αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑCall Centers, IT, logistics και άλλα: Ποια επαγγέλματα μπαίνουν στη λίστα για εργασία τις Κυριακές

Call Centers, IT, logistics και άλλα: Ποια επαγγέλματα μπαίνουν στη λίστα για εργασία τις Κυριακές

Με ατομική σύμβαση η «πληρωμή» των υπερωριών σε χρόνο αντί για χρήμα. Νόμιμη εργασία τις Κυριακές σε επτά κλάδους της οικονομίας. Νέοι κλάδοι επιχειρήσεων προστίθενται στις εξαιρέσεις του βασιλικού διατάγματος του 1966 που απαγορεύει την εργασία κατά την Κυριακή.

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να εμφανιστεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά το Πάσχα διευρύνει την λίστα των κλάδων στους οποίους επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων κατά τις Κυριακές. Ταυτόχρονα απελευθερώνει πλήρως την διαδικασία διευθέτησης του χρόνου εργασίας, δίνοντας το δικαίωμα σε εργοδότες και εργαζόμενους να διευθετούν τα ωράρια με ατομικές συμβάσεις.

Όπως αναφέρει το Εθνος, η λίστα των εξαιρέσεων που επιτρέπει την εργασία κατά την Κυριακή επεκτείνεται σε επτά ακόμη κλάδους της οικονομίας:

  1. Παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού. Για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως, τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής και παράδοσης θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης και οι αποθήκες του.
  2. εφοδιαστικής αλυσίδας (“logistics”), ιδίως παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής και διανομής εμπορευμάτων .
  3. κέντρων κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων.
  4. κέντρων δεδομένων (“data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων,
  5. ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου.
  6. παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών.
  7. παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος.

Στο νέο καθεστώς, διατηρείται ως έχει το πλαίσιο της επιπρόσθετης αμοιβής για τα κυριακάτικα. Όπως επισημαίνουν ειδικοί εργατολόγοι το πλαίσιο της επιπρόσθετης αμοιβής διαφοροποιείται σήμερα ανάμεσα στους εργαζόμενους επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων απαγορεύεται ή επιτρέπεται κατά τις Κυριακές. Για επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις περί Κυριακής αργίας, το προσωπικό που θα απασχοληθεί δικαιούται να λάβει προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου, καθώς και αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση σε άλλη ημέρα της εβδομάδας. Για επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις περί Κυριακής αργίας και λειτουργούν έκτακτα, με άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει το 1/25 του μισθού, προσαυξημένου κατά 75%. Επίσης, σε περίπτωση που το προσωπικό απασχοληθεί κατά την Κυριακή για περισσότερες από 5 ώρες, τότε δικαιούται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση σε άλλη ημέρα της επόμενης εβδομάδας. Αυτά ισχύουν για όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό (όχι με ημερομίσθιο)  τόσο σε νόμιμη όσο και σε παράνομη απασχόληση. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + 5 =