Στις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις, οι συζητήσεις γίνονται συχνά συγκρούσεις. Ενώ μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα κατά μέτωπο, άλλοι προτιμούν μια πιο λεπτή προσέγγιση, επιλέγοντας τα λόγια τους προσεκτικά για να διατηρήσουν την αρμονία. Η ψυχολογία αποκαλύπτει ότι ορισμένες φράσεις είναι ιδανικές για να αποφύγεις έναν τσακωμό.
Σε αυτό το άρθρο, θα αποκαλύψουμε 6 φράσεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να παρακάμψουν μία αντιπαράθεση, και θα εξετάσουμε πώς αυτές μπορούν να διαμορφώσουν τη δυναμική των σχέσεών μας.
1) «Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε»
Αυτή είναι μια κλασική φράση που μπορεί να ακούτε συχνά όταν κάποιος θέλει να αποφύγει τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση.
Ουσιαστικά, το άτομο αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο παιχνίδι, αλλά επιλέγει να μην εμπλακεί σε μια έντονη λογομαχία ή συζήτηση σχετικά με αυτό.
Η χρήση αυτής της φράσης υποδηλώνει την επιθυμία να διατηρήσουμε την ηρεμία και την αρμονία, αντί να κερδίσουμε μια διαμάχη.
Είναι μια διπλωματική έξοδος από μια δυνητικά αμφιλεγόμενη συνομιλία, που επιτρέπει και στα δύο μέρη να διατηρήσουν τις ατομικές τους οπτικές χωρίς η συζήτηση να κλιμακωθεί σε πλήρη σύγκρουση.
2) «Καταλαβαίνω πως το βλέπεις»
Αυτή η φράση μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή αναγνώριση της άποψης του άλλου ατόμου, αλλά συχνά εξυπηρετεί έναν βαθύτερο σκοπό. Είναι στην πραγματικότητα μια λεπτή μέθοδος αποφυγής συγκρούσεων.
Ο ομιλητής εκφράζει ενσυναίσθηση προς την οπτική γωνία του άλλου ατόμου. Αυτό μπορεί να εκτονώσει την ένταση και να απομακρύνει τη ένταση από μια δυνητικά συγκρουσιακή κατάσταση.
Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η φράση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ομιλητής συμφωνεί με την άποψη του άλλου ατόμου.
Αντίθετα, την αναγνωρίζει χωρίς να την εγκρίνει, δημιουργώντας χώρο για διάλογο χωρίς αντιπαράθεση.
3) «Μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό αργότερα;»
Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις συγκρούσεις είναι… να κάνετε ένα διάλειμμα από τη συζήτηση.
Εκεί η φράση “Μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό αργότερα;” είναι χρήσιμη.
Αυτή η φράση παρέχει μια τόσο αναγκαία παύση, επιτρέποντας στα δύο μέρη να ηρεμήσουν και να συγκεντρώσουν τις σκέψεις τους πριν συνεχίσουν τη συζήτηση.
4) «Ακούω αυτό που λες»
Όταν οι εντάσεις είναι υψηλές, η αναγνώριση των συναισθημάτων κάποιου μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την εκτόνωση της κατάστασης.
Η φράση «ακούω αυτό που λες» κάνει ακριβώς αυτό.
Όταν χρησιμοποιούμε αυτήν τη φράση, δεν δείχνουμε μόνο ότι ακούμε ενεργά το άλλο άτομο, αλλά επίσης: Αποδεχόμαστε τα συναισθήματα του, τις σκέψεις του και τον σεβόμαστε.
5) «Χρειάζομαι χρόνο για να το επεξεργαστώ»
Μερικές φορές, όταν μια συνομιλία πάει προς τη σύγκρουση, μπορεί να νιώθετε ότι τα πράγματα κινούνται πολύ γρήγορα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η φράση «Χρειάζομαι μια στιγμή για να το επεξεργαστώ» μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμη.
Αυτή η φράση σας επιτρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω από την κατάσταση και να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας. Είναι μια ειλικρινής παραδοχή ότι χρειάζεστε χρόνο για να κατανοήσετε πλήρως και να απαντήσετε σε αυτά που λέγονται ή σε αυτά που συμβαίνουν.
Όλοι έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις όπου τα συναισθήματα είναι πολύ έντονο και είναι δύσκολο να σκεφτούμε καθαρά.
Ζητώντας μια στιγμή για επεξεργασία, δεν αγοράζετε μόνο χρόνο στον εαυτό σας για να ηρεμήσετε και να εξετάσετε την απάντησή σας. Αλλά σηματοδοτείτε επίσης στο άλλο άτομο ότι τα λόγια ή οι πράξεις του είχαν σημαντικό αντίκτυπο που αξίζει προσεκτικής εξέτασης. Είναι ένας τρόπος να πεις, «εκτιμώ αυτή τη συζήτηση αρκετά ώστε να της δώσω τον χρόνο και την προσοχή που της αξίζει».
6) «Βοήθησέ με να καταλάβω την άποψή σου»
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αποφευχθεί η σύγκρουση είναι να ενθαρρύνετε το άλλο άτομο να αναπτύξει λεπτομερώς την οπτική του. Η φράση «Βοήθησέ με να καταλάβω την άποψή σου» κάνει ακριβώς αυτό.
Προσκαλώντας το άλλο άτομο να εξηγήσει περαιτέρω τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, δείχνετε προθυμία να ασχοληθείτε με την άποψή του, ακόμα κι αν αρχικά δεν συμφωνείτε με αυτήν.
Αυτό μπορεί συχνά να βοηθήσει στη αποσυμπίεση της κατάστασης και στην αποτροπή της κλιμάκωσης της σε μια πλήρη διαμάχη.