αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣCretan Astronaut: H ομάδα που θέλει να εκτοξεύσει έναν… Κρητικό αστροναύτη στη στρατόσφαιρα, μιλά στο It’s Possible

Cretan Astronaut: H ομάδα που θέλει να εκτοξεύσει έναν… Κρητικό αστροναύτη στη στρατόσφαιρα, μιλά στο It’s Possible

Ο Μανούσος θέλει να φτάσει μέχρι την στρατόσφαιρα. Ποιος είναι ο Μανούσος, θα αναρωτηθούν κάποιοι. Πρόκειται για την φιγούρα του Κρητικού αστροναύτη, που βλέπετε στις φωτογραφίες. Μια ομάδα 7 νέων έχει σχεδιάσει ένα ιδιαίτερο εγχείρημα: Να εκτοξεύσει τον Μανούσο μέχρι την στρατόσφαιρα μέσω ενός καινοτόμου σκάφους το οποίο θα παίρνει την ώθηση του από ένα μετεωρολογικό μπαλόνι. Μια αποστολή που θα περιλαμβάνει αρκετές καινοτομίες.

Η ομάδα πίσω από τον Cretan Astronaut μιλά στο It’s Possible για το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει ένα διαστημικό project από την Ελλάδα, περιγράφουν τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η «πτήση» τους, ενώ αναφέρονται και στην crowdfunding καμπάνια που «τρέχουν» τώρα, για να γίνει πραγματικότητα η ιδέα τους.

 Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινάει ένα διαστημικό project, από μια χώρα σαν την Ελλάδα η οποία, κακά τα ψέματα, δεν έχει παράδοση σε αυτό το πεδίο;

Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα, ο χώρος της αεροδιαστημικής δεν είναι αρκετά διαδεδομένος, υπάρχει έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης, όμως υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να ασχοληθεί κανείς με αυτόν. Αυτό το κενό εντοπίσαμε κι εμείς και πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε να “ανακαλύπτουμε” το διάστημα. Εύκολο δεν είναι σίγουρα, καθώς είναι ένας κλάδος που απαιτεί υψηλή τεχνολογία αλλά αυτό είναι και το γοητευτικό παράλληλα.

Με το συγκεκριμένο πρότζεκτ θέλουμε να αναδείξουμε τις δυνατότητες και τα οφέλη ενασχόλησης με τον συγκεκριμένο κλάδο και να δώσουμε το έναυσμα σε ακόμη περισσότερους νέους ανθρώπους να τολμήσουν κάτι αντίστοιχο. Ταυτόχρονα, θέλουμε να προβάλλουμε τόσο την Ελλάδα όσο και την Κρήτη και να την τοποθετήσουμε στον παγκόσμιο χάρτη της έρευνας και τεχνολογίας.

Πόσα άτομα εργάζεστε για να σταλεί ο Μανούσος στο διάστημα και πως γνωρίστηκε όλη η ομάδα;

Η ομάδα μας αποτελείται από 7 άτομα τον Αλέξανδρο, τον Δημήτρη, τον Θάνο, την Μαρία, την Ολυμπία, τον Βασίλη και τον Γιάννη. Το project ξεκίνησε σαν μία τρελή ιδέα από δύο μέλη του Youth Entrepreneurship Club (YEC), τον Δημήτρη και τον Θάνο, που σιγά σιγά άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά όταν προστέθηκαν και νέα μέλη τα οποία ενστερνίστηκαν το όραμα μας. Μπορούμε να πούμε λοιπόν, ότι ο συνδετικός μας κρίκος υπήρξε ο YEC. Ως Οργανισμός, αγκαλιάζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες σαν κι αυτή, και δεν θα μπορούσαμε παρά να υποστηρίξουμε εξ’ αρχής το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Μπορείτε να μας περιγράψετε με απλά λόγια τι ακριβώς περιλαμβάνει το εγχείρημα σας και ποιος είναι ο τελικός στόχος;

Πρώτο εγχείρημα, λοιπόν, της ομάδας μας είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η αποστολή ενός καινοτόμου σκάφους στη στρατόσφαιρα μέσω μετεωρολογικού μπαλονιού από την Κρήτη. Πλήρωμά του, η φιγούρα του Κρητικού Αστροναύτη, η οποία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο βίντεο 360 μοιρών το οποίο θα καταγραφεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επιπλέον, θα λαμβάνουμε την πορεία του σκάφους σε πραγματικό χρόνο μέσω GPS καθώς και την κατεύθυνσή του μέσω επιταχυνσιόμετρου και γυροσκοπίου, που θα διατηρεί συνεχή τηλεπικοινωνία με τον δέκτη μας ενημερώνοντας μας για την κατάσταση του σκάφους, όσο αυτό θα διεξάγει παράλληλα μετεωρολογικές μετρήσεις.

Στόχος μας δεν ήταν άλλος από το να καινοτομήσουμε και το έχουμε καταφέρει σε δύο επίπεδα. Η πρώτη αποστολή στοχεύει στην κατασκευή μιας πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμης διάταξης τύπου HAB όπου όλα τα μέρη της διάταξης αλλά και το προγραμματιστικό μέρος σχεδιάζονται και κατασκευάζονται εκ του μηδενός από την ομάδα μας. Έτσι το στρατοσφαιρικό μπαλόνι σώζεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερες, από μια, φορές, μειώνοντας έτσι το κόστος τέτοιων αποστολών. Επιπλέον, προσθέτουμε 2 βαθμούς ελέγχου της πτήσης, διευκολύνοντας έτσι την ανεύρεση του σκάφους, καθώς ελαχιστοποιούμε την ακτίνα πιθανής προσγείωσης.

Πως καταλήξατε σχεδιαστικά στην συγκεκριμένη φιγούρα του Κρητικού αστροναύτη; Η οποία ομολογουμένως είναι αρκετά πρωτότυπη

Τα credits για την φιγούρα του Κρητικού Αστροναύτη ομολογουμένως πάνε στον γραφίστα μας, τον Γιάννη Αντωνίου. Εμείς αυτό που θέλαμε να πετύχουμε ήταν ένας αυθεντικός Κρητικός με το μουστάκι και το σαρίκι του ντυμένος Αστροναύτης. Το αποτέλεσμα πιστεύω μας δικαίωσε. Κάπως έτσι, γεννήθηκε ο Μανούσος.

Έχετε ήδη ξεκινήσει μια crowdfunding καμπάνια για να χρηματοδοτήσετε το εγχείρημα σας. Γιατί πήγατε στην συγκεκριμένη επιλογή χρηματοδότησης και για ποιους λόγους πρέπει να σας στηρίξει το κοινό;

Στραφήκαμε προς αυτόν τον τρόπο χρηματοδότησης καθώς θέλουμε να δείξουμε και στον πιο απλό κόσμο, που δεν έχει επαφή με τον χώρο της αεροδιαστημικής, το έργο μας. Ίσως στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένος αυτός ο τρόπος όσο στο εξωτερικό, παρ’ όλα αυτά θεωρούμε σημαντικό το να δώσουμε την ευκαιρία σε όποιον επιθυμεί να μας υποστηρίξει ακόμη και με ένα ελάχιστο ποσό. Παράλληλα καθώς έχουμε επιλέξει να δίνουμε και κάποια rewards μπορεί να το κάνει ακόμη πιο ελκυστικό και αξιόπιστο.

Σίγουρα είναι αλλιώς να ζητάς από κάποιον άγνωστο να χρηματοδοτήσει απλά το project σου κι αλλιώς να του επιστρέφεις πχ και την φιγούρα του Μανούσου, ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από το ταξίδι του, μία κάρτα με το όνομα σου στο διάστημα και άλλα πολλά. Επιπλέον, και για τις εταιρίες που θα ενδιαφερθούν έχουμε ως επιλογή την τοποθέτηση του logo τους στο σκάφος με αποτέλεσμα να το δουν να φτάνει μέχρι τη στρατόσφαιρα.

Πως βλέπετε την έντονη κινητικότητα που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο σε ότι αφορά το διάστημα; Υπάρχουν μάλιστα προσπάθειες σαν αυτή του Elon Musk, ο οποίος εστιάζει επίσης στην επαναχρησιμοποίηση των πυραύλων

Η παγκόσμια τάση επένδυσης στο τομέα του διαστήματος αποδεικνύει την αξία ενασχόλησης με αυτόν αλλά και ότι υπάρχουν ευκαιρίες για όλο το εύρος νομικών προσώπων, από μικρές ομάδες όπως η δική μας έως κρατικούς οργανισμούς. Αυτή η τάση, η διεθνής προσπάθεια, υπογραμμίζει τη σημασία της εξερεύνησης του διαστήματος για το ανθρώπινο είδος, τις πολυάριθμες καθημερινές εφαρμογές που προκύπτουν από τις αντίστοιχες τεχνολογίες και αποτελεί σαφή επιβεβαίωση της θεώρησής μας ότι ο συγκεκριμένος τομέας θα συνεχίσει να αποτελεί έναν από τους επιστημονικούς πυλώνες του μέλλοντος. Είναι σίγουρο ότι πολλοί εμπλεκόμενοι έχουν κοινές ιδέες και στόχους! Αυτό που διαφοροποιεί τη κάθε προσπάθεια από τις άλλες δεν είναι ο θεματικός άξονας ή η κεντρική ιδέα, αλλά η συγκεκριμένη υλοποίηση για την επίλυση κάποιου συγκεκριμένου προβλήματος σε κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι της ευρύτερης εικόνας που ονομάζουμε επιστήμη & τεχνολογία. Στηρίζοντας, λοιπόν, την ομάδα μας παίρνετε κι εσείς έμπρακτα μέρος σε αυτή την – παγκοσμίου κλίμακας  – προσπάθεια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 + 6 =