αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑCapital Economics: Τα σημάδια… δεν είναι καλά. Κίνδυνος να χαθεί και η φετινή τουριστική σεζόν για την Ελλάδα

Capital Economics: Τα σημάδια… δεν είναι καλά. Κίνδυνος να χαθεί και η φετινή τουριστική σεζόν για την Ελλάδα

Η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων της Covid-19 και η αργή πρόοδος των αρχών της ευρωζώνης με τους εμβολιασμούς, σημαίνουν ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος απώλειας άλλης μίας θερινής τουριστικής περιόδου, σημειώνει η Capital Economics. Αυτό θα δώσει ένα τεράστιο “χτύπημα” στην ελληνική οικονομία και θα καθυστερήσει σημαντικά την ανάκαμψη στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Η πρόοδος του εμβολιασμού της ΕΕ σε σύγκριση με άλλες προηγμένες οικονομίες, είναι απογοητευτική, όπως επισημαίνει. Αυτή η αργή πρόοδος σημαίνει ότι ενδέχεται να χρειαστούν αυστηρά μέτρα περιορισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη ζώνη του ευρώ από ό,τι αλλού. Και ακόμη και αν μειωθούν τα εγχώρια lockdowns, οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο της Ευρώπης.

Η Πορτογαλία, η Ελλάδα και τα μικρά νησιά της Μεσογείου αναμένεται να πληγούν περισσότερο κατά τον οίκο. Οι μη εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγικές ταξιδιωτικές υπηρεσίες, οι οποίες μετρούν τις δαπάνες από μη κατοίκους, εξαιρουμένων των διασυνοριακών μετακινούμενων, εποχιακών εργαζομένων και φοιτητών, αποτυπώνουν τη σημαντικότητα του τουρισμού σε αυτές τις χώρες, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του 2019. Η τεράστια αύξηση που καταγράφηκε στο γ’ τρίμηνο του έτους πριν ξεσπάσει η πανδημία, καταδεικνύει τη σημασία των τουριστικών αφίξεων το καλοκαίρι, και συνεπώς πόσο εξαρτάται η ανάκαμψη αυτών των οικονομιών από την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών πριν από το καλοκαίρι.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × four =