αρχικηVIRALCretto di Burri: Ο περίεργος λαβύρινθος που βρίσκεται στη Σικελία (ΦΩΤΟ)

Cretto di Burri: Ο περίεργος λαβύρινθος που βρίσκεται στη Σικελία (ΦΩΤΟ)

Στη Σικελία, περίπου 70 χλμ. από την πρωτεύουσα του Παλέρμο, υπάρχει ένας τεράστιος λαβύρινθος σκυροδέματος που αγκαλιάζει την πλευρά ενός λόφου σαν ένα τεράστιο κέλυφος χελώνας. Ο λαβύρινθος με τα μονοπάτια αντιστοιχεί ακριβώς στο οδικό σχέδιο της παλιάς πόλης εν ονόματι Γιβελίνα, που κάποτε ήταν εδώ πριν καταστραφεί από σεισμό το 1968.

Ο σεισμός της Μπελίζ, που έπληξε το νησί τη νύχτα της 14ης και 15ης Ιανουαρίου επηρέασε περίπου δώδεκα πόλεις. Η Γιβελίνα, όμως, υπέστη τις περισσότερες ζημιές. Χιλιάδες παρέμειναν άστεγοι για χρόνια μετά την καταστροφή, ζώντας σε προσωρινά προκατασκευασμένα σπίτια κοντά στα ερείπια των παλιών κατοικιών τους. Τελικά, οι κατεστραμμένες πόλεις εγκαταλείφθηκαν και ξαναχτίστηκαν σε νέες τοποθεσίες.

Η Γιβελίνα μεταφέρθηκε σε μια νέα τοποθεσία, περίπου 20 χλμ. μακριά, και η νέα πόλη χτίστηκε με μεγάλες πλατείες, μεταμοντέρνα κτήρια, μεγάλους δρόμους και πολλά έργα σύγχρονης γλυπτικής που δημιουργήθηκαν από κορυφαίους Ιταλούς αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες. Το έργο, γνωστό ως “Όνειρο σε εξέλιξη”, σχεδιάστηκε για να μετατρέψει τη Γιβελίνα σε ένα σύγχρονο υπαίθριο μουσείο.

Όπως διαβάζουμε στο perierga.gr, το 1983, ο δήμαρχος της πόλης κάλεσε τον διεθνώς αναγνωρισμένο καλλιτέχνη Alberto Burri να επισκεφθεί τη νέα Γιβελίνα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στα ερείπια της παλιάς πόλης, ο Burri άρχισε να οραματίζεται ένα γιγαντιαίο μνημείο στο παλιό σημείο της πόλης, το οποίο θα θύμιζε στους νεότερους τι είχε συμβεί.

Έτσι κατασκευάστηκε το “Cretto di Burri”, που είναι μια τεράστια πλάκα σκυροδέματος η οποία καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της παλιάς πόλης των 29 στρεμμάτων. Το σκυρόδεμα χύθηκε πάνω στην παλιά πόλη, σαν περίβλημα των ερειπίων και κάλυψε τα πάντα, αφήνοντας μόνο τους δρόμους ως μονοπάτια στον λαβύρινθο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen + eighteen =