αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑeNtopio: Το σκόρδο από την Λάρισα που ξετρέλανε τον ιαπωνικό κολοσσό Wakunaga

eNtopio: Το σκόρδο από την Λάρισα που ξετρέλανε τον ιαπωνικό κολοσσό Wakunaga

Στον Πλατύκαμπο Θεσσαλίας αναμένεται μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες αντιπροσωπεία του ιαπωνικού κολοσσού “Wakunaga”, η οποία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να επενδύσει στην περιοχή και να δημιουργήσει μονάδα μεταποίησης σκόρδου. Αυτό τονίζει, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: “επί τρία χρόνια η ποικιλία σκόρδου που καλλιεργούν οι 15 αγρότες του συνεταιρισμού στην περιοχή, περνούν με… άριστα τις εξετάσεις στα εργαστήρια του ιαπωνικού κολοσσού και αφού πλέον πείσαμε ότι η υψηλή ποιότητα του προϊόντος μας “δεν έτυχε, αλλά πέτυχε”, ήρθε η ώρα να πάμε τη συνεργασία μας βήματα παραπέρα”.

Συγκεκριμένα, από το 2020 οι Ιάπωνες παίρνουν δείγματα από τα σκόρδα της περιοχής και αναλύουν τα συστατικά του εκχυλίσματος. “Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σκόρδου Πλατυκάμπου είναι κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο”, εξηγεί ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το ύψος της επένδυσης, αλλά και για το πότε αναμένεται να μπει σε γραμμή αφετηρίας η δημιουργία της μονάδας μεταποίησης σκόρδου, ο κ. Κουκούτσης σημειώνει ότι “όλα αυτά, όπως και άλλα περισσότερα, θα ξεκινήσουν να συζητιούνται με την πρώτη ευκαιρία που θα βρεθούμε από κοντά”.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχή της επαφής των δύο προαναφερόμενων μερών, έγινε με τις αναλύσεις που πραγματοποίησε στο εργαστήριο του, ο καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Κουρέτας. “Είναι αυτές οι αναλύσεις του καθηγητή που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των Ιαπώνων, οι οποίοι χρησιμοποιούν το εκχύλισμα του σκόρδου για φαρμακευτικούς σκοπούς και για την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής”.

Οι 15 καλλιεργητές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, καλλιεργούν σε 250 στρέμματα την ποικιλία σκόρδου που “μαγνήτισε” το ενδιαφέρον των Ιαπώνων και φέρει πλέον την επωνυμία “eNtopio” ενώ παράγεται στην περιοχή για περισσότερα από 200 χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Κουκούτση. Σε ετήσια βάση, υπολογίζεται ότι το στρέμμα δίνει έναν τόνο σκόρδο, ενώ το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται σε 1.300 ευρώ/στρέμμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου.

Πρόκειται “για μια απαιτητική ποικιλία σκόρδου, με το ρίσκο να καταγράφεται υψηλό σε ό,τι αφορά την καλλιέργειά της, αφού είναι ευάλωτη απέναντι στις ασθένειες”, επισημαίνει ο κ. Κουκούτσης, προσθέτοντας ότι “πραγματικά οι καλλιεργητές είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί και μεθοδικοί σε ό,τι αφορά την φροντίδα της καλλιέργειάς τους. Και είναι αυτή η ιδιαίτερη φροντίδα τους που τοποθέτησε το προϊόν στο βάθρο που του αξίζει”, τονίζει.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας των παραγωγών να θωρακίσουν το προϊόν τους, ο κ. Κουκούτσης γνωστοποιεί ότι “μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες κατατίθεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο σχετικός φάκελος, ώστε το eNtopio να λάβει τη σήμανση ΠΟΠ προϊόν”.

Ο συνεταιρισμός, αριθμεί συνολικά 120 μέλη και εκτός του σκόρδου, τα μέλη του καλλιεργούν σιτηρά και βαμβάκι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + 14 =