αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑEνοίκιο 1.000 ευρώ… για μια γκαρσονιέρα

Eνοίκιο 1.000 ευρώ… για μια γκαρσονιέρα

Απόπειρες κερδοσκοπίας στην αγορά ενοικίων παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, με επίκεντρο τα διαμερίσματα μικρής επιφανείας, στούντιο και γκαρσονιέρες από 20 έως 40 τ.μ. Πρόκειται για την κατηγορία ακινήτων που καταγράφει την υψηλότερη ζήτηση σήμερα, λόγω του (θεωρητικά) πιο προσιτού κόστους τους, αναλογικά με τα μεγαλύτερα ακίνητα. Αυτό δίνει την αφορμή σε ορισμένους ιδιοκτήτες, συχνά με τη συνδρομή και μεσιτικών γραφείων, να αυξήσουν τις τιμές σε δυσθεώρητο ύψος, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

«Παρατηρούμε ζητούμενες τιμές ακόμα και υπόγεια – ημιυπόγεια, αντίστοιχες εκείνων που ισχύουν για διαμερίσματα ρετιρέ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το μέσο κόστος ανά τ.μ. προσεγγίζει τιμές Λονδίνου», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς ακινήτων. Αρκετά από τα ακίνητα αυτά είναι επιπλωμένα κι εξοπλισμένα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους τα προόριζαν για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ωστόσο, είτε λόγω θέσης – περιοχής είτε λόγω της πρόσφατης συγκυρίας που ήταν δύσκολη για τον τουρισμό, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουν υποχρεωθεί να τα διαθέσουν στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων, ζητώντας όμως ένα σημαντικά υψηλότερο ποσό. Αντίστοιχα, κάποιοι επιχειρούν να προσελκύσουν φοιτητές από πόλεις της περιφέρειας, ώστε να έχουν διαθέσιμο το ακίνητο για τη θερινή περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, οι ζητούμενες τιμές κρίνονται απαγορευτικές για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.

Για παράδειγμα, για διαμέρισμα 10 ετών στα Ανω Σούρμενα του Ελληνικού, επιφανείας 37 τ.μ., ζητείται μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ, ήτοι 27 ευρώ/τ.μ.! Πρόκειται για στούντιο 4ου ορόφου, που διαθέτει αποθήκη επτά τ.μ., ενώ στην τιμή περιλαμβάνονται ο λογαριασμός του νερού και τα κοινόχρηστα. Στο Μαρούσι (περιοχή Νέα Φιλοθέη), ζητούνται 1.000 ευρώ για τη μηνιαία ενοικίαση 37 τ.μ. σε διαμέρισμα του 1975, ανακαινισμένο το 2013. Πρόκειται για επιπλωμένο ακίνητο στον τρίτο όροφο, με την τιμή ανά τ.μ. να αγγίζει τα 27 ευρώ/τ.μ.

Ζητούν ενοίκιο 1.000 ευρώ για μια γκαρσονιέρα-1

Αντίστοιχα, στο κέντρο της Αθήνας, πλησίον του Καλλιμάρμαρου Σταδίου, προσφέρεται προς ενοικίαση διαμέρισμα του 1958 (ανακαινισμένο), 40 τ.μ., με τιμή ενοικίου 850 ευρώ, ήτοι 21 ευρώ/τ.μ. Πρόκειται για ακίνητο στον πρώτο όροφο, το οποίο ανακαινίστηκε πέρυσι και είναι επίσης εξοπλισμένο με ηλεκτρικές συσκευές. Στην πλατεία Βικτωρίας προσφέρεται επιπλωμένο διαμέρισμα υπερυψωμένο (ημιώροφος) σε ακίνητο του 1970. Πρόκειται για εξοπλισμένο διαμέρισμα 30 τ.μ., για το οποίο ο ιδιοκτήτης του ζητάει 700 ευρώ, ή 23 ευρώ/τ.μ. Στην τιμή πάντως περιλαμβάνονται και δαπάνες ΔΕΚΟ, όπως επίσης και κοινόχρηστα. Σαφώς πιο «οικονομικό» κρίνεται ημιυπόγειο στους Αμπελοκήπους, κατασκευής του 1976, αλλά ανακαινισμένο φέτος. Το εν λόγω ακίνητο, επιφανείας 43 τ.μ., μισθώνεται εξοπλισμένο με ηλεκτρικές συσκευές (χωρίς όμως έπιπλα) αντί 400 ευρώ, ή 9 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχης ποιότητας – θέσης ακίνητα μισθώνονταν αντί 4 ή 5 ευρώ/τ.μ. πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, δηλαδή αντί 200-250 ευρώ, όταν η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών ήταν σαφώς μεγαλύτερη, συγκριτικά με σήμερα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + two =