αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑCNBC: Σκέφτεσαι να ζητήσεις αύξηση μισθού στη δουλειά σου; Εδώ είναι οι 3 κινήσεις που πρέπει να κάνεις πριν

CNBC: Σκέφτεσαι να ζητήσεις αύξηση μισθού στη δουλειά σου; Εδώ είναι οι 3 κινήσεις που πρέπει να κάνεις πριν

Ας το παραδεχτούμε: Οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν στην άκρη του μυαλού τους μία αύξηση μισθού. Ειδικά αν βρίσκονται στα κατώτερα μισθολογικά στρώματα. Και είναι επίσης δεδομένο ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα δεν αρκεί για να ζήσεις αυτόνομα και αξιοπρεπώς. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι 6 στους 10 εργαζόμενους στην Ελλάδα δεν τα βγάζουν πέρα με τον μισθό τους.

Αλλά το να ζητήσεις μια αύξηση μισθού, είναι πάντα μια ρισκαδόρικη επιλογή. Και πρέπει να κινηθείς σωστά, να θες να αυξήσεις τις πιθανότητες μιας θετικής έκβασης στις διαπραγματεύσεις. Το αμερικανικό CNBC παραθέτει 3 συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να κάνεις, πριν ζητήσεις την αύξηση μισθού που σκέφτεσαι.

1# Προετοιμάσου για τη συζήτηση για τον μισθό σου. Πρώτα- πρώτα, καταλάβετε γιατί θέλετε μια αύξηση, λέει η Chelsea Jay, συγγραφέας βιογραφικών και career coach. Έχετε καταπονηθεί ή έχετε αναλάβει περισσότερες ευθύνες τον περασμένο χρόνο; Είστε κάτω από τον μέσο μισθό στη θέση σας; Η κατανόηση του «γιατί» θα σας βοηθήσει να οπλιστείτε με τα επιχειρήματα που χρειάζεστε και να φτάσετε ίσως σε υψηλότερο μισθό. «Το να μπεις σε μια συζήτηση όπου ζητάς αύξηση μισθού απαιτεί να έχεις ξεκάθαρη κατανόηση της αγοράς, της αξίας που προσφέρεις και των οικονομικών σου αναγκών», λέει η Jay. «Τα αιτήματα αύξηση μισθού απαιτούν πάντα αιτιολόγηση» συμπληρώνει. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι το timing σας είναι σωστό. Εάν η εταιρεία σας δεν τα πάει καλά – ας πούμε, πρόσφατα απέλυσε εργαζομένους ή ανακοίνωσε πάγωμα προσλήψεων – ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο αίτημά σας. Επιπλέον, εάν έχετε λάβει μια κακή κριτική απόδοσης, πιθανότατα δεν είστε στην καλύτερη θέση για να ζητήσετε περισσότερα χρήματα.

2# Ποια είναι τα «όπλα» σου. Η Jay συμβουλεύει επίσης να σκεφτείτε και να αναδείξετε τις δεξιότητες ή τις γνώσεις που έχετε συγκεντρώσει ή βελτιώσει από τότε που υπογράψατε την τελευταία σύμβαση σας στην εταιρία. Η απόκτηση «χαρτιών» ή η αναγνώριση της δουλειάς σας π.χ. μέσω ενός βραβείου στον κλάδο, αξίζουν επίσης να πέσουν στο τραπέζι. Προσπαθήστε να εστιάσετε στο γιατί αξίζετε την αύξηση, όχι στο γιατί την χρειάζεστε. Αποφύγετε να μιλήσετε για προσωπικά έξοδα, για παράδειγμα, ή να αναμίξετε έναν συνάδελφο. Αντίθετα, αναφέρετε λεπτομερώς τα επιτεύγματα και τις συνεισφορές σας στην εταιρεία. Όταν καταλήξετε σε έναν αριθμό, πείτε κάτι σαν, «με βάση την έρευνα αγοράς μου και τα X έργα που έφεραν αξία Υ στην εταιρεία, πιστεύω ότι αξίζω το Z», λέει η Kathryn Minshew, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του career website, The Muse.

3# Να έχεις ένα backup πλάνο. Να έχετε πάντα ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση που το αρχικό σας αίτημα απορριφθεί. Σκεφτείτε εάν υπάρχουν άλλα κομμάτια που μπορείτε να διαπραγματευτείτε, όπως ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα. Εάν δεν λάβετε την αύξηση που θέλετε, μπορείτε να ρωτήσετε τον προϊστάμενό σας τι πρέπει να προσφέρετε για να κερδίσετε μια αύξηση στο μέλλον. Στη συνέχεια, κρατήστε ένα αρχείο για το τι επιτυγχάνετε κάθε μήνα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους και πώς ο προϊστάμενός σας και η εταιρεία σας επωφελήθηκαν από αυτό. Και μην ξεχνάς: Πάντα η υπάρχει η επιλογή της «εξόδου». Να βρεις δηλαδή μια καλύτερη πρόταση στην αγορά, και να αποχωρήσεις από την εταιρία που είσαι τώρα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − three =