αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο Ελληνικό προϊόν που κατέγραψε αύξηση εξαγωγών 21,1% μέσα στο lockdown

Το Ελληνικό προϊόν που κατέγραψε αύξηση εξαγωγών 21,1% μέσα στο lockdown

Τα χημικά προϊόντα -όπως σαπούνια, απορρυπαντικά, αντισηπτικά, κ.λπ.- τα ποτά, τα προϊόντα καπνού και το ελαιόλαδο, περιόρισαν τις απώλειες των ελληνικών εξαγωγών, που υποχώρησαν κατά 30,6% τον Απρίλιο, και συνεχίζουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις λόγω της πανδημίας. Κατάσταση η οποία δεν φαίνεται να βελτιώνεται, αφού το πρόβλημα παραμένει και η οικονομική ύφεση θα πιέσει ακόμη περισσότερους τους Έλληνες εξαγωγείς τους προσεχείς μήνες, αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο Capital.gr. Κάτι που επισημαίνει και η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, η οποία σε δηλώσεις της αναφέρει πως “αυτή τη στιγμή, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από την επόμενη μέρα και τις προκλήσεις που γεννά η νέα κανονικότητα”.

Ποιο είναι όμως το αποτύπωμα των ελληνικών εξαγωγών εν μέσω της πανδημίας; Από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και την ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), προκύπτει πως τον Απρίλιο οι εξαγωγές χημικών προϊόντων βρέθηκαν για πρώτη φορά στην πρώτη θέση εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων καταγράφοντας αύξηση 21,1%. Σημαντική ήταν και η αύξηση των εξαγωγών 27% στις κατηγορίες ποτά και καπνός, αύξηση 14,3% σημείωσαν οι εξαγωγές ελαιολάδου ενώ οριακή ήταν η αύξηση των εξαγωγών των τροφίμων και των ζώντων ζώων (0,5%).  

Από την άλλη πλευρά κατακόρυφη πτώση σημείωσαν οι εξαγωγές πετρελαιοειδών (-67,1%), των πρώτων υλών (-44,2%), των διαφόρων βιομηχανικών προϊόντων (-39,1%) και των μηχανημάτων (-21,8%). Αποτέλεσμα οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, να απολέσουν 913,4 εκατ. ευρώ δηλαδή να υποχωρήσουν κατά 30,6% και να διαμορφωθούν στα 2,07 δισ. ευρώ, με τις εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή, να καταγράψουν πτώση 10,5%. Πίεση δέχθηκαν και οι εισαγωγές που υποχώρησαν κατά 1,41 δισ. ευρώ ή -30,5% στα 3,20 δισ. ευρώ ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκαν στα 2,61 δισ. ευρώ δηλαδή μειώθηκαν κατά 771,5 εκατ. ευρώ ή κατά -22,8%. Αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να μειωθεί τον Απρίλιο κατά 493,1 εκατ. ευρώ, ή 30,3%, στα 1,13 δισ. ευρώ ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή, μειώθηκε στα 866,4 εκατ. ευρώ δηλαδή κατά 39,6%.

Όσον αφορά στην πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές τον Απρίλιο, καταγράφηκε σημαντική μείωση των αποστολών προς τις χώρες τις ΕΕ και ακόμα μεγαλύτερη μείωση προς τις Τρίτες Χώρες. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, ήταν μειωμένη προς τις χώρες της ΕΕ κατά -21,9% ενώ η πτώση προς τις Τρίτες Χώρες, ήταν της τάξης του -40,2%. Αποτέλεσμα το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνθηκαν στις αγορές των κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκε στο 58,8% από 52,3% τον Απρίλιο του 2019 ενώ το μερίδιο των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες υποχώρησε σε 41,2% από 47,7% τον Απρίλιο του 2019. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 65,1% και των τρίτων χωρών στο 34,9%.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 1 =