αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠόσο κοστίζουν 1 εκατ. fake views στο YouTube

Πόσο κοστίζουν 1 εκατ. fake views στο YouTube

Ίσως θα έχεις ακούσει για τα fake views στο YouTube. Αφού αρκετοί είναι οι δημιουργοί περιεχομένου, εταιρίες, καλλιτέχνες κ.α. που θέλουν να αυξήσουν την -φαινομενική- απήχηση τους. Με στόχο τις περισσότερες φορές να δείξουν ότι έχουν ένα μεγαλύτερο κοινό από αυτό που πραγματικά έχουν, και να διεκδικήσουν περισσότερα χρήματα από διαφημίσεις ή από την οποιαδήποτε δουλειά κάνουν.

Αν έχεις λεφτά, μπορείς να βρεθείς ψηλά, έχει πει σε συνέντευξη του στη LIFO, άνθρωπος που δουλεύει σε ελληνική διαφημιστική εταιρεία και στην παραγωγή βίντεο που είναι πολύ δημοφιλή, και ζει την κατάσταση από κοντά. «Το να μετρήσεις μια επιτυχία στην Ελλάδα είναι κάτι σχεδόν ακατόρθωτο, όπως σε όλους τους τομείς της τέχνης» λέει με σιγουριά.

Υπάρχουν δύο τρόποι να αγοράσεις views στο YouTube. Ο ένας, που είναι και ακριβός, είναι να απευθυνθείς σε μια εταιρεία προώθησης η οποία πληρώνεται με τον μήνα για να προωθήσει το υλικό σου, είτε αυτό είναι τραγούδι είτε κάποιο άλλο βίντεο (βλέπε influencers κ.λπ.). Σε αυτή την περίπτωση πληρώνεις για να βγαίνει το δικό σου βίντεο πιο ψηλά στη λίστα αναζήτησης στα relates του Google, είτε για να πετάγεται ως διαφήμιση πριν από κάποιο άλλο που επιλέγεις να δεις (θα πρέπει να το δεις αναγκαστικά για λίγα δευτερόλεπτα, πριν πατήσεις το “skip ad”). Αυτός είναι ο ακριβός τρόπος, κι αυτόν ακολουθούν πολλοί καλλιτέχνες, ειδικά στη ραπ μουσική.

Ο άλλος τρόπος να αγοράσεις views, ο φθηνός, είναι να απευθυνθείς σε κάποια sites (όχι και τόσο αξιόπιστα), τα οποία υπόσχονται views με πολύ λίγα λεφτά, και υπάρχουν πακέτα για όλα τα γούστα (και τις τσέπες). Μπορείς να αγοράσεις από 1.000 μέχρι 1 εκατομμύριο views, όσες φορές θέλεις, σε τιμές όχι ιδιαίτερα ακριβές ‒ αρκεί να το αντέχει η τσέπη σου. Τα 5.000 views κοστίζουν γύρω στα 30 δολάρια, τα 10.000, 50, τα 20.000, 100, τα 500.000, 1.399 και το 1 εκατομμύριο, 2.599. Για κάποιον που θέλει να επενδύσει σε μια καριέρα στο YouTube, τα ποσά δεν είναι μεγάλα.

Υπάρχουν βίντεο με εκατομμύρια views που πολλές φορές δεν είναι αληθινά, είτε από bots είτε από servers που δουλεύουν ακατάπαυστα σε χώρες όπως το Πακιστάν και κάνουν αυτήν τη δουλειά. Εύκολα, με έναν λογαριασμό Paypal και λίγα χρήματα, μπορείς να αγοράσεις views και subscribers, μέχρι και σχόλια σε πολλές γλώσσες.

Όπως εξηγεί ο παραπάνω άνθρωπος: Όσοι ασχολούμαστε με τη διαφήμιση και το ελληνικό YouTube είναι αρκετά εύκολο να καταλάβουμε αν κάποιο βίντεο έχει αγορασμένα views και αυτό προκύπτει από την αναλογία views, likes, comments και dislikes.

Ένα βίντεο είναι “ζωντανό” και ο τρόπος που προχωράει σχετίζεται με πολλούς παράγοντες. Π.χ. αν έχει 1 εκατομμύριο views και 1.000 σχόλια, κάτι βρομάει. Αντίστοιχα, αν έχει 1 εκατομμύριο views και 1.000 likes, πάλι κάτι είναι ύποπτο. Όμως, όταν κάποιος έχει αγοράσει τα πάντα, είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβεις. Οι πιο πολλοί το γνωρίζουν πια και αγοράζουν likes και τα ανάλογα dislikes, για να φαίνεται ότι το βίντεό τους έχει πραγματική απήχηση.

Υπάρχει όμως ένας παράγοντας, βάσει του οποίου δύσκολα μπορείς να κοροϊδέψεις κάποιον που ξέρει: τα σχόλια. Παρ’ ότι μπορείς να αγοράσεις σχόλια στα αγγλικά και σε πολλές άλλες γλώσσες, ευτυχώς (ή δυστυχώς) δεν μπορείς να αγοράσεις σχόλια στην ελληνική γλώσσα, οπότε από κει μπορείς να καταλάβεις πόσα και ποια είναι αληθινά. Αν παρατηρήσεις, τα περισσότερα ελληνικά βίντεο στο YouTube έχουν σχόλια από τη Ρωσία, κι αυτό φυσικά κάτι δείχνει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − six =