αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑCiti: Ευκαιρία δανεισμού με «φθηνό» χρήμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Citi: Ευκαιρία δανεισμού με «φθηνό» χρήμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Εξαιρετική συγκυρία για τις ελληνικές εταιρίες να επωφεληθούν από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και να «σηκώσουν» φθηνή ρευστότητα εκδίδοντας εταιρικά ομόλογα, αναδεικνύεται η σημερινή. Κι αυτό διότι εκτός του ότι πλέον δανείζονται περίπου με τους ίδιους όρους που αντλούν χρήμα ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντίστοιχης πιστοληπτικής διαβάθμισης – καθώς ο κίνδυνος χώρας έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί – η ζήτηση για εγχώριους τίτλους αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, δεδομένου του περιβάλλοντος αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Σε αυτό το πλαίσιο κερδισμένοι είναι τόσο οι δανειζόμενοι, εν προκειμένω οι ελληνικές εταιρείες, όσο και οι διεθνείς επενδυτές, με τους τελευταίους να εξασφαλίζουν την πολυπόθητη θετική απόδοση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μέση απόδοση των εταιρικών ομολόγων διαβάθμισης ΒΒΒ, που έχει ιστορικό υψηλό δεκαετίας, το 8,24% και ιστορικό χαμηλό, 0,91%. Το τρέχον επιτόκιο της συγκεκριμένης βαθμίδας είναι σήμερα στο 0,97%. Συγκριτικά, το δεκαετές γερμανικό ομόλογο τελεί τώρα υπό διαπραγμάτευση στο -0,39%, δηλαδή οι επενδυτές πληρώνουν για να δανείσουν, με το υψηλό δεκαετίας στο 3,49% και ιστορικό χαμηλό δεκαετίας στο -0,71%.

Αξιοσημείωτο είναι όπως επεσήμαναν χθες στο περιθώριο συνάντησης, ο Paul Simpkin, Citi Chairman of EMEA Leveraged Finance και ο Αιμίλιος Κυριάκου, Διευθύνων Σύμβουλος Citi Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, το γεγονός ότι τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα δεν έχουν πλέον κανένα ρίσκο συγκριτικά με τους αντίστοιχους τίτλους άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς επίσης και ότι δεν επηρεάζονται από την προσπάθεια της χώρας να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα (investment grade).

Οι επενδυτές που τοποθετούνται σε αυτά, τα επιλέγουν με βάση τα αμιγώς χρηματοοικονομικά κριτήρια των στοιχείων ενεργητικού, της προ φόρων και τόκων κερδοφορίας (EBIDTA), αλλά και της εταιρικής ευθύνης των επιχειρήσεων. Σήμερα, σχολιάζουν τα ανώτατα στελέχη της Citi, η διεθνής επενδυτική κοινότητα στρέφει το βλέμμα στα εταιρικά ομόλογα ελληνικών επιχειρήσεων, αναζητώντας καλές ευκαιρίες.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × one =