αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑEνα μικρό «Ελληνικό» στη Σαρωνίδα: Επένδυση ύψους 750 εκατ. ευρώ

Eνα μικρό «Ελληνικό» στη Σαρωνίδα: Επένδυση ύψους 750 εκατ. ευρώ

Επένδυση ύψους 750 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, γηπέδου γκολφ, χώρων αναψυχής, άθλησης και ψυχαγωγίας, μαρίνας, εμπορικών χώρων, αλλά και ενός μεγάλου πάρκου αναμένεται να εντάξει σε καθεστώς fast track η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων κατά την επόμενη συνεδρίασή της.

Η επένδυση χωροθετείται στη Σαρωνίδα σε έκταση της τάξης των 6.500 στρεμμάτων, μεγάλο μέρος της οποίας προέρχεται από ιδιοκτησίες του οικοδομικού συνεταιρισμού «Η Υγεία». Φορέας του επενδυτικού σχεδίου είναι ελληνική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα επενδυτικά κεφάλαια, αναφέρουν στην «Κ» αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες έχουν εξετάσει τον σχετικό φάκελο.

Το επενδυτικό σχήμα έχει ήδη αποκτήσει τη γη –που είναι τόσο αυτή του συνεταιρισμού όσο και παρακείμενα οικόπεδα που έχει αγοράσει– και η οποία ξεκινά ένα περίπου χιλιόμετρο μετά το ξενοδοχείο Λαγονήσι Grand Resort και τελειώνει στα βόρεια και ανατολικά όρια της πόλης της Σαρωνίδας. Εκτείνεται δε βόρεια και ανατολικά προς τον ορεινό όγκο πίσω από την περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο φορέας επένδυσης δεν έχει μόνο αποκτήσει τη γη αλλά έχει εξασφαλίσει και το χρηματοδοτικό σχήμα για την υλοποίηση της ανάπτυξης με ιδιωτικά και τραπεζικά κεφάλαια. Το business plan προβλέπει δύο τετραετείς κατασκευαστικές περιόδους. Καθώς αφορά ανάπτυξη οικιστική και ξενοδοχειακή, που σε μέγεθος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα μετά το Ελληνικό, το master plan περιλαμβάνει και πλήθος παρεμβάσεων σε βασικές υποδομές για να μπορέσει να αντέξει το οδικό και τα άλλα δίκτυα το φορτίο, αλλά και τις ανάγκες που συνεπάγεται η επένδυση.

Επίσης περιλαμβάνει την αναδάσωση τουλάχιστον 3.000 στρεμμάτων, αλλά και μεγάλα ανταποδοτικά κοινωφελή έργα, όπως δύο σχολεία και κέντρο πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, που θα εξυπηρετούν όχι μόνον τη νέα ανάπτυξη αλλά και το σύνολο της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας. Ακόμα προβλέπεται η δημιουργία γηπέδου γκολφ 18 οπών που θα είναι το μεγαλύτερο στην Αττική και θα μπορεί να φιλοξενήσει τουρνουά διεθνών προδιαγραφών, ενώ ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στη διαμόρφωση του παραθαλάσσιου μετώπου και του ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής.

Η πολεοδόμηση της έκτασης θα γίνει με Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), που σημαίνει πως αφού εξεταστεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και εγκριθούν αμφότερα από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) της κυβέρνησης, το οποίο απαρτίζεται από τους γενικούς γραμματείς των συναρμοδίων υπουργείων, θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα.

Ετσι θα καταστεί δυνατή η αδειοδότηση και έναρξη κατασκευής του έργου, που σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές έχει ήδη περάσει επιτυχώς τη διαδικασία αξιολόγησης του Enterprise Greece και αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων το αμέσως επόμενο διάστημα. Η ένταξη στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων αναμένεται να διευκολύνει το έργο, αφού θα πρέπει να αδειοδοτείται με διαδικασίες fast track.

Αξίζει ίσως να σημειωθεί πως η εταιρεία ανάπτυξης που συντονίζει το όλο project είναι η ίδια που έχει επιτυχώς εντάξει σε καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων κι άλλα project, όπως το «Τhe Mykonos Project» στην περιοχή Καραπέτης στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου που αναπτύσσει η AGC Equity Partners, επενδυτικό κεφάλαιο αραβικών κυρίως συμφερόντων το οποίο έχει γίνει γνωστό από την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − 8 =