αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Εριφίλη Γούναρη είναι 21 ετών. Ζει στη Σκωτία, βρέθηκε στην Ελλάδα στο lockdown και ξεκίνησε δική της εταιρία

Η Εριφίλη Γούναρη είναι 21 ετών. Ζει στη Σκωτία, βρέθηκε στην Ελλάδα στο lockdown και ξεκίνησε δική της εταιρία

Και τι μπορείς να κάνεις μέσα σε ένα lockdown; Να ξεκινήσεις το δικό σου business project. Εντάξει, αυτή δεν είναι η πρώτη σκέψη που κάνει κάποιος. Η Εριφίλη Γούναρη όμως την έκανε. Και κάπως έτσι ξεκίνησε την The Z Link. Ένα Digital Marketing Studio που διευθύνεται από την λεγόμενη Generation Z και εστιάζει στην Generation Z.

Η ιδρύτρια είναι μόλις 21 ετών, σπουδάζει στην Σκωτία, ενώ πρόσφατα μπήκε και στην Ελληνική λίστα «30Under30» του Forbes. Τώρα μιλά στο It’s Possible για το πως ξεκίνησαν όλα τον περασμένο Μάιο και ενώ ήταν στην Ελλάδα μέσα στο lockdown, εξηγεί τι ακριβώς κάνει η εταιρία της, ενώ δίνει και την δική της απάντηση σε όσους λένε ότι πρέπει να είσαι… άνω των 35 ή 40 χρονών για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Πως πήρατε την απόφαση να εγκατασταθείτε στη Σκωτία;

Στη Σκωτία πήγα το φθινόπωρο του 2017 για σπουδές. Εγώ μεγάλωσα στην Αθήνα, ωστόσο επειδή τελείωσα σε Γαλλικό σχολείο, δεν γινόταν να εισαχθώ σε κάποιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Τελικά μετά από έρευνα που έκανα, αποφάσισα να πάω για σπουδές στη Σκωτία επειδή εκεί έχουν ένα αρκετά ευέλικτο σύστημα εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια. Να φανταστείτε ότι έκανα αίτηση για να σπουδάσω Ιστορία Τέχνης, και τώρα σπουδάζω Digital Media and Information. Ακριβώς επειδή είναι πολύ ευέλικτοι και σε αφήνουν να αλλάξεις το πρόγραμμα των σπουδών σου ή να πάρεις διαφορετικά μαθήματα.

Ποια είναι η διαδρομή πριν φτάσετε να ξεκινήσετε την δική σας επιχείρηση;

Η πρώτη μου επαφή με επιχειρηματικότητα ήταν το καλοκαίρι του 2017, ακριβώς πριν μετακομίσω στη Σκωτία. Έκανα πρακτική σε έναν business incubator στην Ελλάδα. Ήταν η πρώτη φορά που δούλεψα με startups και είδα τον χώρο γενικότερα.

Πηγαίνοντας μετά στο πανεπιστήμιο ψάχτηκα αρκετά. Ήξερα ότι μου αρέσει το digital marketing, επειδή ασχολούμουν με social media από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό ήταν κάτι που το είχα στο μυαλό μου, αλλά δεν ήξερα πως μπορεί να μετατραπεί σε καριέρα. Αφού δεν σπούδαζα marketing ή business γενικότερα. Με την πάροδο του χρόνου άρχισα να συμμετέχω σε όλο και περισσότερα projects, έχοντας ρόλο στο κομμάτι του digital marketing και των social media- τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και σε διάφορες εταιρίες στη Σκωτία.

Το φθινόπωρο του 2018 παρακολούθησα ένα μεγάλο Entreprenerhip Course για να μάθω τι είναι η επιχειρηματικότητα και πως λειτουργούν διάφορα πράγματα μέσα σε αυτό το πεδίο. Το μάθημα αυτό το παρακολούθησα με δική μου πρωτοβουλία στο Harvard Business School Online. Ήταν ένα μάθημα που κράτησε περίπου 2 μήνες και με βοήθησε αρκετά, στο να μάθω πράγματα για την επιχειρηματικότητα και να έχω μια πιο σταθερή βάση.

Η ιδέα για το business project γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019. Μετά από ψάξιμο και συζητήσεις που έκανα με ανθρώπους στο κομμάτι του μάρκετινγκ, διαπίστωσα ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό: Οι εταιρίες μάρκετινγκ δεν ήξεραν πως να προσεγγίσουν την Generation Z. Τους ανθρώπους δηλαδή που σήμερα είναι στα early ‘20s τους. Οι marketers δεν ήξερα πως να «πιάσουν» την γενιά μας- ειδικά στα social media που είναι και το Νο1 κανάλι μέσα από το οποίο προσπαθούν να μας προσεγγίσουν. Κάπως έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε η The Z Link.

Η ιδέα σας έγινε πραγματικότητα τον περασμένο Μάιο, μέσα στο lockdown και ενώ βρισκόσασταν στην Ελλάδα. Πως πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε ένα business project μέσα σε μια τόσο δύσκολη και απρόβλεπτη περίοδο;

Η προεργασία είχε ξεκινήσει λίγους μήνες νωρίτερα, αλλά ως τoν Μάιο του 2020 δεν είχα καταφέρει να λανσάρω το project μου λόγω και του πιεσμένου προγράμματος μου, αφού είχα το πανεπιστήμιο, είχα κάποιες part time δουλειές και παράλληλα δούλευα και ως freelancer. Όταν ξεκίνησε το lockdown, διαπίστωσα ότι στο κομμάτι του digital marketing η δουλειά δεν είχε πέσει όπως για παράδειγμα έγινε σε άλλους κλάδους. Οι εταιρίες συνέχιζαν να ψάχνουν για digital marketing και ακόμα περισσότερο από πριν. Ακριβώς επειδή εκείνη την περίοδο, θέλοντας και μη, ήταν όλα digital.

Εγώ δεν ήθελα να αναβάλω τα σχέδια μου λόγω του Covid. Άλλωστε αυτό είναι ένα πράγμα που δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει οριστικά. Ενώ λοιπόν είχα ήδη επιστρέψει στην Ελλάδα, είπα: Εντάξει, χρόνο έχω αφού μόλις ολοκλήρωσα τη φοιτητική χρονιά, την ιδέα την έχω, ας ξεκινήσουμε. Να κάνω έστω το λανσάρισμα και να δω πως θα πάει. Ξεκίνησα μάλιστα με λίγα χρήματα που είχα μαζέψει μόνη μου, και χωρίς να έχω κάποιον επενδυτή. Ευτυχώς το project πήγε καλά από την αρχή, οπότε έγινε ένα καλό ξεκίνημα ακόμα και μέσα σε lockdown.

Τώρα κάνετε όλη την δουλειά από την Ελλάδα, remote. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; Θα μείνετε εδώ ή θα έχετε πάλι ως βάση σας την Σκωτία ή κάποια άλλη χώρα;

Εμένα μου αρέσει πολύ το remote μοντέλο εργασίας. Αν το πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείσαι σου δίνει αυτή την δυνατότητα, νομίζω είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις. Δεν σκοπεύω λοιπόν να έχω άμεσα κάποια φυσική έδρα για την εταιρία σε κάποια χώρα. Δεν με βοηθάει σε κάτι αυτή τη στιγμή.

Τώρα είμαι στο τελευταίο έτος στο πανεπιστήμιο στην Σκωτία, αλλά όλα τα μαθήματα γίνονται online. Οπότε δεν χρειάζεται απαραίτητα να βρίσκομαι εκεί. Ίσως να πάω στην Σκωτία μετά τα Χριστούγεννα κάποια στιγμή, αλλά δεν το γνωρίζω σίγουρα. Ακόμα κι αν πάω πάντως, η δουλειά θα συνεχιστεί κανονικά με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και τώρα. Έτσι κι αλλιώς εμένα οι πελάτες μου είναι από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, οπότε δεν κάνει μεγάλη διαφορά.

Σε ο,τι αφορά τα επόμενα βήματα, σκοπεύω να κάνω κάποιο μάστερ στην Αγγλία, οπότε η δουλειά πάλι θα συνεχιστεί remote από εκεί, αν πάω.

Με απλά λόγια, τι κάνει η εταιρία σας;

Είναι η πρώτη social media marketing εταιρία που την «τρέχει» η Generation Z. Η γενιά, δηλαδή, που γεννήθηκε μετά το 1995. Βοηθάμε εταιρίες να κάνουν μάρκετινγκ ακριβώς σε αυτή τη γενιά. Ουσιαστικά, ερχονται σε εμάς εταιρίες- πελάτες που θέλουν να «πιάσουν» αυτό το νεανικό κοινό.

Η εταιρία σας έχει έδρα στη Σκωτία. Πως είναι να κάνεις έναρξη εταιρίας στη συγκεκριμένη χώρα;

Σε ο,τι αφορά την γραφειοκρατία, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά στη Σκωτία, για έναν επιχειρηματία ή freelancer. Σκεφτείτε ότι εγώ έκανα έναρξη επιχείρησης online μέσα σε ελάχιστη ώρα. Χωρίς να χρειαστεί να πάω σε υπηρεσίες ή να παραθέσω κάποια έγγραφα.

Από εκεί και πέρα, για κάποιον που θέλει να δουλέψει remote θεωρώ ότι μπορεί να το κάνει από οποιαδήποτε χώρα, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές διαφορές ως προς τον τρόπο δουλειάς.

Είστε μόλις 21 ετών. Τελικά, μπορεί εύκολα κάποιος να ξεκινήσει μια εταιρία σε αυτή την ηλικία; Στην Ελλάδα ακούμε και την πιο «συντηρητική» άποψη που λέει ότι για να ξεκινήσεις δικιά σου επιχείρηση πρέπει να είσαι πάνω από 30- 35- 40 ετών.

Δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη που λέει ότι πρέπει να είσαι 35+ και να έχεις δουλέψει πολλά χρόνια, για να ξεκινήσεις μετά ένα δικό σου project. Σίγουρα κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αυτό που μπορώ να πω εγώ όμως μιλώντας για το κομμάτι του digital marketing, είναι ότι μπορείς να ξεκινήσεις ακόμα και αν είσαι πολύ νεαρής ηλικίας. Άλλωστε πλέον ένας άνθρωπος, αν τον ενδιαφέρει το αντικείμενο του, μπορεί να ξεκινήσει να παίρνει εμπειρίες από πολύ νωρίς. Εγώ ξεκίνησαν να δουλεύω σε διάφορα projects λίγο μετά τα 17 μου, μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο. Αν για 3-4 χρόνια δουλέψεις σε διάφορα projects, μαθαίνεις αρκετά πράγματα πάνω στη δουλειά και παίρνεις χρήσιμες εμπειρίες.

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το ίντερνετ όπου μπορείς να βρεις όποια πληροφορία θες, και να παρακολουθήσεις όποιο online μάθημα θες. Ακόμα και δωρεάν. Αρκεί να έχεις θέληση και χρόνο για να το κάνεις.

Το ότι ξεκινά κάποιος μια εταιρία σε μικρή ηλικία δεν θα πρέπει να μας φαίνεται παράξενο. Συμβαίνει σε όλο τον κόσμο πλέον. Βλέπουμε ανθρώπους να ξεκινούν business projects ακόμα και στα 16 ή 17 τους. Κάποιοι από αυτούς τα πηγαίνουν πολύ καλά μάλιστα. Αναπτύσσουν τις εταιρίες τους ή τις πουλάνε στα 18-20 τους, παίρνοντας πολλά χρήματα.

Είπατε λίγο νωρίτερα ότι εσείς ξεκινήσατε με δικά σας κεφάλαια, χωρίς να έχετε για παράδειγμα κάποιον επενδυτή και χωρίς να πάρετε κάποιο δάνειο από τράπεζα. Πως ακριβώς έγινε το ξεκίνημα;

Εμένα ουσιαστικά είναι ένα Digital Marketing Studio. Δεν χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα για να ξεκινήσεις. Εγώ είχα ήδη μαζέψει κάποια λεφτά από τις προηγούμενες δουλειές μου και τα χρησιμοποίησα για να φτιαχτεί το site, και κα καλυφθούν κάποια αρχικά έξοδα που είχαν να κάνουν με το hosting και το domain. Κάπως έτσι ξεκίνησα.

Social Media: Γίνεται μεγάλη συζήτηση για αυτά το τελευταίο διάστημα. Έχουν γίνει ακόμα και σχετικές ταινίες ή σειρές. Τελικά τα social media είναι κάτι θετικό ή αρνητικό στη ζωή μας;

Είναι μια καλή ερώτηση και θα προσπαθήσω να την απαντήσω όσο πιο αντικειμενικά γίνεται- και όχι ως κάποια που εργάζεται στον χώρο των social media. Νομίζω ότι χρειάζεται μια ισορροπία. Όντως τα social media μπορούν να γίνουν «τοξικά», να σε κάνουν να χάσεις τον έλεγχο, και να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική σου υγεία. Υπάρχουν όντως κίνδυνοι.

Από την άλλη, εγώ βλέπω τα social media ως έναν τρόπο για να συνδεθείς με κόσμο πολύ πιο εύκολα από ότι γινόταν πριν. Μπορείς να γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους και να πάρεις νέες εμπειρίες και ευκαιρίες. Εγώ αν δεν είχα πρόσβαση στα social media από μικρή, σίγουρα θα είχα χάσει πολλές ευκαιρίες που με βοήθησαν να εξελιχθώ σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Τα social media είναι φυσικά και ένα πολύ καλό εργαλείο για μικρές επιχειρήσεις ή νέους επιχειρηματίες που ξεκινούν τώρα χωρίς πολλά χρήματα και δίκτυο γνωριμιών. Μέσα από τέτοια κανάλια μπορούν να προβληθούν και να βρουν υποψήφιους πελάτες. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν αυτό δεν ήταν τόσο εύκολο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − three =