αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑCambas Project: Προχωρά η δημιουργία hub γραφείων (και όχι μόνο) στην Κάντζα

Cambas Project: Προχωρά η δημιουργία hub γραφείων (και όχι μόνο) στην Κάντζα

Πρόοδο σε επίπεδο λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων εμφανίζει η νέα μικτής χρήσης ανάπτυξη Cambas project που σχεδιάζει η εισηγμένη εταιρεία Reds σε επιφάνεια 315 στρεμμάτων στην έκταση του παλιού οινοποιείου Καμπά στην Κάντζα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Πολιτισμού (Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης νεώτερων και σύγχρονων μνημείων) ενέκρινε την μελέτη πολεοδόμησης περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) τριτογενούς τομέα. Ουσιαστικά, η χωροθέτηση μιας περιοχής ως ΠΟΑΠΔ επιτρέπει την οργανωμένη ανάπτυξη, μέσω πολεοδόμησης, μιας περιοχής για την εγκατάσταση δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΠΟ, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων :

-θα δημιουργήσει οικολογικό αμπελώνα πέντε στρεμμάτων με στόχο να αναδειχθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας του διατηρητέου οινοποιείου

-θα μεταθέσει την οικοδομική γραμμή σε νέα θέση ώστε να εξασφαλίζεται πλήρης οπτική επαφή του πρώην εργοστασίου Καμπά και του σιδηροδρομικού σταθμού Κάντζας και

-θα αναδείξει την παλαιά σιδηροδρομική γραμμή

Επίσης, στα όρια της έκτασης όπου θα υλοποιηθεί το Cambas project έχουν χαρακτηριστεί ως νεώτερα μνημεία:

-ο σιδηροδρομικός σταθμός Κάντζας που διαθέτει ζώνη προστασίας περιμετρικά

-το πρώην εργοστάσιο Κάμπα (με τα υπόγεια και την καμινάδα του εργοστασίου)

-τα κτήρια της βίλας Καμπά, του Παλαιού Σταθμαρχείου, Περιστεριώνας (λιθόκτιστος πύργος εξαγωγικής διατομής) που συνοδεύει διώροφο κτήριο, λιθόκτιστο, ορθογώνιο με κεραμοσκεπή, γνωστό ως πρώην κτήριο Τάννες

Τα επόμενα βήματα, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, περιλαμβάνουν την λήψη γνωμοδότησης από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και στη συνέχεια την αποστολή προς επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το υπουργείο Περιβάλλοντος του προεδρικού διατάγματος για την πολεοδόμηση της περιοχής.

Hub γραφείων

Όπως σημειώνει το Capital.gr, η ανάπτυξη, ύψους 220 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στην τελική φάση ενός αδειοδοτικού μαραθώνιου που ξεκίνησε το 2006, φιλοδοξεί, να αποτελέσει γραφειακό hub υψηλών προδιαγραφών, προσελκύοντας μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η τοποθεσία του πολυχώρου που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και διαθέτει εύκολη προσβασιμότητα μέσω Αττικής Οδού, Μετρό και Προαστιακού φέρεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι προσελκύει, ήδη, το ενδιαφέρον εταιρειών του εξωτερικού. Βέβαια, η εγκατάσταση στην Ελλάδα πολυεθνικών ομίλων συνδέεται και με τη χορήγηση ειδικών φορολογικών κινήτρων και εκπτώσεων επί του ισχύοντος φορολογικού συντελεστή, πρακτική που υιοθετούν χώρες, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, η Πολωνία.

Την ίδια στιγμή, οι γραφειακοί χώροι του Cambas project επιδιώκεται να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς για υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις. Ωστόσο, ο ευρύτερος σχεδιασμός θα ακολουθεί τα πρότυπα της παλιάς Ευρωπαϊκής πόλης, όπου υπάρχουν εκτεταμένοι υπαίθριοι χώροι για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες με στόχο το συνδυασμό των δραστηριοτήτων αναψυχής, πολιτισμού και εργασίας.

Επίσης, τα ιστορικά διατηρητέα κτίρια θα αναδεικνύονται, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης την οποία η Reds φιλοδοξεί να μετατρέψει σε υπερτοπικό εμπορικό και τουριστικό προορισμό.

Το έργο θα διαθέτει επιφάνεια 132.815 τετραγωνικά μέτρα από τα οποία οι ανοιχτοί χώροι θα είναι 53.115 τ.μ. και η δομήσιμη επιφάνεια θα είναι 79.700 τ.μ. Από αυτά σε 30.000 τ.μ. θα αναπτυχθούν χώροι γραφείων, με την υπόλοιπη ανάπτυξη να διαθέτει κινηματογραφικές αίθουσες, καταστήματα, καφέ, εστιατόρια, χώρους αναψυχής, χώρους πολιτιστικών χρήσεων και ξενοδοχείο. Ακόμη τα σχέδια περιλαμβάνουν και την υλοποίηση μουσείου οινοποιίας που θα αναδεικνύει την ιστορία του χώρου.

Το Cambas project, που θα απασχολεί 1.600 εργαζόμενους, υπολογίζεται ότι θα διαθέτει ετήσια έσοδα από μισθώματα ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος τζίρος των μισθωτών τοποθετείται στα 150 εκατ. ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + 19 =