αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑEurogroup: Μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% ως το 2060

Eurogroup: Μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% ως το 2060

Το Εurogroup μπορεί να ενέκρινε χθες βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα ελαφρύνουν το χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060, ωστόσο φαίνεται ότι τα ανοικτά θέματα σε σχέση με την εκκρεμή δεύτερη αξιολόγηση επιβάλλουν την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε χθες ότι για μπει στο πρόγραμμα επιθυμεί σοβαρά διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα οδηγούν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% ετησίως. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, ενώ αυτή τη στιγμή παραμένει θολό το τι θα ζητήσουν σε μεταρρυθμίσεις οι εταίροι και σε ποιους τομείς. Θολό σημείο, επίσης, αποτελεί η διάρκεια της υποχρέωσης της χώρας να παράγει ετησίως πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική. η μοναδική απόφαση που έλαβαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών αφορά ένα πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων που οδηγεί σε μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060.

Οι τρεις δέσμες μέτρων

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα αρχίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί εντός του 2018. Πρόκειται για τρεις δέσμες μέτρων.

— Η πρώτη επιμηκύνει από 28 σε 32,5 έτη την αποπληρωμή ομολόγων μέρους του χρέους.

— Η δεύτερη παρέμβαση μετατρέπει το επιτόκιο ομολόγων 42 δισ. ευρώ από κυμαινόμενο σε σταθερό, ενώ ο ΕΜΣ θα συμφωνήσει με την Ελλάδα σε ανταλλαγές ομολόγων που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

— Η τρίτη περιλαμβάνει την κατάργηση προστίμων επί των επιτοκίων που αφορούσαν το δεύτερο πρόγραμμα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + seventeen =