αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑFinancial Times: Πως θα «προβλέψεις» το πότε θα έρθει η επόμενη κρίση

Financial Times: Πως θα «προβλέψεις» το πότε θα έρθει η επόμενη κρίση

Οι φούσκες που σκάνε και αφήνουν πίσω τους καταστροφή γίνονται όλο και πιο συχνές. Σε όλο τον κόσμο ειδικοί κάθε είδους προσπαθούν να ανακαλύψουν τι θα πυροδοτήσει την επόμενη: ύφεση στις ΗΠΑ; Ο «rocket man» της Βορείου Κορέας; η πιστωτική φούσκα της Κίνας ή μήπως η αναστροφή της ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες;

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει, τονίζει ο οικονομολόγος David McWilliams στο video της σειράς «Punk FT». Γι’ αυτό πρέπει προκειμένου να προστατευτούμε να διαχωρίσουμε τους μύθους από την πραγματικότητα.

Είναι μύθος ότι είναι δύσκολο να εντοπιστεί μια τραπεζική κρίση. Μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε τα (υπαρκτά) σημάδια μιας τραπεζικής κρίσης πριν αυτή χτυπήσει. Εδώ τονίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να ληστέψεις μια τράπεζα είναι να την διοικείς, και εξηγεί «τα πώς και τα γιατί».

Επισημαίνει ότι ο δεύτερος μεγάλος μύθος είναι πως οι «έξυπνοι» και οι «ειδικοί» αυτού του κόσμου θα εντοπίσουν τα σημάδια. Ωστόσο, όπως εξηγείται, ισχύει το αντίθετο…

Υπάρχει και ένας ακόμα μύθος: ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα ελεύθερης αγοράς που ισχύει σήμερα ενθαρρύνει την «κακή συμπεριφορά» και την επιβραβεύει.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, υπάρχει και ο μεγαλύτερος μύθος όλων: αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 5 =