αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑEvan Spiegel: Ο «μικρός» που απέτυχε 34 φορές. Μετά έφτιαξε το Snapchat

Evan Spiegel: Ο «μικρός» που απέτυχε 34 φορές. Μετά έφτιαξε το Snapchat

Η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπεις συχνά, ιδρυτές επιτυχημένων επιχειρήσεων να απορρίπτουν προτάσεις εξαγοράς που φτάνουν τα 3 δις. δολάρια. Εκτός αν μιλάμε για τον Evan Spiegel. Είναι ο ιδρυτής και CEO της δημοφιλούς πλατφόρμας Snapchat.

Πάντα έκανε αυτό που πίστευε ο ίδιος ότι είναι σωστό. Ακόμα κι αν μερικές φορές, οι επιλογές του… ξάφνιαζαν πολλούς. Είναι ο άνθρωπος που το 2013, σε ηλικία 23 ετών, είπε «όχι» στην πρόταση εξαγοράς που του κατέθεσε Mark Zuckerberg και αφορούσε το Snapchat. Μία πρόταση- μαμούθ, που ανερχόταν στα 3 δις. δολάρια.

Ποιος είναι όμως ο «μικρός» που έφτασε να δέχεται (και να απορρίπτει) προτάσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων; Ο Evan Spiegel γεννήθηκε στο Los Angeles, σε εύπορη μάλιστα οικογένεια. Παρά τα αρκετά χρήματα που διέθεταν οι γονείς του, ο ίδιος δεν επαναπαύτηκε. Χαρακτηριστικό είναι πως στα 15 του παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και όταν τελείωνε γυρνούσε στις επιχειρήσεις της γειτονιάς αναζητώντας πελάτες για τις διαφημίσεις που σχεδίαζε.

Θα μπορούσε κάποιος να πει, ότι ουσιαστικά η αρχή για το success story του Evan Spiegel, έγινε το 2008. Τότε, μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Stamford. Τελικά, πτυχίο δεν πήρε, αφού αποχώρησε λίγο πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του. Ωστόσο, εκεί γνώρισε τους δύο νέους, με τους οποίους λίγο αργότερα θα δημιουργούσε το Snapchat. Πρόκειται για τους Bobby Murphy και Reggie Brown.

"evan-spiegel-code-conference-2015"

Η τεράστια επιτυχία που ακολούθησε για τον Evan Spiegel, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο… των καινοτόμων ιδεών που είχε. Αναμφίβολα, είναι επίσης αποτέλεσμα της επιμονής και υπομονής που έδειξε ειδικά εκείνη την χρονική περίοδο. Είναι ενδεικτικό, ότι πριν δημιουργήσει το παγκόσμιο φαινόμενο που λέγεται Snapchat, ο ίδιος είχε πειραματιστεί με άλλα τεχνολογικά projects, χωρίς επιτυχία. Παρ’ όλα αυτά, δεν το έβαλε κάτω, και συνέχισε να προσπαθεί.

«Πειραματιστήκαμε και αποτύχαμε. Αυτό έγινε με περίπου 34 projects πριν το Snapchat» έχει δηλώσει ο Evan Spiegel.

Κάπως έτσι, φτάνουμε στον Απρίλιο του 2011. Ο 21χρονος τότε φοιτητής, πρέπει να παρουσιάσει ένα έτοιμο project μπροστά σε όλη την τάξη του, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα των σπουδών του. Και παρουσίασε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να ανταλλάξουν εικόνες και μηνύματα, τα οποία… εξαφανίζονται μετά από μερικά δευτερόλεπτα.

Η ιδέα για το Snapchat είχε «γεννηθεί». Το αρχικό όνομα βέβαια δεν είναι αυτό. Τότε ο Spiegel είχε παρουσιάσει το project του με το όνομα «Picaboo». Οι υπόλοιποι φοιτητές που βρίσκονταν στην αίθουσα εκείνη την ημέρα, έδειξαν έντονο ενδιαφέρον και περιέργεια για αυτό που έβλεπαν μπροστά στα μάτια τους. Αλλά και δυσπιστία. Πως θα μπορούσε, άραγε, να δουλέψει μια πλατφόρμα που θα δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να ανταλλάσουν μηνύματα τα οποία θα… εξαφανίζονταν λίγο μετά την αποστολή τους;

Spigel, Murphy και Brown βλέπουν αμέσως την μεγάλη ευκαιρία που τους παρουσιάζεται και αρχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς πάνω στην νέα πλατφόρμα, έτσι ώστε να την τελειοποιήσουν. Τον Ιούλιο του 2011 το Picaboo λανσάρεται επίσημα. Αρχικά μόνο για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό IOS. Τότε μάλιστα οι τρεις φίλοι δεν διέθεταν γραφεία για να στεγάσουν την νέα καινοτόμο επιχείρηση τους και δούλευαν από το πατρικό σπίτι του Evan Spiegel. Δύο μήνες αργότερα το όνομα του project αλλάζει και καθιερώνεται το διάσημο πλέον «Snapchat». Tον Οκτώβριο του 2012, έρχεται και η αντίστοιχη έκδοση για Android, ενώ παράλληλα γίνεται δυνατή και η αποστολή βίντεο, μεταξύ των χρηστών.

la-fi-tn-snapchat-evan-spiegel-20140528

Η εφαρμογή γίνεται εξαιρετικά δημοφιλής και μεταφράζεται σε όλο και περισσότερες γλώσσες (πλέον έχει φτάσει τις 20- μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά). Με τον ίδιο τον Spiegel να γίνεται δισεκατομμυριούχος. Βλέποντας την ταχύτατη ανάπτυξη του Snapchat, ο Marck Zuckerberg αποφασίζει το 2013 να κάνει την κίνηση του: προσφέρει 3 δις. Δολάρια στον Evan Spiegel για να εξαγοράσει το project του. Σημειώνεται, ότι λίγο καιρό πριν, το Facebook είχε εξαγοράσει και το Instagram.

Η ιστορία όμως δεν είχε το ίδιο τέλος αυτή τη φορά. Ο Spiegel απορρίπτει την πρόταση του Zuckerberg. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει τότε η Wall Street Journal, η πλευρά του Facebook ήταν διατεθειμένη να αυξήσει τα χρήματα που προσέφερε. Όμως, ο Evan Spiegel ήταν ξεκάθαρος: το Snapchat δεν πωλείται. Πρόταση εξαγοράς κατέθεσε και η κινεζική εταιρία Tencent, με τα χρήματα να φτάνουν αυτή τη φορά στα 4 δις. Δολάρια. Εισπράττοντας επίσης αρνητική απάντηση.

Ήταν σωστή ή λάθος η απόφαση του 26χρονου επιχειρηματία να επιμείνει στο «όχι»; Αρκετοί είναι αυτοί, που υποστηρίζουν το πιο λογικό θα ήταν να γίνει αποδεκτή κάποια από αυτές τις τόσο μεγάλες προτάσεις εξαγοράς. Όμως, είπαμε: ο Evan Spiegel κάνει τα πάντα με τον δικό του τρόπο.

Το αποτέλεσμα, μέχρι τώρα, μάλλον τον δικαιώνει. Αφού το Snapchat καταγράφει συνεχή ανοδική πορεία και συχνά λαμβάνει μεγάλες χρηματοδοτήσεις από επενδυτές. Με την αξία του project να εκτιμάται πλέον, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, περίπου στα 20 δις. Δολάρια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + twenty =