Oνομάζεται Fairbnb και φιλοδοξεί να γίνει μια πιο δίκαιη και κοινωνικά βιώσιμη απάντηση στην πλατφόρμα που έχει ταράξει τα νερά στην τουριστική οικονομία, το Airbnb. Ακτιβιστές, προγραμματιστές και ερευνητές, επιχειρούν να απαντήσουν στις αρνητικές επιπτώσεις του ανεξέλεγκτου τουρισμού με μία πλατφόρμα ενοικίασης ακινήτων που θα σέβεται τους κατοίκους και τις τοπικές κοινωνίες.
Θόρυβος ακόμα και τις ώρες κοινής ησυχίας, δραματική αύξηση των τιμών ενοικίασης κατοικιών, λιγοστά διαθέσιμα σπίτια για ντόπιους και φοιτητές, αλλοίωση της τοπικής φυσιογνωμίας των πόλεων. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις αρνητικές επιπτώσεις της μεγάλης τουριστικοποίησης περιοχών. Στην τουριστικοποίηση αυτή, συντελεί και η μόδα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσα από πλατφόρμες διαμοιρασμού, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η συζήτηση για τις αρνητικές επιπτώσεις γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο έντονη και μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη και η Λισαβόνα, αντιδρούν. Όπως εξηγεί μάλιστα η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Τόνια Κατερίνη, περισσότερες από 30 κινηματικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη έχουν συγκροτήσει τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό Δράσης για το Δικαίωμα στη Στέγαση, με στόχο να προασπίσουν το δικαίωμα στη στέγη των κατοίκων που ζουν μόνιμα σε τουριστικές περιοχές. Το Fairbnb έρχεται ως απάντηση σε όλα τα παραπάνω. Αποτελεί μια κοινότητα ακτιβιστών, η οποία στοχεύει να αλλάξει τα δεδομένα στον τουρισμό, δίνοντας προτεραιότητα στους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη και διευκολύνοντας αυθεντικές και βιώσιμες εμπειρίες ταξιδιού. Με ένα δίκτυο συνεργατών που αυτή τη στιγμή εκτείνεται στις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, επιχειρεί να αναπτύξει μια ευρεία συζήτηση για τον τουρισμό που θέλουμε.
Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή σε εκδήλωση και στην Αθήνα. «Πρέπει να δούμε τον τουρισμό σε τοπικό επίπεδο και αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε είναι ένα συνεταιρισμό, όπου οι χρήστες της πλατφόρμας και οι γείτονες θα συναποφασίζουν», επισήμανε ο Αλεσάντρο Λάτελα, εκπρόσωπος της Fairbnb. Στόχος της Fairbnb είναι η μετάβαση από ένα παθητικό μοντέλο αύξησης εισοδήματος, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ανισότητες, σε ένα νέο μοντέλο συνεργατικής οικονομίας.
«Μπορεί να είναι δύσκολο να πείσεις τους ανθρώπους που λαμβάνουν χρήματα να μεταβούν σε ένα νέο μοντέλο», παραδέχτηκε ο κ. Λάτελα, αλλά πρόσθεσε: «Βλέπουμε τελικά ότι και αυτοί έχουν ενδιαφέρον να αλλάξουν το μοντέλο γιατί καταλαβαίνουν ότι η υπάρχουσα κατάσταση δημιουργεί προβλήματα ακόμα και στους ίδιους». Στη συνέχεια η πρωτοβουλία θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα ενοικίασης τουριστικών ακινήτων, που θα διαφοροποιείται από τις υπάρχουσες σε τέσσερα βασικά σημεία. Θα δίνει βαρύτητα στη συλλογική ιδιοκτησία, οπότε δεν θα ανήκει σε απρόσωπους επενδυτές, αλλά σε όσους τη χρησιμοποιούν και επηρεάζονται από τη χρήση της: οικοδεσπότες, επισκέπτες, γείτονες. Με στόχο την κοινωνική βιωσιμότητα, το Fairbnb θα κρατάει τα κέρδη στις κοινότητες επανεπενδύοντάς τα σε κοινωνικά τοπικά πρότζεκτ. Επίσης, η πλατφόρμα θα παρέχει ένα χώρο όπου τα μέλη της θα μπορούν να συναντώνται και να αποφασίζουν συλλογικά πώς το πρόγραμμα ενοικίασης ακινήτων θα τρέξει στη γειτονιά τους, ενώ σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές θα ορίζονται κανονισμοί που θα ενισχύουν το βιώσιμο τουρισμό. Τέλος, θα έχει ως γνώμονα τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
«Το μανιφέστο μας είναι ένα ζωντανό κείμενο που έχει σκοπό να αλλάξει και για το λόγο αυτό προσκαλούμε ταξιδιώτες και πολίτες σε όλο τον κόσμο να ενωθούν μαζί μας», εξήγησε ο κ. Λάτελα.
Το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της πλατφόρμας δεν έχει καθοριστεί ακόμα, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς στόχος της πρωτοβουλίας είναι «να βρούμε πρώτα την καλύτερη λύση για το πώς θα αλλάξουμε το μοντέλο του τουρισμού, αλλά και να λάβουμε σχόλια και προτάσεις σχετικά με αυτό. Χρειάζεται καιρός, καθώς για να βγει η πλατφόρμα θα πρέπει να βρούμε την ισορροπία που θα βοηθήσει να κρατήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας», κατέληξε.