αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑCNBC: Η Ισλανδία δοκίμασε την μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα, χωρίς μείωση μισθού. Και είχε «εκπληκτική επιτυχία»

CNBC: Η Ισλανδία δοκίμασε την μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα, χωρίς μείωση μισθού. Και είχε «εκπληκτική επιτυχία»

Πολλές είναι οι χώρες που «κοιτούν» την μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα, και επεξεργάζονται τα δεδομένα έτσι ώστε να δουν πως θα μπορούσε να σταθεί ένα τέτοιο μοντέλο.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η Ισλανδία, η οποία έκανε το πείραμα. Όπως σημειώνει το CNBC, το πείραμα στην Ισλανδία στέφθηκε με «εκπληκτική επιτυχία», καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας έκτοτε εξασφάλισαν συμβόλαια για να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους.

Μια έκθεση που αναλύει τον αντίκτυπο της εν λόγω δοκιμής, διαπίστωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2021 περίπου 170.200 εργαζόμενοι -από τον συνολικό εργαζόμενο πληθυσμό των 196.700 ατόμων της Ισλανδίας- έχουν τώρα συμβάσεις που περιλαμβάνουν λιγότερες ώρες εργασίας.

Η Ισλανδία διεξήγαγε δύο δοκιμές μεγάλης κλίμακας μεταξύ των ετών 2015-19, μειώνοντας τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας σε 35- 36 από 40 ώρες, χωρίς μείωση των αμοιβών. Οι δοκιμές, οι οποίες τελικά περιελάμβαναν 2.500 εργαζόμενους, ξεκίνησαν από το συμβούλιο στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας Ρέικιαβικ και την εθνική κυβέρνηση της χώρας.

Οι δοκιμές περιελάμβαναν κανονικούς εργαζόμενους ωραρίου 9-5, καθώς και εκείνους με μη τυπικά μοτίβα βάρδιας και πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά από χώρους εργασίας, όπως γραφεία, παιδικά σχολεία, πάροχοι κοινωνικών υπηρεσιών και νοσοκομεία. Μετά τις δοκιμές, τα ισλανδικά συνδικάτα και οι συνομοσπονδίες τους εξασφάλισαν μόνιμη μείωση του ωραρίου για δεκάδες χιλιάδες μέλη σε όλη τη χώρα. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η μείωση των ωρών εργασίας διατήρησε ή αύξησε την παραγωγικότητα.

Μια σειρά από δεδομένα συλλέχθηκαν καθ ‘όλη τη διάρκεια των δοκιμών, μετρώντας δείκτες όπως η ευημερία, η απόδοση και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Τα ευρήματα έδειξαν μια βελτιωμένη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων, καθώς οι άνθρωποι θεωρούσαν ευκολότερο να κάνουν δουλειές στο σπίτι και να διαθέτουν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους, για παράδειγμα. Η έκθεση σημείωσε επίσης ότι οι άνδρες ανέλαβαν περισσότερες ευθύνες στο σπίτι μετά την έναρξη της δοκιμής, κάτι που βοήθησε να μειωθεί το άγχος μέσα στο σπίτι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + 2 =