αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑFasmetrics: Η ελληνική startup που θέλει να ανταγωνιστεί ένα τούρκικο κολοσσό των τηλεπικοινωνιών

Fasmetrics: Η ελληνική startup που θέλει να ανταγωνιστεί ένα τούρκικο κολοσσό των τηλεπικοινωνιών

Η υιοθέτηση μιας καινοτομίας συχνά είναι πιο δύσκολη υπόθεση από την επινόησή της. Μπορεί να απαιτηθεί πολυετής προσπάθεια προκειμένου μια ιδέα να βρει τον δρόμο της στην αγορά, ενώ στο μεσοδιάστημα μπορεί κάποιος τρίτος να καταφέρει να την οικειοποιηθεί.

Αυτό συνέβη στη μικρή εταιρεία Fasmetrics, η οποία επινόησε το 3skelion, μια συσκευή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ισχυρός αναμεταδότης σήματος κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, το 3skelion μπορεί να εντοπίσει την κεραία που έχει το πιο ισχυρό σήμα, να διώξει τα σήματα άλλων κεραιών και να φέρει αυτό το πιο ισχυρό σήμα μέσα ένα μεταλλικό κουτί, π.χ. σε ένα πλοίο ή σε ένα τρένο.

«Είμαστε μια εταιρεία που εντοπίζει τις αδυναμίες των δικτύων που κατασκευάζουν η Ericsson, η Nokia, η Huawei, και προτείνουμε λύσεις εκεί που δεν μπορούν να το κάνουν οι ίδιες λόγω μεγέθους», λέει στην Καθημερινή ο ιδρυτής της Fasmetrics, Δημήτρης Κολοκοτρώνης, μηχανικός και πρώην στέλεχος κινητής τηλεφωνίας.

Το 3skelion είναι ένα σύστημα που έρχεται να λύσει το πρόβλημα της λήψης, όταν ένα πλοίο που πλέει στο Αιγαίο «βρέχεται» από πολλές παράκτιες κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Οι παρεμβολές που γίνονται είναι μεγάλες και εντείνονται από το γεγονός ότι το ίδιο το πλοίο συνιστά έναν κλωβό του Φαραντέι. Το αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει ο κ. Κολοκοτρώνης, είναι στο 85% της διαδρομής Πειραιάς – Χανιά, η λήψη σήματος μέσω κινητού είναι τόσο κακή, που ουσιαστικά προσφέρει υπηρεσίες 3ης ή και 2ης γενιάς, δηλαδή φωνή και ολίγον δεδομένα.

Το 3skelion που επινόησε η Fasmetrics επιλύει μεγάλο μέρος του προβλήματος. Οι δοκιμές που έγιναν, με τη συνεργασία της Cosmote, τα δύο τελευταία χρόνια στα πλοία «Κνωσσός Παλλάς» και «Blue Star Naxos», έδειξαν ότι η αδυναμία λήψης σήματος 4G μειώνεται σε λιγότερο από τo 50% της διαδρομής Πειραιάς – Χανιά. Στις Κυκλάδες, η λήψη αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη (80%), λόγω της υψηλότερης πυκνότητας των νήσων πάνω στα οποία υπάρχουν παράκτιες κεραίες. Ετσι αυξάνει ραγδαία την κίνηση στο δίκτυο κινητής, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα έσοδα των εταιρειών. Παράλληλα, η ζωή των χρηστών Internet στο πλοίο γίνεται πιο εύκολη. «Μιλάμε για μια αγορά περίπου 10 εκατ. επιβατών, που διακινούν κάθε χρόνο τα 50 πιο μεγάλα επιβατηγά πλοία της χώρας», λέει ο κ. Κολοκοτρώνης.

Μετά τη διετή αξιολόγηση, η Cosmote ενδιαφέρθηκε για την τοποθέτηση άλλων πέντε συστημάτων 3skelion σε αντίστοιχου μεγέθους πλοία.

Η απόφαση αυτή γέμισε ικανοποίηση στους μηχανικούς της Fasmetrics, που βλέπουν η καινοτόμος ιδέα τους ν’ αρχίζει να βρίσκει τον δρόμο της στην αγορά. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι μετά την Cosmote θα έρθουν και άλλοι πελάτες, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό και ειδικά σε χώρες με ισχυρή ακτοπλοΐα, π.χ. Νορβηγία, Βρετανία κ.ά.

Ο δρόμος, ωστόσο, μπορεί να είναι πιο δύσκολος, καθώς απέναντί τους βρήκαν τον τουρκικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Turkcell. Επισκεπτόμενος την έκθεση Mobile World Congress 2018, που έγινε στη Βαρκελώνη τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κ. Κολοκοτρώνης βίωσε μια ευχάριστη και ταυτόχρονα δυσάρεστη εμπειρία. Η Turkcell παρουσίαζε στο περίπτερό της μια περιστρεφόμενη κεραία, η οποία θα εξασφάλιζε αδιάλειπτες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 4G+, εν πλω. Η Turkcell είχε ανακοινώσει τη συγκεκριμένη κεραία από τον Φεβρουάριο του 2017, υποσχόμενη αδιάλειπτο σήμα 4G+ στη θάλασσα του Μαρμαρά και κυρίως στα φεριμπότ μεταξύ ευρωπαϊκής και ασιατικής ακτής.

Στην κεραία αυτή, παρά τις διαφοροποιήσεις, ο κ. Κολοκοτρώνης είδε το… 3skelion. Ο ίδιος, όμως, διαθέτει ένα ισχυρό όπλο. Εχει υποβάλει αίτηση για λήψη πατέντας σε παγκόσμιο γραφείο ευρεσιτεχνιών από το 2014.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × two =