αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑCOMAN: Το ρομπότ που μαθαίνει να προχωρά σαν άνθρωπος (ΒΙΝΤΕΟ)

COMAN: Το ρομπότ που μαθαίνει να προχωρά σαν άνθρωπος (ΒΙΝΤΕΟ)

Το μεγάλο πρόβλημα στα δίποδα ρομπότ μέχρι σήμερα είναι η ισορροπία και ακόμα κι όταν αυτή επιτυγχάνεται, το αποτέλεσμα μοιάζει πολύ διαφορετικό από το περπάτημα των ανθρώπων. Ελβετοί ερευνητές όμως από το EPFL Biorobotic Laboratory, ανέπτυξαν το COMAN (Compliant Humanoid), ένα ακέφαλο ρομπότ που δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό να αριστεύσει στο περπάτημα. Σε αυτό προστέθηκαν αρκετές ελαστικές αρθρώσεις για να του προσδώσουν χάρη, ενώ ένας ανεπτυγμένος αλγόριθμος ελέγχου βοηθάει το ρομπότ να καταλάβει το ίδιο του το σώμα.

Ο COMAN γνωρίζει τις ασυμμετρίες και τη δυναμική της κατασκευής του, κάτι το οποίο το βοηθάει να κινείται πιο φυσικά, αλλά και να κουβαλάει αντικείμενα, να διασχίζει ανώμαλες επιφάνειες και σκάλες και να αντιδρά σε εκπλήξεις – για παράδειγμα αν το σπρώξετε ξέρει που να βάλει το πόδι του για να μην πέσει.

Η ομάδα προσπαθεί να μάθει επίσης στα δίποδα ρομπότ να συνεργάζονται σε κοινές ενέργειες, όπως για να μεταφέρουν μαζί ένα τραπέζι. Η χρήση που οραματίζεται η ομάδα για τα ρομπότ είναι να μπορούν να εκτελέσουν αποστολές διάσωσης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, σε μέρη που δεν μπορούν να φτάσουν άνθρωποι ή είναι πολύ επικίνδυνο για αυτούς, ή ακόμα και για ρομπότ-βοηθούς σε απαιτητικές εργασίες κουβαλήματος και μετακίνησης όγκων.

Πηγή: Unboxholics.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 5 =