αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑCompound: Πως μπορείς να δανείσεις και να δανειστείς… κρυπτονομίσματα

Compound: Πως μπορείς να δανείσεις και να δανειστείς… κρυπτονομίσματα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αξία του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων έχει ανέβει. Τώρα σε άρθρο του το Euro2day.gr παρουσιάζει μια… άλλη δυνατότητα που ίσως δεν γνωρίζεις. Το πως να δανείσεις ή να δανειστείς κρυπτονομίσματα.

«Γιατί οι άνθρωποι αγοράζουν μετοχές με δυνατότητες μεγάλης ανάπτυξης, κυρίως της νέας τεχνολογίας; Επειδή προσδοκούν να ανέβει σημαντικά η αξία τους, σε σύντομο σχετικά διάστημα. Άλλοι προτιμούν εκείνες που δίνουν μέρισμα, για να απολαμβάνουν ένα σταθερό εισόδημα, συν κάποια δίκαια άνοδο της μετοχής. Το ιδανικό θα ήταν να υπήρχαν ταυτόχρονα και τα δύο πλεονεκτήματα. Όμως οι χρηματιστηριακές αξίες που συνδυάζουν αυτά τα δυο χαρακτηριστικά είναι μάλλον ένα άπιαστο όνειρο. 

Να όμως που ίσως υπάρχει διέξοδος. Αν μπορείς να πάρεις τόκο για τα bitcoin ή τα ethereum σου; Αυτό ακριβώς επιχειρεί να επιτύχει το Compound (COMP)» σημειώνει το άρθρο.

Και εξηγεί: Το Compound είναι ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο βασισμένο στο blockchain, που σας επιτρέπει να δανείσετε και να δανειστείτε κρυπτονομίσματα. Από την κυκλοφορία του τον Σεπτέμβριο του 2018, η Compound έχει προσελκύσει συνολικά 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (https://defipulse.com/compound). 

Η κατάθεση και ο δανεισμός

Σκεφτείτε το Compound σαν μια τράπεζα που σας πληρώνει τόκους για τις καταθέσεις σας, που βέβαια μπορείτε να τα αποσύρετε ανά πάσα στιγμή. Σε αυτήν την τράπεζα, τα επιτόκια ποικίλλουν ανάλογα με το είδος του περιουσιακού στοιχείου και την χρονική στιγμή που τα καταθέτετε. Η Compound παρέχει προς το παρόν τραπεζικές υπηρεσίες σε συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα: Dai (DAI), Ether (ETH), USD Coin (USDC), Ox (ZRX), Tether (USDT), Wrapped BTC (WBTC), Basic Attention Token (BAT), Augur (REP), και Sai (SAI). 

Εάν έχετε κάποιο από τα κρυπτονομίσματα που αναφέρονται παραπάνω, μπορείτε να στείλετε, να βάλετε ως εγγύηση, να καταθέσετε, να δανείσετε οποιοδήποτε ποσό θέλετε στο πρωτόκολλο Compound. Ο τόκος που κερδίζετε, αποδίδεται στο ίδιο νόμισμα που καταθέσατε. Αν στείλατε BAT κερδίζετε τόκο σε BAT.

Μια άλλη υπηρεσία είναι ο δανεισμός. Μόλις δεσμεύσετε το crypto σας στο Compound, μπορείτε να δανειστείτε εναντίον του. Το Compound δεν απαιτεί πιστωτικό έλεγχο. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον οποιοδήποτε, όπου και αν βρίσκεται, να έχει τη δυνατότητα να δανειστεί. Το Compound καθορίζει το ποσό που επιτρέπεται να δανειστείτε με βάση την ποιότητα του περιουσιακού στοιχείου. 

Για παράδειγμα, εάν στείλατε 1.000 BAT αξίας 500 δολαρίων και η Compound έχει ορίσει το όριο δανεισμού για το BAT στο 50%, μπορείτε να δανειστείτε οποιαδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα που αναφέραμε παραπάνω, αξίας 250 δολαρίων. Κατόπιν, όπως ακριβώς γίνεται με το δανεισμό χρημάτων από μια τράπεζα, πρέπει να πληρώσετε τόκους που αναλογούν στα χρήματα που δανείζεστε.

Ο μηχανισμός του δανεισμού

Πώς λειτουργεί ο δανεισμός στο blockchain χωρίς πιστωτικούς ελέγχους; Η απάντηση βρίσκεται στη δυνατότητα εκκαθάρισης. Όταν η εγγύηση (collateral) ενός δανείου πέσει κάτω από ένα ορισμένο σημείο – που σημαίνει ότι η τιμή του Ethereum βρίσκεται πολύ κάτω από το ποσό του δανείου που εγκρίθηκε, το δάνειο εκκαθαρίζεται. Μετατρέπεται σε κεφάλαιο για να εξοφλήσει τους πιστωτές. Η εκκαθάριση και η απειλή εκκαθάρισης διατηρεί το σύστημα σταθερό, εμποδίζοντας τους χρήστες να δανείζονται πάρα πολύ.

Η διαδικασία μοιάζει με την σύναψη δανείου μέσω ενεχυροδανειστηρίου. Στα ενεχυροδανειστήρια πηγαίνεις κάτι πολύτιμο, όπως κοσμήματα και λαμβάνεις χρήματα ανάλογα με την αξία του περιουσιακού στοιχείου που παραδίδεις. Μπορεί να πάρεις το 50% της αξίας του και να σε χρεώσει με τόκο. Αν δεν ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου έχει το δικαίωμα να το πουλήσει. 

Το σημαντικό είναι πως πάντα σε δανείζουν λιγότερο από την πραγματική αξία του αντικειμένου που ενεχυριάζεις. Στα DeFi αυτό που παραδίνεις είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση. Αν η αξία του κρυπτονομίσματος σου πέσει παρακάτω από ένα όριο, έχουν την δυνατότητα να το ρευστοποιήσουν για να καλύψουν το άνοιγμα. Ουσιαστικά η ιδέα είναι παλιά. Ονομάζεται δάνειο με εγγύηση, το οποίο υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτή είναι τώρα η εκδοχή του στα crypto. 

 

Αν η τιμή της κάλυψης, για παράδειγμα του bitcoin υποχωρήσει από ένα σημείο και κάτω, τότε ρευστοποιούν για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν από το δάνειο (margin call). Πριν από αυτό σε ειδοποιούν, μετά σου δίνουν ένα περιθώριο να προσθέσεις και άλλη κάλυψη. 

Είναι στην λογική του δανείου για μετοχές, ένα μοντέλο που δουλεύει αρκετά καλά στις παραδοσιακές τράπεζες. Η πλατφόρμα που δανείζει έχει το πλεονέκτημα πως η κάλυψη είναι άμεσα ρευστοποιήσιμη. Ενώ στην κάλυψη σε ακίνητα, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. 

Το νόμισμα

Ανεξάρτητα από το εάν καταθέτετε ή δανείζεστε, πρέπει πρώτα να κλειδώσετε τα νομίσματα σας στο Compound. Με την δέσμευση τους, λαμβάνετε Compound tokens (cTokens), τα οποία αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο του crypto σας, σε αντάλλαγμα. Τα cTokens μπορούν να μεταφερθούν ή να ανταλλαχθούν σε άλλες εφαρμογές του οικοσυστήματος των DeFi. Έτσι μπορείτε να κερδίσετε τόκους. Εσείς ελέγχετε αυτά τα cTokens όπως θα ελέγχετε οποιοδήποτε ψηφιακό στοιχείο στο blockchain του Ethereum, με τα δημόσια και ιδιωτικά σας κλειδιά.

Τα επιτόκια είναι σε συνάρτηση του διαθέσιμου ποσού και κυμαίνονται σε πραγματικό χρόνο με βάση την προσφορά και τη ζήτηση ώστε να αντανακλούν πάντα τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Αναφέρονται ως ετήσια επιτόκια (APY – annual percentage yield), αλλά ο τόκος μπαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα. Συνεπώς αν έχετε κάνει κατάθεση, η αξία των cTokens σας θα αυξάνεται κατά 1/2102400 (που είναι ο αριθμός των 15 δευτερολέπτων μπλοκ του Ethereum σε ένα χρόνο) του αναφερόμενου ετήσιου επιτοκίου εκείνη τη στιγμή.

Το COMP είναι το νόμισμα, η κατοχή του οποίου σας δίνει δικαιώματα στη διακυβέρνηση του πρωτοκόλλου. Το Compound είναι ένα αποκλειστικά αυτοδιοικούμενο blockchain. Όποιος κατέχει τουλάχιστον το 1% της συνολικής προσφοράς COMP μπορεί να υποβάλει και να ψηφίσει προτάσεις για αλλαγή του πρωτοκόλλου. Κάθε ένα COMP αντιπροσωπεύει μία ψήφο. Οι προτάσεις είναι εκτελέσιμος κώδικας ο οποίος υπόκειται σε τριήμερη περίοδο ψηφοφορίας. Εάν η κοινότητα αποφασίσει μια αλλαγή στο πρωτόκολλο, θα τεθεί σε ισχύ δύο ημέρες αργότερα δίνοντας σε οποιονδήποτε την ευκαιρία να κλείσει τυχόν ανοιχτές θέσεις, πριν αυτή τεθεί σε ισχύ. 

Αντιλαμβανόμαστε ότι ίσως δεν είναι τόσο απλά, αλλά η αλήθεια είναι πως αν ασχοληθείς συστηματικά και αντιληφθείς σε βάθος το παιχνίδι, η απόδοση των κεφαλαίων σου μπορεί να είναι ασύλληπτη. Αν όμως δεν γνωρίζεις, εύκολα μπορείς να τα χάσεις όλα. 

Τέλος, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχή μας, πως ο χώρος των κρυπτονομισμάτων έχει αποκτήσει πλέον ένα ικανό μέγεθος και ένα επίπεδο οργάνωσης που του επιτρέπει να αυτοχρηματοδοτείται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − 6 =