αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑEIT Digital Venture Program: Σε αυτές τις 6 startups επενδύθηκαν συνολικά 90.000 ευρώ το 2023

EIT Digital Venture Program: Σε αυτές τις 6 startups επενδύθηκαν συνολικά 90.000 ευρώ το 2023

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, ολοκληρώθηκε το EIT Digital Venture Program, ο επιταχυντής που υλοποιεί το Found.ation με την υποστήριξη του EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας). Πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα που επενδύει σε ιδέες που βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και την ανατολική περιοχή των Βαλκανίων. Το 2023, επενδύθηκαν €90.000 σε 6 startups, με το συνολικό ποσό για τα 6 χρόνια του προγράμματος να ανέρχεται πλέον σε €660.000 (σε 46 startups).

Στον φετινό κύκλο του προγράμματος έλαβαν μέρος 6 ομάδες από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βόρεια Μακεδονία. Το διήμερο Virtual Bootcamp με workshops και ομιλίες, που διοργάνωσε το Found.ation, βοήθησε τις ομάδες να κατανοήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες και τους έδωσε ώθηση προκειμένου να ξεπεράσουν τις πρώτες τους προκλήσεις. Στο επόμενο διάστημα, οι startups είχαν τακτική και ουσιαστική στήριξη από τους business mentors και τους coaches που τους ανατέθηκαν, ευκαιρίες δικτύωσης με έμπειρα στελέχη της αγοράς, καθώς και τη δυνατότητα παρακολούθησης webinars για μια ποικιλία θεμάτων σχετικών με τις δραστηριότητές τους. Το πρόγραμμα κορυφώθηκε για άλλη μια φορά με την Virtual Demo Day, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι ομάδες πραγματοποίησαν το τελικό τους pitch ενώπιον επενδυτών, δημοσιογράφων κι εταιρειών.

Τον Σεπτέμβριο έγινε η τελική αξιολόγηση της προόδου τους και η νομική σύσταση των εταιρειών.

Οι 6 ομάδες που αποφοίτησαν με επιτυχία από το φετινό πρόγραμμα είναι οι εξής:

– Η Athleton Plus είναι ένα “όλα σε ένα” fitness marketplace που εμπνέει τα άτομα να μετατρέψουν τη γυμναστική σε συνήθεια.

– Η DOBE προσφέρει ψυχομετρικά παιχνίδια για την ενίσχυση της ευημερίας των εργαζομένων και της ομαδικής παραγωγικότητας μέσα στους οργανισμούς.

– Η GENITOR επαναστατεί στη βιομηχανία βαφής εσωτερικών χώρων με μια λύση αυτόνομης ρομποτικής βαφής με τεχνητή νοημοσύνη.

– Η Griffin Entertainment Studios έχει αναπτύξει το MonumentAR, ένα καινοτόμο εργαλείο για τη δημιουργία εξατομικευμένων εμπειριών επαυξημένης πραγματικότητας.

– Η Nutrifolio ενδυναμώνει τους χρήστες να ανακαλύπτουν άμεσα τρόφιμα που ταιριάζουν στις διατροφικές τους ανάγκες.

– Η Senec.ai είναι ένας κατασκευαστής ιστότοπων με τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργεί εξατομικευμένα sites σε δευτερόλεπτα, εξαλείφοντας την ανάγκη για δεξιότητες προγραμματισμού ή σχεδιασμού.

«Η συμμετοχή στο EIT Digital Venture Program ήταν ένα φοβερό ταξίδι. Τα διαδικτυακά σεμινάρια ήταν γεμάτα με πρακτικές γνώσεις και χρήσιμες συμβουλές. Η καθοδήγηση που λάβαμε ήταν εξαιρετική, με έμπειρους μέντορες να μας καθοδηγούν σε κάθε βήμα της διαδικασίας, παρέχοντας ανεκτίμητες γνώσεις και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του εγχειρήματός μας για επιτυχία. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα αυτό το πρόγραμμα σε κάθε επίδοξο επιχειρηματία που θέλει να επιταχύνει το επιχειρηματικό του ταξίδι», σημειώνουν οι ιδρυτές της Senec.ai σχετικά με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Κάθε μία από τις ομάδες είχε λάβει ένα αρχικό ποσό χρηματοδότησης ύψους €5.000 με στόχο την ανάπτυξη ενός ελάχιστα βιώσιμου προϊόντος (MVP), ενώ ολοκληρώνοντας τη νομική σύσταση της εταιρείας τους έως τον Σεπτέμβριο, έλαβαν άλλα €10.000 έκαστη. Έξι από τις επτά ομάδες που είχαν επιλεχθεί αρχικά, ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα. Επιπλέον, οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν πρόσθετη χρηματοδότηση (επιπλέον €10.000), αν καταφέρουν έως τα τέλη Νοεμβρίου να εξασφαλίσουν επένδυση από τρίτους.

Οι 12 μέντορες που συμμετείχαν στο φετινό πρόγραμμα και υποστήριξαν τις ομάδες στην πορεία τους μέχρι την Demo Day ήταν οι Γιώργος Αυγενάκης, George Kary, Κώστας Καρακασιλιώτης, Μάγκυ Κοντού, Κωνσταντίνος Νικολαΐδης, Δημήτρης Παπαδάκης, Ιωάννης Ρόβης, Γιώργος Μπορέτος, Ρίτσα Μιλαθιανάκη, Μαργαρίτα Κυπριανού, Μαίρη Μαρκάκη και Ιωάννης Παπίκας.

Οι εισηγητές του προγράμματος που προσέφεραν τις πολύτιμες γνώσεις τους και πρακτικές συμβουλές στις ομάδες ήταν οι Δρ. Αντώνης Λιβιεράτος, Ιωάννης Παπίκας, Θάνος Λεοντάρης, Κωνσταντίνος Νικολαΐδης, Ναταλία Δεληγιώργη, Δημήτρης Γκαραγκούνης, Γιώργος Μπορέτος, Κώστας Μπίσας, Νεόφυτος Κολοκοτρώνης και Μάριος Βλάχος.

(Δελτίο Τύπου)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + fourteen =