αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ#cancel_efood: Κύμα αντιδράσεων μετά το εκβιαστικό μήνυμα της εταιρίας προς τους διανομείς με δίλημμα «freelancers ή άνεργοι»

#cancel_efood: Κύμα αντιδράσεων μετά το εκβιαστικό μήνυμα της εταιρίας προς τους διανομείς με δίλημμα «freelancers ή άνεργοι»

Το e-food είναι μια από τις εταιρίες που αύξησαν τα κέρδη τους μέσα στην πανδημία, ωστόσο τώρα τραβά πάνω της τα βλέμματα για αρνητικούς λόγους. Η εταιρία αποφάσισε να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις με τους διανομείς της και έτσι πολλοί από αυτούς βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Freelancers ή άνεργοι. Την ίδια στιγμή το hashtag #cancel_efood έχει μπει μέσα στα trends του Ελληνικού Twitter, με πολλούς χρήστες να καλούν τον κόσμο να διαγράψει το δημοφιλές app.

Η εταιρία έχει ήδη αποστείλει την παρακάτω ενημέρωση προς πολλούς διανομείς της:

«Αγαπητέ Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing.

Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου (το οποίο προκύπτει από διάφορες αιτίες), εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer… Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης…».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διανομείς που έλαβαν το μήνυμα είναι κατά βάση ‘ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι’ από την Manpower και εργάζονται με τρίμηνες συμβάσεις που παραδοσιακά ανανεώνονταν. Παραμένει άγνωστο πόσοι ακριβώς από τους συνολικά 2.700 διανομείς του e-food περιλαμβάνονται σε αυτή την «αλλαγή», μιας και η εταιρία προς το παρόν δεν έχει βγάλει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Τι καταγγέλλει το Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής

Σκληρή ανακοίνωση έβγαλε το Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, στην οποία αναφέρει: ««Η μη ανανέωση των τρίμηνων συμβάσεων μέσω της δουλεμπορικής εταιρείας Manpower Group αποδείχτηκαν το εργαλείο της e-food ώστε, όποτε τη συμφέρει, να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων. Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch, που με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι μεγάλες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης.

Τελικά, αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι ψέματα όσα είχαν ειπωθεί στις συνεντεύξεις και στην εκπαίδευση σχετικά με το ότι στον έναν χρόνο εργασίας όσοι είναι με την Manpower, αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους. Μάλιστα, η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση, με το δίλημμα ή άνεργος ή “συνεργάτης”. Όπου “συνεργάτης”, εννοείται η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer, όπου προβλέπεται εξάμηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι. Τακτική που ακολουθεί έτσι και αλλιώς η πολυεθνική Delivery Hero σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται και με αυτόν τον τρόπο ανταγωνίζεται και όλες τις υπόλοιπες».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζικά αρνητικά σχόλια για το e-food στο Play Store- Οι χρήστες καυτηριάζουν την εταιρία και λένε ότι αποχωρούν από το app

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + twelve =