ημερη εργάσιμη εβδομάδα (και ο ρόλος των νεαρών managers)

Financial Times: Ετοιμαστείτε για την 4ημερη εργάσιμη εβδομάδα (και ο ρόλος των νεαρών managers)

Σε διάφορα μέρη του κόσμου ξεφυτρώνουν εταιρίες οι οποίες ξεκινούν να εφαρμόζουν 4ημερη εργάσιμη εβδομάδα. ‘Η έστω να δοκιμάζουν αυτό το μοντέλο.

Πριν μερικές ημέρες γράφαμε για το μπάσιμο που κάνει η Βρετανία, η οποία ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, ετοιμάζεται να λανσάρει το δικό της πιλοτικό πρόγραμμα 4ημερης εργασίας. Το πιλοτικό πρόγραμμα, αποτελεί μέρος εξάμηνης δοκιμής η οποία διενεργείται από ακαδημαϊκούς στα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης. Μέχρι τον Ιούνιο που θα ξεκινήσει επίσημα το πρόγραμμα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα έχουν προσελκύσει συνολικά 20- 30 επιχειρήσεις. Μέσα στις εταιρίες που έχον ήδη πει το «ναι» είναι και το τμήμα της Canon στη χώρα.

Έχουν προηγηθεί άλλες μεγάλες εταιρίες που έχουν μπει στον ίδιο δρόμο διεθνώς. Όπως οι κολοσσοί Kickstarter και Unilever.

Πριν μερικές ημέρες, το ξενοδοχείο πέντε αστέρων The Landmark London ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους σεφ του να εργάζονται σε μια τετραήμερη εβδομάδα, με αυξημένη αμοιβή, ως μέρος της συνεχούς δέσμευσης να επενδύουν στην ευημερία των εργαζομένων.Σύμφωνα με την επιχείρηση, η αλλαγή επινοήθηκε από τον εκτελεστικό επικεφαλής σεφ Gary Klaner, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τους σεφ και να βελτιωθεί το εργασιακό περιβάλλον στις κουζίνες.

Με το θέμα ασχολούνται τώρα οι Financial Times. Σε άρθρο τους με τίτλο: «Get ready for the four-day working week».

Θα δούμε το μοντέλο της 4ημερης εργασίας να καθιερώνεται από την μία ημέρα στην άλλη; Μάλλον όχι. Τα δεδομένα από την Βρετανία δείχνουν ότι θα χρειαστεί προσπάθεια. Μόλις το 7% των managers το έχουν ξεκινήσει το εν λόγω μοντέλο ή έχουν αποφασίσει να το κάνουν, σύμφωνα με το Be The Business, έναν βρετανικό μη κερδοσκοπικό όμιλο που έχει συσταθεί για την ενίσχυση της παραγωγικότητας. Αυτό το ποσοστό είναι ελαφρώς αυξημένο από το 5% τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, όταν η ίδια ΜΚΟ ρωτούσε τους διευθυντές μικρομεσαίων εταιρειών σε όλη τη χώρα. Το ποσοστό αυτών που λένε ότι «το σκέφτονται» έχει επίσης αυξηθεί, από 17 σε 20%.

Εδώ όμως έρχονται τα καλά νέα. Σύμφωνα με τους FT, τα νεότερα στελέχη ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την ιδέα της 4ημερης εργασίας, από ότι οι παλαιότεροι ηγέτες που πρόκειται σταδιακά να αντικατασταθούν.

Σχεδόν στο 80% των ανώτερων στελεχών κάτω των 35 ετών δηλώνουν ότι τους αρέσει η σκέψη να υιοθετήσουν μια τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα, ενώ στα στελέχη 55 ετών και άνω, το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζεται στο 56%, σύμφωνα με στοιχεία του Chartered Management Institute.

Αυτή η ηλικιακή διαφορά ήταν επίσης εμφανής στην έρευνα της Be The Business, η οποία έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες leaders ήταν ελαφρώς πιο θετικές στη μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα σε σχέση με τους άνδρες: 64% έναντι 57%.

Η 4ημερη εργάσιμη εβδομάδα σίγουρα λειτούργησε καλά για τη Rachel Garrett, την 40χρονη διευθύνουσα σύμβουλο της CMG Technologies. Η εταιρία «γύρισε» τους 30 εργαζομένους της σε τετραήμερη εβδομάδα το 2015, χωρίς περικοπές στους μισθούς, με την ελπίδα ότι θα τους κρατούσε ικανοποιημένους. «Για εμάς, η διατήρηση του προσωπικού και η ικανοποίηση του προσωπικού είναι κρίσιμης σημασίας», λέει στους FT η Garrett, προσθέτοντας ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρίας είχε αυξηθεί κατά 25% από την έναρξη της μικρότερης εβδομάδας, ενώ τα κέρδη εκτινάχθηκαν κατά 200%.

Δεν πιστεύει ότι η τετραήμερη εβδομάδα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για αυτό, αλλά πιστεύει ότι είχε σημαντική επιρροή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − 4 =