αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑFinancial Times: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε νόμο που ευνοεί όσους ξεπλένουν «μαύρο χρήμα»

Financial Times: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε νόμο που ευνοεί όσους ξεπλένουν «μαύρο χρήμα»

Σκληρή κριτική στην Ελληνική Κυβέρνηση κάνουν οι Financial Times, με αφορμή νέο νόμο ο ποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ευνοϊκός για όσους έχουν χρήματα από παράνομες δραστηριότητες.

Μία τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα της χώρας που έγινε δεκτή το βράδυ της Τετάρτης δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες που είναι ύποπτοι για απάτη και ξέπλυμα χρήματος να πάρουν πίσω τις περιουσιακά στοιχεία τους που έχουν παγώσει από τη δικαιοσύνη, εάν δεν έχουν δικαστεί μέσα σε 18 μήνες, τονίζουν οι FT.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι FT «η τροποποίηση, η οποία ήταν μέρος ενός νέου νόμου που επικαιροποιεί τον ποινικό κώδικα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει».

Και συμπληρώνουν: Συνήθως χρειάζονται τρία έως πέντε χρόνια για μία τέτοια υπόθεση να περάσει από την προκαταρκτική έρευνα σε δικαστικές, ενώ η διαδικασία των εφέσεων μπορεί να πάρει αντίστοιχα μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Σύμφωνα με την Financial Action Task Force, την παγκόσμια ομάδα περιφρούρησης για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και το Greco, τον φορέα κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα μετρητά και οι περιουσίες που «παγώνουν» κατά τη διάρκεια εγκληματικής έρευνας θα πρέπει να μείνουν «παγωμένα» μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες δικαιοσύνης», λένε οι FT.

Όπως λέει το ίδιο δημοσίευμα, ανάμεσα σε εκείνους που αναμένεται να ωφεληθούν από την τροποποίηση είναι αρκετοί Έλληνες εφοπλιστές, επιφανείς επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που βρίσκονται υπό έρευνα για απιστία και ξέπλυμα χρήματος. Παρά το γεγονός ότι τα περιουσιακά στοιχεία τους έχουν παγώσει από δύο έως επτά χρόνια κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × three =