αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑEispraxis: To νέο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ για τους οφειλέτες στην εφορία

Eispraxis: To νέο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ για τους οφειλέτες στην εφορία

Στο ηλεκτρονικό φακέλωμα περίπου 3,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων που έχουν οφειλές στην εφορία προχωράει η ΑΑΔΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο με την ενεργοποίηση του συστήματος Eispraxis. Μάλιστα, το νέο σύστημα δεν θα καταγράφει απλώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά και το σύνολο των εισοδημάτων των οφειλετών καθώς και των περιουσιακών τους στοιχείων. Αν και το σύστημα αρχικά ήταν να λειτουργήσει τον Απρίλιο, λόγω καθυστερήσεων που καταγράφονται στην ανάπτυξη των εφαρμογών, η έναρξή του, όπως δεσμεύεται η ΑΑΔΕ προς τους θεσμούς, αναμένεται το φθινόπωρο, ενώ η νέα υπηρεσία που δημιουργείται για τη διαχείριση των οφειλών θα στελεχωθεί με 1.100 ειδικά εκπαιδευμένους υπαλλήλους.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους (κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, «Εργάνη», ΓΕΜΗ κ.ά.), ενώ θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με κράτη-μέλη της Ε.Ε. Εκτός από τον πρωτοοφειλέτη θα παρακολουθούνται όλοι όσοι εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής, όπως συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης), συσχετιζόμενες επιχειρήσεις (όμιλοι, απορροφήσεις, συγχωνεύσεις). Με βάση τα παραπάνω, θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας, προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων κυρίως στους ασυνεπείς έχοντες και κατέχοντες, ενώ στις επιστροφές φόρων θα διενεργείται αυτόματος συμψηφισμός τους με τα χρέη. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των οφειλετών η φορολογική διοίκηση θα προχωράει σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση σε πλειστηριασμούς. Ειδικότερα, με το νέο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis:

– Θα επιλέγονται υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου με σκοπό την προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών της φορολογικής διοίκησης. Θα παρακολουθείται η πορεία και το είδος των οφειλών καθώς και οι ενέργειες για την είσπραξή τους.

– Θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την εικόνα του οφειλέτη και των οφειλών και λοιπών συνδεδεμένων στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση συμψηφισμών και ρυθμίσεων, αποστολή ορθών ειδοποιήσεων και η λήψη κατάλληλων μέτρων.

– Θα υπάρξει αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών και συμψηφισμών από διάφορες πηγές (φορολογικά χρέη, ασφαλιστικά χρέη, τελωνεία, παρακράτηση μέσω φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής) και σύνδεση όλων των τρόπων εξόφλησης στον ίδιο τίτλο πληρωμής.

– Θα παρακολουθούνται οι ρυθμίσεις των οφειλών φορολογουμένων.

– Θα ενημερώνονται αυτόματα οι φορολογούμενοι για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεών τους καθώς και για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις και κοινοποιήσεις μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

– Θα ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (ονοματεπώνυμο οφειλέτη, ποσό οφειλής, χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.).

– Θα εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τα προτεινόμενα μέτρα.

– Θα παρακολουθούνται η απόδοση των μέτρων είσπραξης και η διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, χρέη στην εφορία εμφανίζονται να έχουν 3.996.871 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, ενώ αναγκαστικά μέτρα έχουν επιβληθεί σε 1.332.050 οφειλέτες.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − 9 =