αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΠαραιτήθηκε από την δουλειά της και τώρα βγάζει χρήματα ταξιδεύοντας: Μία full-time ψηφιακή νομάς μιλά στο It’s Possible

Παραιτήθηκε από την δουλειά της και τώρα βγάζει χρήματα ταξιδεύοντας: Μία full-time ψηφιακή νομάς μιλά στο It’s Possible

Για κάποιους είναι σίγουρα dream job. ‘Η μάλλον… dream life. H Julie Rose είναι μια Αμερικανίδα η οποία αποφάσισε να παραιτηθεί από τη δουλειά της και να γίνει full-time ψηφιακή νομάς, ταξιδεύοντας μόνη της σε όλο τον κόσμο. Πούλησε το σπίτι της και τα περισσότερα υπάρχοντά της το 2020 και από τότε δεν έχει γυρίσει πίσω στον παλιό τρόπο ζωής. Και ούτε σκοπεύει να το κάνει.

Μέχρι τώρα έχει ταξιδέψει σε 31 χώρες- συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Μάλιστα διατηρεί το δικό της blog juliedevivre.com όπου δίνει χρήσιμες συμβουλές και παραθέτει τις εμπειρίες της. Αλλά πως μπορεί κάποιος να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο δουλεύοντας remote; Η ίδια μιλά στο It’s Possible απευθείας… από το Μεξικό όπου βρίσκεται τώρα. Εξηγεί πως ξεκίνησαν όλα, πως είναι πλέον η ζωή της, ενώ δίνει και μερικά tips για όποιον/α σκέφτεται να γίνει ψηφιακό νομάς.

Πότε γίνατε full-time ψηφιακή νομάς και πως πήρατε αυτή την απόφαση;

Το 2017, έβγαλα για ενοικίαση το σπίτι μου από τα Χριστούγεννα έως το Πάσχα και μετακόμισα στην πόλη μου στο Φοίνιξ της Αριζόνα – αυτό ήταν το πρώτο μου μπάσιμο στον νομαδισμό επειδή πήγα σε ένα μικροσκοπικό στούντιο παίρνοντας πολύ λίγα πράγματα από το σπίτι μου μαζί μου. Κατά τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας, ανακάλυψα μια εντελώς νέα γειτονιά του Φοίνιξ, έμαθα πώς ήταν να ζεις μακροχρόνια με λιγότερες ανέσεις και έμαθα να ζω σε «απόσπαση» από την βάση μου. Τα επόμενα χρόνια νοίκιασα το σπίτι μου για μικρότερα χρονικά διαστήματα και ταξίδεψα, και τελικά στα μέσα του 2020 αποφάσισα ότι θέλω να γίνω full-time digital nomad!

Το 2020, προφανώς, ήταν η χρονιά της πανδημίας. Αυτό σίγουρα έπαιξε ρόλο στην απόφασή μου, αλλά δεν ήταν πραγματικά ο καταλύτης. Αλλά ήξερα: Αν μπορούσα να δουλέψω εξ αποστάσεως, γιατί να μην δουλεύω από οπουδήποτε; Αν μου άρεσε να ταξιδεύω, γιατί να μην έκανα περισσότερα από αυτά που αγαπούσα; Αν τα υπάρχοντά μου και το σπίτι μου ήταν η ευθύνη και το βάρος που με κρατούσε κολλημένη σε μια τοποθεσία, γιατί να μην απαλλαγώ από αυτά; Έτσι αποφάσισα να βάλω πωλητήριο το σπίτι μου, να πουλήσω το 98% από τα πράγματα που υπήρχαν μέσα και να αρκεστώ στο SUV μου με τον σκύλο μου. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Πόσες χώρες έχετε επισκεφτεί έως σήμερα και που βρίσκεστε τώρα;

Το 2020 και το 2021, ταξίδεψα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και επισκέφτηκα επίσης την Μπελίζε και τον Καναδά.(Επειδή όλοι ήμασταν περιορισμένοι και δεν ήταν εύκολο να πάμε σε διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αποφάσισα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να επισκεφτώ και τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, κάτι που ήταν προσωπικός μου στόχος!). Το 2022, επισκέφτηκα 14 χώρες: Πέρασα έξι μήνες οδηγώντας σε όλο το Μεξικό, τέσσερις μήνες στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) και μετά πέρασα μερικούς μήνες με την οικογένειά μου στις ΗΠΑ για διακοπές.

Τώρα, το 2023, είμαι πίσω στο Μεξικό και θα είμαι εδώ για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Αυτήν τη στιγμή, εξερευνώ τη χερσόνησο του Γιουκατάν (τσεκάρετε το Instagram μου για όλα τα καθημερινά μου ευρήματα)! Σκοπεύω να επισκεφτώ μερικές ακόμα χώρες μέχρι το τέλος του έτους.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μου, έχω επισκεφτεί 31 χώρες, και έχω ακόμα πολλές να επισκεφτώ!

Από όσο γνωρίζω, το Μεξικό είναι ένας νέος hot προορισμός για digital nomads. Τι θετικά και τι αρνητικά έχετε δει εκεί;

Θετικά: Είναι μια χώρα με χαμηλότερο κόστος διαβίωσης (άρα, προσιτή για εμένα ως Αμερικανή), οι υποδομές είναι πολύ καλές στις μεγάλες πόλεις, έχει πολλά να σου προσφέρει όσον αφορά το τοπίο και το κλίμα (παραλίες, βουνά, πόλεις, έρημο, ζούγκλα) και πράγματα που μπορείς να κάνεις. Μου αρέσει η ιστορία και ο πολιτισμός της χώρας και είναι ένα μέρος φιλικό για τους ξένους.

Αρνητικά: Οι τιμές έχουν αυξηθεί επειδή είναι ένας τόσο ελκυστικός προορισμός και αυτό δυσκολεύει ορισμένους ντόπιους, κάτι που θέτει ορισμένα ηθικά ερωτήματα. Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις και οι οικονομίες δεν έχουν καταλάβει πώς τα νέα δεδομένα και η remote εργασία έχουν αλλάξει τα πράγματα. Επίσης, θα παρατηρήσετε ότι δεν έχω συμπεριλάβει το “είναι επικίνδυνο” στα αρνητικά. Ενώ τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ εργάζονται σκληρά για να πουν στους Αμερικανούς πόσο τρομακτικό είναι το Μεξικό, δεν έχω νιώσει προσωπικά ότι κινδυνεύω και τα περιστατικά εναντίον αλλοδαπών είναι σπάνια.Κάποιος θα ρωτήσει: Πως βγάζετε λεφτά ενώ παράλληλα ταξιδεύετε;

Στην αρχή της ”νομαδικής ζωής”, είχα μια remote full-time δουλειά και δυσκολευόμουν να μείνω πιστή σε ένα πρόγραμμα ενώ επισκεπτόμουν όλα αυτά τα καταπληκτικά μέρη, με πράγματα που ήθελα να δω και να κάνω. Προφανώς, ήταν υπέροχο να κερδίζω χρήματα, αλλά ήταν σε βάρος του χρόνου μου. Παραιτήθηκα από τη δουλειά μου στα τέλη του 2021 και έκτοτε βρίσκομαι σε «sabbatical» (διάλειμμα καριέρας), ζώντας κυρίως από τις αποταμιεύσεις μου και από μερικές ροές εσόδων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συνεργασιών που αφορούν τη δημιουργία περιεχομένου. Στην πραγματικότητα, κοστίζει λιγότερο να ταξιδέυεις full-time από ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσεις ένα σταθερό σπίτι για να ζεις στις ΗΠΑ!

Επίσης, μόλις πρόσφατα ξεκίνησα travel coaching, όπου βοηθώ τους ανθρώπους σχετικά με τα ταξίδια.Η έρευνα μπορεί να είναι κουραστική και το ίντερνετ είναι γεμάτο με «ειδικούς», γι’ αυτό βοηθώ να αφαιρέσουμε μέρος του ψαξίματος που αφορά τα ταξίδια, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν πραγματικά να βελτιστοποιήσουν τον χρόνο τους και να αποκτήσουν την εμπειρία που αναζητούν. Μπορεί να ακούγεται αγχωτικό σε μερικούς το ότι δεν έχω πραγματικά σταθερό μισθό, αλλά αισθάνομαι ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εκεί έξω όταν δεν δεσμεύεσαι από την τοποθεσία. Και ασχολούμαι μόνο με projects με τα οποία είμαι προσωπικά παθιασμένη (ενώ παράλληλα αυτό βοηθά στην πληρωμή των λογαριασμών).

Δεν σκοπεύω να δουλέψω ξανά 40 ώρες την εβδομάδα μέσα σε ένα γραφείο! Το ίντερνετ έχει κάνει την απόκτηση εισοδήματος πιο εύκολη από ποτέ.

Ποιες είναι οι top-5 συμβουλές που θα δίνατε σε κάποιον που σκέφτεται να γίνει ψηφιακός νομάς;

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε, είναι να αναρωτηθείτε τι πραγματικά θέλετε, γιατί σας ελκύει η ζωή των νομάδων και αν είστε ρεαλιστές σχετικά με αυτό που πάτε να κάνετε. Μπορείς να το αντέξεις οικονομικά; Σου αρέσει να είσαι μόνος; Πόσο συχνά σου αρέσει να αλλάζεις περιβάλλοντα; ‘Η χρειάζεσαι μία ρουτίνα; Πόσο άνετα νιώθεις με την αβεβαιότητα και με το να μην ξέρεις τι έρχεται μπροστά;

Εάν δεν έχετε ιδέα πώς να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, μάλλον θα πρέπει να πειραματιστείτε. Δοκιμάστε το μοντέλο των νομάδων σε μικρή κλίμακα και δείτε αν σας αρέσει — πηγαίνετε κάπου για μερικές εβδομάδες και δείτε αν μπορείτε να λύσετε τα προβλήματα που ίσως προκύψουν.

Η ζωή των νομάδων παρουσιάζεται ως κάτι glam από τους influencers, αλλά δεν είναι ένα μαγικό χάπι και δεν είναι για όλους.

Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν το περιβάλλον τους, μπορούν να αλλάξουν τις συνήθειές τους και μπορούν να αλλάξουν την εταιρεία που έχουν… αλλά ο κοινός παρονομαστής είναι ο εαυτός τους. Αν από εκεί πηγάζει η δυσαρέσκειά σας, το να ζείτε ως νομάς θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, όχι καλύτερα.

Τέλος, θέλω να υπενθυμίσω ότι μπορείτε πάντα να αντιστρέψετε, να ανανεώσετε ή να αλλάξετε την πορεία ας. Εάν ανακαλύψετε ότι η ζωή των νομάδων δεν είναι για εσάς, όπως διαπιστώνουν κάποιοι άνθρωποι, δεν πειράζει. Η μάθηση και η ανάπτυξη προέρχονται από το ταξίδι, όχι από τον προορισμό. Και τώρα δεν θα αναρωτιέστε ποτέ «τι θα γινόταν αν».

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο νησί που δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο: Πως είναι να δουλεύεις με το laptop σου από τις Σπέτσες

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + one =