αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑCarbfix: Μια startup που μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε… πέτρα

Carbfix: Μια startup που μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε… πέτρα

Τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε… πέτρα υλοποιεί ισλανδική νεοφυής εταιρεία με έδρα το Ρέικιαβικ, εγχείρημα που μπορεί να συμβάλει στη μείωση των ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου και στη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής. Ο λόγος για την Carbfix που έχει βρει έναν έξυπνο τρόπο να απομονώνει το διοξείδιο του άνθρακα και να το διαλύει σε νερό, διοχετεύοντας το στη συνέχεια στο υπέδαφος όπου στερεοποιείται και μετατρέπεται σε πέτρα σε λιγότερο από δύο χρόνια. «Πρόκειται για μία τεχνολογία που μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω. Είναι φθηνή και οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον», αναφέρει σε συνέντευξή της στο Bloomberg η διευθύνουσα σύμβουλος της Carbfix Εντα Σιφ Πιντ Αραντοτίρ. «Για την ακρίβεια κάνουμε ό,τι η φύση για εκατομμύρια χρόνια. Βοηθάμε δηλαδή τη φύση να… βοηθήσει τον εαυτό της». Η αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα κλάδο που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, από τον Μπιλ Γκέιτς της Microsoft μέχρι και τον Ελον Μασκ της Τesla. Τέτοιοι επενδυτές αναζητούν εδώ και πολύ καιρό λύσεις για να αποφύγουν τις χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, η τεχνολογία της εταιρείας λειτουργεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, όπου οι καμινάδες των εργοστασίων και των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το αιχμαλωτίζουν πριν αυτό προλάβει να διοχετευθεί στην ατμόσφαιρα. Επειτα ακολουθεί μία διαδικασία-πρόκληση που ονομάζεται «απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα», μέσω της οποίας «αφαιρούνται» οι εκπομπές CΟ2 από την ατμόσφαιρα γύρω μας. Η δυνατότητα να απομονωθεί και να αποθηκευθεί το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών αερίου από τις εταιρείες φθάνοντας ακόμη και σε μηδενικά επίπεδα. Η εταιρεία εφαρμόζει το συγκεκριμένο εγχείρημα στο ισλανδικό εργοστάσιο Χελισέιντι, μία από τις μεγαλύτερες γεωθερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με την ελβετική νεοφυή εταιρεία Climeworks, η οποία κατασκευάζει μηχανήματα τα οποία δύνανται να αποθηκεύσουν απευθείας το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα, να ρουφήξουν δηλαδή το CΟ2  από την ατμόσφαιρα. Το εργοστάσιο στο Χελισέιντι μπορεί να «αιχμαλωτίσει» το διοξείδιο του άνθρακα με αρκετά οικονομικό τρόπο, επεσήμανε η διευθύνουσα σύμβουλος της νεοφυούς ισλανδικής εταιρείας. Αυτή η διαδικασία κοστίζει 25 δολάρια ο τόνος έναντι περίπου 48 δολ. που ισχύει βάσει του συστήματος εμπορίας εκπομπών της Ε.Ε. 

Η εταιρεία γεννήθηκε το 2007 στο περιθώριο ενός ερευνητικού έργου και αποτελεί δημιούργημα του Reykjavik Energy, του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας του CNRS στη Γαλλία αλλά και του Earth Institute στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια. Οι πρώτες προσπάθειες για να διοχετευθεί το διοξείδιο του άνθρακα στο υπέδαφος έγιναν το 2012 και αυτές άρχισαν να εντατικοποιούνται το 2014. H εταιρεία έχει ως στόχο να παραγάγει 1 δισ. μετρικούς τόνους στερεοποιημένου διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030, τονίζοντας πως η αποθήκευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της τεχνολογίας είναι πολύ πιο σημαντική από την εκπομπή αερίων που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων. Η Ευρώπη θα μπορούσε θεωρητικά να αποθηκεύσει τουλάχιστον 4.000 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα στερεοποιημένου σε πέτρα, ενώ οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν 7.500 δισ. τόνους. «Δεν θα είναι ποτέ η μοναδική λύση», επεσήμανε στο Bloomberg η κ. Αραντοτίρ, εκφράζοντας τη φιλοδοξία της να αναπτυχθεί η τεχνολογία της σε πολύ υψηλά επίπεδα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − 2 =