αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑFinancial Times: Πως αυξήθηκε το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσα στην πανδημία

Financial Times: Πως αυξήθηκε το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσα στην πανδημία

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, η πανδημία του κορωνοϊού έχει περιορίσει αμέτρητες επιχειρηματικές δραστηριότητες, με μια ανησυχητική εξαίρεση: το ξέπλυμα χρήματος.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, τα lockdown έδωσαν στους εγκληματίες ακόμη περισσότερες ευκαιρίες να διαπράξουν αδικήματα και να ξεπλύνουν δισεκατομμύρια δολάρια.

To ξέπλυμα χρήματος, η διοχέτευση παράνομων κερδών μέσω τραπεζών και εταιρειών για τη νομιμοποίηση τους, συνήθως έχει τρεις μορφές, φυσική μεταφορά χρημάτων, τραπεζικές συναλλαγές και εξαγωγικό εμπόριο.

Και η χρήση αυτών των δύο τελευταίων μεθόδων φαίνεται να αυξάνεται. Καθώς ο κορωνοϊός ανάγκασε τις τράπεζες να μετακινήσουν τις συναλλαγές των πελατών τους στο διαδίκτυο, οι εγκληματίες έχουν εκμεταλλευτεί δυσκολίες στην επαλήθευση της ταυτότητας των πελατών.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης άνοιξαν περισσότεροι από 60 εκατομμύρια νέοι λογαριασμοί στο διαδίκτυο, αλλά δεν ήταν αξιόπιστη κάθε ψηφιακή ταυτότητα. Ταυτόχρονα, η πανδημία άφησε πολλές επιχειρήσεις σε οικονομική δυσχέρεια, διευκολύνοντας τους εγκληματίες να χρησιμοποιούν αξιόπιστες αλλά υπό την απειλή της χρεοκοπίας επιχειρήσεις ως μέτωπο για παράνομη δραστηριότητα.

Μελέτη των Ηνωμένων Εθνών έχει εκτιμήσει ότι τα ετήσια έσοδα από παράνομες δραστηριότητες με 3,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με 2,7% ή 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια να ξεπλένονται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 + 7 =