αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Ελεάννα Μαυροφρύδη είναι μία millennial illustrator που σχεδιάζει «αφιλτράριστα» σκίτσα

Η Ελεάννα Μαυροφρύδη είναι μία millennial illustrator που σχεδιάζει «αφιλτράριστα» σκίτσα

Συνήθως μιλάμε για αφιλτράριστες φωτογραφίες- όταν και όπου υπάρχουν. Αλλά αν προσπαθούσαμε να συζητήσουμε για «αφιλτράριστα» σκίτσα, τότε μάλλον αυτά της illustrator Ελεάννας Μαυροφρύδη θα μπαίνανε σε αυτή την κατηγορία. Πηγή έμπνευσης μπορεί να αποτελέσει κάτι που υπάρχει τριγύρω, και να αποτυπωθεί καλλιτεχνικά. «Σαν αληθινή millennial που μεγάλωσε την ίδια εποχή που το ίντερνετ άρχισε να γίνεται η νόρμα, η ποπ κουλτούρα στο ευρύτερο φάσμα της ήταν κάτι που πάντα μου έδινε έμπνευσή, είτε αυτό μεταφράζεται σε fashion/makeup history, comic, ταινίες, είτε ακόμα και viral moments», εξηγεί η ίδια μιλώντας στο It’s Possible, απευθείας από την Ολλανδία όπου διαμένει αυτή την στιγμή.

Περιγράφει το πως ξεκίνησε να εργάζεται ως illustrator, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας τέτοιος επαγγελματίας στην Ελλάδα, ενώ απαντά και στο ερώτημα για το αν υπάρχουν στιγμές που… «δεν ξέρει τι να σχεδιάσει».

Πότε ξεκινήσατε να εργάζεστε ως illustrator και πως πήρατε αυτή την απόφαση;

Επιτρέψτε μου να συστηθώ, είμαι η Eleanna και ασχολούμαι με τις εικαστικές τέχνες σε ευρύτερο φάσμα απο τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ανέκαθεν είχα μια φυσική έλξη στα αισθητικά όμορφα πράγματα, στη συνέχεια αυτή η έλξη εξελίχθηκε σε δημιουργική ανάγκη.

Το οικογενειακό μου περιβάλλον, μου εδωσε αρκετα εφόδια, οπως συχνές επισκέψεις σε γκαλερί και μουσεία απο νεαρή ηλικία, και οι γονείς μου με παρότρυναν να ακολουθήσω τις καλλιτεχνικές μου τάσεις από πολύ νωρίς.

Εχω σπουδάσει την τέχνη του comic/illustration στα κολέγια AKTO και VAKALO όπου είχα και τη χαρά να μαθητεύσω δίπλα  στο Νίκο Κουτση, έναν απο τους αγαπημένους μου Έλληνες comic creators της προηγουμένης γενιάς και δάσκαλο μου.

Μεταπηδώ απο comic/ illustration σαν κυριο μέσο δημιουργικής έκφρασης στο makeup, με δάσκαλο και μέντορα το Freddy Kalobratso, με τον οποιο ειχα και τη τυχη να δουλέψω σε παραγωγές οπως τα Ελληνικά Καλλιστεία ΤΜ και το GNTM1.

Μετά απο 10 χρόνια συνολικά καλλιτεχνικής περιεργειας-αναζητησης καθως και επαγγελματικής εμπειρίας σε mainstream και indie χώρους εντος ελληνικής πραγματικότητας στον τομεα των visual arts/fashion, πλεον ειμαι σε μια φάση που σαν καλλιτέχνης προσπαθώ να συνδυάσω ολες αυτές τις πτυχές του εαυτού μου και να δημιουργήσω κατι απόλυτα δικό μου που να με καλύπτει, δημιουργικά τουλάχιστον, απόλυτα.

Η Ελεάννα Μαυροφρύδη

Τι περιλαμβάνουν τα σχέδια σας και από που παίρνετε ιδέες;

Σαν αληθινή millennial που μεγάλωσε την ίδια εποχή που το ίντερνετ άρχισε να γίνεται η νόρμα, η ποπ κουλτούρα στο ευρύτερο φάσμα της ήταν κατι που παντα μου έδινε έμπνευσή, είτε αυτο μεταφράζεται σε fashion/makeup history, comic, ταινιες, ακομα και viral moments.

Τέλος, μεγαλωμένη ως Ελληνίδα γυναίκα, προσπαθώ να εξετάσω και να πειραματιστώ με έννοιες όπως η εμφυλη ταυτότητα, η ορθόδοξη χριστιανική πίστη και ο ρόλος των 2 στην εν γενει κοινωνική δυναμική της χωρας μας.

Αυτή την περίοδο είμαι πολύ δημιουργική καθώς έχω φύγει από Ελλάδα και βρίσκομαι στην Ολλανδία. Το να αποστασιοποιηθώ απο τη χώρα μου, την οικογένεια και το οικειο περιβάλλον μου, ηταν κατι που χρειαζόμουν για να εξερευνησω με μεγαλυτερη ελευθερια πτυχες και του εαυτου μου αλλα και της τεχνης μου.

Εμπνευσμένη απο τις νέες εικόνες και εμπειρίες στην καθημερινότητα μου, εχω αφοσιωθεί στην ολοκλήρωση του προσωπικού μου project.

Υπάρχουν πάντα οι on-demand παραγγελίες στο instagram προφίλ μου @eleannaillustration.

Πόση ώρα χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα σχέδιο;

Εξαρτάται απο το διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο καθώς επίσης και από τη ¨δυσκολία¨ του εκάστοτε Illustration ή πίνακα.

Από την εμπειρία που εχω αποκτήσει μέχρι τώρα εχω καταλάβει πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης οταν μιλάμε για προσωπικά projects,σε αντίθεση με commissioned works. Στο πρώτο δε μπορεις να βαλεις χρόνο. Μπορεί να διαρκέσει και χρόνια μέχρι να μείνεις ικανοποιημένος απο το αποτέλεσμα. Στο δεύτερο εχεις συγκεκριμένο χρόνο οπως επισης και συγκεκριμένο περίγραμμα εργασιας.

Υπάρχουν σχέδια που θα τα τελειώσω σε 3-6 ώρες και projects που χρειάστηκαν κάποια χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Βλέποντας καθαρά το κομμάτι της καριέρας, κάποιος θα ρωτήσει: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάποιον να βιοποριστεί ως illustrator; Και τι δουλειές και συνεργασίες μπορεί να βρει ένας τέτοιος επαγγελματίας- καλλιτέχνης;

To βιοποριστικό κομμάτι των illustrators στην Ελλάδα είναι ένα ιδιαίτερο θέμα, καθώς η εύρεση θέσης με αποδοχές τέτοιες που να μπορούν να καλύψουν τα προς το ζην είναι δυσκολη. Όπως επισης, δεν ειναι λιγες οι φορες που οι “πελατες” σε προσεγγίζουν προσφέροντας σου… (την δικη σου) αναγνώριση και οχι χρηματική αμοιβη. Εκεί η απάντηση είναι τυπου «ευχαριστώ πολυ κολλητέ αλλά η αναγνώριση δεν θα με ταΐσει στο τέλος της ημέρας».

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν κατάφερα να βρω μια θεση πανω σε αυτο που ήθελα και το οποιο σπούδασα, πραγμα που με ανάγκασε να στραφω σε άλλες δουλείες οι οποιες κυρίως μου κόστισαν, ψυχικά.

Δεν υπάρχει κοινότητα που να στηρίζει τους illustrators σαν σοβαρούς επαγγελματίες. Υπάρχουν σχολές που παράγουν εκατοντάδες illustrators κάθε χρόνο οι οποίοι για να βιοποριστούν είτε δεν θα ασχοληθούν με το illustration, είτε θα ασχοληθούν με το tattoo.

Ποια είναι η dream job σας ως Illustrator; Ποια είναι δηλαδή εκείνη η θέση ή συνεργασία στην οποία θα θέλατε να βρεθείτε αύριο το πρωί, αν σας δινόταν η δυνατότητα

Η αλήθεια είναι πως τα όνειρα μου για το μέλλον δε με βρίσκουν να δουλεύω για κάποιον άλλον πέρα από τον εαυτό μου.

Θα ήθελα μέσω της δουλείας μου να μπορέσω να βοηθήσω στην αλλαγή ορισμένων αντιλήψεων και κατα βάση να αναδείξω το φεμινιστικό κίνημα μέσα από το δικό μου πρίσμα.

Υπάρχουν στιγμές ή χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες δεν υπάρχει έμπνευση και «δεν ξέρετε τι να σχεδιάσετε»;

Δεν θα έλεγα πως υπάρχουν στιγμές που «δεν  ξέρω τι να σχεδιάσω», αλλά περίοδοι που πραγματικά η ζωή και οι καταστάσεις δεν μου επιτρέπουν να αφιερώσω τον χρόνο που θα ήθελα να αφιερώσω σε προσωπικά projects.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 2 =