αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΤρεις παλιοί συμμαθητές έφτιαξαν την πλατφόρμα που συνδέει τους νέους με τις Junior θέσεις εργασίας

Τρεις παλιοί συμμαθητές έφτιαξαν την πλατφόρμα που συνδέει τους νέους με τις Junior θέσεις εργασίας

Όλοι έχουμε βρεθεί σε μια παρόμοια κατάσταση: Να αναζητούμε την πρώτη μας δουλειά (ή δεύτερη ή τρίτη δουλειά) αλλά να διαπιστώνουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρούμε την κατάλληλη θέση εργασίας. Αυτό το φαινόμενο παρατήρησαν τρεις παλιοί συμμαθητές, και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα που να καλύπτει το εν λόγω «κενό» στην αγορά εργασίας. Κάπως έτσι γεννήθηκε η CvBrain. Μια ελληνική πλατφόρμα που στόχο έχει να συνδέσει τους νέος με τις Junior θέσεις εργασίας.

Ο συνιδρυτής και CEO, Στέλιος Ζέρβας, μιλά στο It’s Possible για το πως ακριβώς λειτουργεί το project, παραθέτει τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στην εποχή του Covid-19, ενώ απαντά και στο… αιώνιο ερώτημα για το αν υπάρχουν ανοιχτές Junior θέσεις οι οποίες ζητούν υπερβολικά επαγγελματικά προσόντα από τους υποψηφίους.

Ποια είναι τα στοιχεία που χρειάζεται ένας υποψήφιος για να βρει μια καλή junior θέση;

Τα πιο σημαντικά στοιχεία που χρειάζεται να έχει ένας Junior υποψήφιος, κατά τη δική μου άποψη και εμπειρία, είναι να είναι ο εαυτός του, να έχει υπομονή και να είναι αισιόδοξος σε όλο αυτό το ταξίδι της αναζήτησης εργασίας, το οποίο τις περισσότερες φορές διαρκεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη θέση εργασίας, καθώς και να εξελίσσεται διαρκώς. Τώρα, όσον αφορά τα εφόδια που πρέπει να έχει ο υποψήφιος για να βρει την ιδανική θέση εργασίας για αυτόν, είναι αδιαμφισβήτητα τo πτυχίo ή τα πτυχία που θα έχει στην κατοχή του, αλλά τα πιο σημαντικά και εκεί που πρέπει να εστιάσει και να επενδύει συνεχώς είναι τα soft και hard skills.

Με τα τυπικά ακαδημαϊκά προσόντα σίγουρα θα ξεχωρίσει σε μία λίστα και θα μπει σε ένα shortlist, αλλά με αυτά που θα κερδίσει μία θέση εργασίας και παράλληλα θα την διατηρήσει, είναι τα soft skills.

Δεν θα αναφέρω ποια είναι τα ιδανικά, γιατί για κάθε Job role ξεχωριστά, υπάρχουν και οι αντίστοιχες δεξιότητες που αξιολογούνται, για να γίνει σωστό fitting. Αυτό όμως που αξίζει να σημειωθεί και λόγω της παγκόσμιας πανδημίας covid-19, αλλά είναι και μία συμβουλή που θα ήθελα να δώσω σε όλους τους υποψήφιους, είναι πως καθίσταται αναγκαίο να διαμορφώσουν ένα multitasking και self-motivation χαρακτήρα, αναπτύσσοντας σε μεγάλο βαθμό την ευελιξία και την επικοινωνία, καθώς και να επενδύουν σε τεχνικές δεξιότητες για να ακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις τάσεις της αγοράς εργασίας.

Πως προέκυψε η ιδέα για την πλατφόρμα σας;

Η ιδέα γεννήθηκε κυριολεκτικά σε μία βεράντα, από την ιδρυτική ομάδα της CvBrain, που αποτελείται από εμένα και δύο παλιούς συμμαθητές και φίλους (Στέλιος Ζέρβας CEO & Co-Founder, Βασίλης Ανατολίτης COO & Co-Founder και Δημήτρης Δρόσος CTO & Co-Founder) και η έμπνευση της προήλθε καθαρά από τις δικές μας προσωπικές εμπειρίες, αλλά και άλλων φίλων και γνωστών κατά την αναζήτηση εργασίας στα πρώτα μας βήματα. Όντας νέοι και αφού ολοκληρώσαμε τις σπουδές μας, ανακαλύψαμε πως υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα, από την εκπαίδευση προς την αγορά εργασίας και πως δεν υπήρχαν οι ανάλογες ευκαιρίες για να αναδείξεις την προσωπικότητα και τις ικανότητες σου, μέσα από ολοκληρωμένο profiling και να κάνεις match με την ιδανική θέση εργασίας. Έπειτα, παρατηρώντας την παγκόσμια αγορά, εντοπίσαμε την τάση ζήτησης, junior θέσεων εργασίας και διακρίναμε πως υπάρχει αδυναμία βέλτιστου match μεταξύ των εταιριών και των υποψήφιων, ενώ παράλληλα υπάρχει ρίσκο στις διαδικασίες επιλογής αλλά και δαπανώνται αρκετοί πόροι.

Έτσι, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε τη CvBrain, την 1η νέας γενιάς πλατφόρμα εύρεσης εργασίας και επιλογής Junior προσωπικού, συνδυάζοντας HR trends , όπως το profiling και το gamification και παράλληλα νευροεπιστήμη και τεχνολογία ΑΙ, έχοντας ως σκοπό να διευκολύνουμε τους εργοδότες στις διαδικασίες επιλογής και τους υποψήφιους στην εύρεση της καταλληλότερης θέσης εργασίας.

Με απλά λόγια, πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα σας;

Η CvBrain, απευθύνεται σε όλους τους νέους απόφοιτους ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ με εργασιακή εμπειρία από 0-4 έτη και σε όλες τις επιχειρήσεις που αναζητούν Junior προσωπικό, αρχικά στην Ελλάδα και την Κύπρο και έπειτα και σε άλλες αγορές στόχους. Στην ουσία, η λύση που προτείνουμε είναι μία online πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες perfect match.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή.

Οι juniors θα δημιουργούν ένα βιογραφικό προφίλ(Cv-Profile), συμπληρώνοντας πεδία με προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες τους, στη συνέχεια για όσους θέλουν, θα μπορούν να ανεβάζουν με link ένα σύντομο προσωπικό τους βίντεο, που θα παρουσιάζουν τον εαυτό τους και έπειτα θα παίζουν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι(gamebased assessment), ώστε να μπορέσουν να αναδείξουν καλύτερα την προσωπικότητα και τις ικανότητες τους, κάνοντας fitting με θέσεις εργασίας, με σκοπό την εύρεση της ιδανικής εργασίας για αυτούς. Επίσης, όλες οι υπηρεσίες για τους υποψήφιους θα παρέχονται εντελώς δωρεάν.

Παράλληλα οι εργοδότες, θα δημιουργούν ένα δυναμικό εταιρικό προφίλ(HR-Profile), μέσω του οποίου θα μπορούν να ανεβάζουν τις θέσεις εργασίας που προκύπτουν, να διαχειρίζονται ταχύτερα τις αιτήσεις, με την χρήση των εξατομικευμένων φίλτρων της CvBrain, αλλά και να αναζητήσουν απευθείας μέσω της βάσης δεδομένων μας τον ιδανικό υποψήφιο, χωρίς την δημοσίευση αγγελίας.

Χρησιμοποιώντας τα φίλτρα της CvBrain, οι επιχειρήσεις θα μπορούν γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά να δημιουργούν shortlists με υποψήφιους που κάνουν fitting για κάθε Job role που αναζητούν, έχοντας στη διάθεση τους και στοιχεία από την ψυχομετρική αξιολόγηση των υποψήφιων, από το game based assessment. Έτσι, θα δημιουργούνται συνθήκες perfect match, μειώνοντας το ρίσκο κατά την επιλογή υποψήφιων.

Τέλος, με την υπηρεσία Home interview, θα δίνουμε τη δυνατότητα στον εργοδότη και τον υποψήφιο να ολοκληρώσουν την πρώτη συνέντευξη από τον χώρο τους, εξοικονομώντας παράλληλα πόρους.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, πως υπάρχει και η δυνατότητα κάλυψης θέσεων remote εργασίας, καθώς το business model της CvBrain, καθίσταται ιδανικό εργαλείο για τέτοιες περιπτώσεις όπως την περίοδο της πανδημίας, από την δημοσίευση αγγελίας και την συνέντευξη εξ’ αποστάσεως, έως και την τελική επιλογή.

Αρκετοί είναι αυτοί που λένε ότι πολλές από τις Junior θέσεις που ανοίγουν απαιτούν υπερβολικά επαγγελματικά προσόντα και πράγματα που είναι σχεδόν αδύνατο να τα έχει ένας υποψήφιος π.χ. 23 ή 25 ετών. Θεωρείτε ότι υπάρχει αυτό το φαινόμενο;

Ναι, βεβαίως και είναι υπαρκτό αυτό το φαινόμενο και σε μεγάλο βαθμό κιόλας. Τις περισσότερες φορές, συνηθίζεται να ρίχνουν τις ευθύνες και το βάρος για αυτό, στις επιχειρήσεις, αλλά σίγουρα δεν είναι οι εργοδότες αυτοί που ευθύνονται, εκτός κάποιων ακραίων περιπτώσεων πάντα. Οι αδυναμίες, βρίσκονται στην δομή του εκπαιδευτικού συστήματος, όπου και δημιουργείται αυτό το χάσμα μεταξύ της ακαδημαϊκής πορείας ενός σπουδαστή και την αγορά εργασίας.

Πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη των soft και hard skills των μαθητών και φοιτητών, έτσι ώστε να είναι πιο έτοιμοι όταν θα βγουν στην αγορά εργασίας για να αναζητήσουν δουλειά. Οι ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων, οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι τάσεις γενικά στο επιχειρείν, όπως για παράδειγμα η 4η Βιομηχανική επανάσταση, αλλάζουν τον τρόπο που εργαζόμαστε, αλλά και που ζούμε. Όπως ανέφερα και σε προηγούμενη ερώτηση, το πιο σημαντικό είναι η συνεχής εξέλιξη, αν θέλει κάποιος υποψήφιος να είναι ανταγωνιστικός και updated στην αγορά εργασίας.

Στην εποχή του Covid-19 είδαμε αρκετές θέσεις να χάνονται. Από την άλλη, ποιες θέσεις βλέπετε να ανοίγουν περισσότερο;

Σίγουρα, ήταν και συνεχίζει ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις, να είναι ένα παγκόσμιο πλήγμα για τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και για όλους μας γενικότερα αυτή η πανδημία που ξέσπασε. Είναι πολύ άσχημο να χάνονται θέσεις εργασίας καθημερινά και η οικονομία να αντιμετωπίζει την μία κρίση μετά την άλλη και ειδικά σε χώρες και αγορές που μόλις είχαν ορθοποδήσει. Βέβαια, υπήρχε και ένα μεγάλο κομμάτι του επιχειρείν, όπου είδε μάλιστα και ανάπτυξη, χωρίς αυτό να είναι κάτι που καθησυχάζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Όσον αφορά την ζήτηση για νέες θέσεις εργασίας, αρκετές εταιρίες έκαναν προσλήψεις εν μέσω covid-19 αλλά και αφού έληξαν τα μέτρα, καθώς οι επιχειρήσεις ήρθαν αντιμέτωπες με πολλές προκλήσεις και ανακάλυψαν τυχόν αδυναμίες τους.

Την μεγαλύτερη ζημιά, αδιαμφισβήτητα, την δέχτηκε ο κλάδος του τουρισμού και οτιδήποτε πλαισιώνει αυτόν, όπου τα προβλήματα εκεί είναι πολύ μεγάλα. Βέβαια, κάποια επαγγέλματα συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση, όπως για παράδειγμα, οι τομείς της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας, των Logistics, του Μάρκετινγκ και του E-commerce.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σχετικά με το project σας;

Σε συνέχεια της 1ης έρευνας που διεξήχθη τους μήνες Φεβρουάριος – Μάιος, σχετικά με τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα HR τμήματα των επιχειρήσεων, αυτή την περίοδο, διεξάγουμε την 2η έρευνα μας, σχετικά με την προτεινόμενη λύση της CvBrain για την επιλογή junior level προσωπικού. Σκοπός της έρευνας, είναι να λάβουμε feedback και να δούμε τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην τελική διαμόρφωση της πλατφόρμας και της στρατηγικής go to market. Η ομάδα μας, εργάζεται πυρετωδώς, για να έχει έτοιμη όσο το δυνατόν γρηγορότερα την beta έκδοση της πλατφόρμας, καθώς βρισκόμαστε σε επαφή με αρκετές εταιρίες που θέλουν να δουν και να δοκιμάσουν τις υπηρεσίες μας.

Σε αυτό, μας βοήθησε σε μεγάλο βαθμό και η συμμετοχή μας στην Ελληνική εβδομάδα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, όπου και κατακτήσαμε την 1η θέση από την κριτική επιτροπή, στα Startup Greece Week Awards 2020. Επόμενα μας βήματα, είναι να αντλήσουμε μία pre-seed χρηματοδότηση, όπου βρισκόμαστε ήδη σε κάποιες επαφές με επενδυτές και έπειτα να βγούμε στην αγορά.

Το όραμα μας, είναι να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο hub αποκλειστικά για Junior υποψήφιους, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν την καριέρα τους τώρα ή να βρουν την επόμενη δουλειά που αναζητούν, βάζοντας το δικό μας λιθαράκι στην καταπολέμηση της ανεργίας και του brain drain.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − eight =