αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑEurostat: Δεύτερη πιο φτωχή περιφέρεια στην Ευρώπη το Βόρειο Αιγαίο- Τα δεδομένα για τις άλλες περιφέρειες

Eurostat: Δεύτερη πιο φτωχή περιφέρεια στην Ευρώπη το Βόρειο Αιγαίο- Τα δεδομένα για τις άλλες περιφέρειες

Το 2022 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις περιφέρειες της Ελλάδας, πλην Αττικής, ήταν κάτω του 75% του μέσου όρου της ΕΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το Βόρειο Αιγαίο καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το 2022 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) στις περιφέρειες της ΕΕ κυμάνθηκε από 40% του μέσου όρου της ΕΕ στο Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας έως 286% στη Νότια Ιρλανδία.

Μετά τη Νότια Ιρλανδία, οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν το Λουξεμβούργο (257% του μέσου όρου της ΕΕ), η Ανατολική και Κεντρική Ιρλανδία (247%), η Πράγα (207%) και η περιφέρεια της πρωτεύουσας των Βρυξελλών (196%). Το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σ’ αυτές τις περιφέρειες, σύμφωνα με την Eurostat, μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την υψηλή εισροή εργαζομένων που μετακινούνται και από τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί.

Αντίθετα, στη χαμηλότερη κατάταξη του περιφερειακού κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2022 ήταν το Σεβεροζαπάντεν στη Βουλγαρία (40% του μέσου όρου της ΕΕ), το Βόρειο Αιγαίο (41%) και το Σεβέρεν Τσεντράλεν στη Βουλγαρία (42%).

Ειδικότερα όσον αφορά τις ελληνικές περιφέρειες, μετά το Βόρειο Αιγαίο η Eurostat καταγράφει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και στην Ήπειρο (και οι δύο με 47% του μέσου όρου της ΕΕ) και στη Δυτική Ελλάδα (49%).

Ακολουθούν η Θεσσαλία (52%), η Κεντρική Μακεδονία (53%), η Κρήτη (56%), τα Ιόνια Νησιά (57%), η Πελοπόννησος (59%), η Δυτική Μακεδονία (60%), το Νότιο Αιγαίο (67%), η Στερεά Ελλάδα (72%) και η Αττική (90%).

Στην ΕΕ το 2022, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε σε 231 από τις 242 περιφέρειες, ενώ μειώσεις σημειώθηκαν σε 11 περιφέρειες.

Οι δύο περιφέρειες με τη μεγαλύτερη αύξηση του όγκου του ΑΕΠ ήταν στην Πορτογαλία: το Αλγκάρβε με +17% και η Μαδέιρα με +14,2%. Ακολουθούν η νότια περιφέρεια της Ιρλανδίας (+13,5%), οι Βελεαρίδες στην Ισπανία (+12,5%) και το Μπραμπάν Βαλόν στο Βέλγιο (+10,9%).

Η πιο σημαντική πτώση καταγράφηκε σε δύο περιφέρειες της Βουλγαρίας: στο Γιογκοϊζτότσεν (-3,1%) και στο Σεβεροζαπάντεν (-1,7%). Ακολουθούν η Κορσική στη Γαλλία και το Εσζάκ Μαγιαροσζάγκ στην Ουγγαρία (και οι δύο -1,2%).

Σημειώνεται ότι χαμηλά στην κατάταξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι και δύο υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας: το Μαγιότ (30%) και η Γουιάνα (40%).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × five =