αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑBusiness Insider: Το σχέδιο της Ελλάδας για 6ημερη εργασία… μπορεί να μην πάει καλά

Business Insider: Το σχέδιο της Ελλάδας για 6ημερη εργασία… μπορεί να μην πάει καλά

«Η ελληνική φράση που σημαίνει “σιγά, αργά” αναφέρεται στον χαλαρό ρυθμό της ζωής στη χώρα που φημίζεται για τον πολιτισμό, την ιστορία και τα καθαρά μεσογειακά νερά της. Θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο για ορισμένους εργαζόμενους να ασπαστούν αυτή τη φιλοσοφία καθώς η χώρα προετοιμάζεται να στραφεί σε εξαήμερη εβδομάδα εργασίας για ορισμένους κλάδους». Έτσι ξεκινά το άρθρο του Business Insider με τίτλο Greece’s plan for a 6-day workweek to boost productivity may not work. Το οποίο κάνει εκτενή αναφορά στο μοντέλο της 6ημερης εργασίας το οποίο έβαλε σε εφαρμογή η Ελλάδα.

Με το Αμερικανικό Μέσο να τονίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι η μετάβαση σε μια εβδομάδα εργασίας 48 ωρών, θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγικότητα εν μέσω μείωσης του πληθυσμού και έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων. Η αλλαγή είναι αξιοσημείωτη επειδή έρχεται σε αντίθεση με τις εταιρείες και τις χώρες που πειραματίζονται με τετραήμερη εβδομάδα εργασίας».

Η εργασία για περισσότερες ώρες μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν περαιτέρω τις δεξιότητές τους, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγικότητα λόγω κούρασης και εξάντλησης, σύμφωνα με έρευνα.

Οι επιπλέον ώρες θα συνοδεύονται από αυξημένο κατά 40% ημερομίσθιο για τους Έλληνες εργαζόμενους που προσθέτουν δύο ώρες δουλειάς στην ημέρα τους ή εργάζονται επιπλέον οκτάωρο. Η αλλαγή, η οποία πήρε την έγκριση τον Σεπτέμβριο, ισχύει για εργαζόμενους σε βιομηχανίες όπως η γεωργία, το λιανικό εμπόριο και διάφορες βιομηχανίες υπηρεσιών. Ισχύει και για ιδιωτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο.

Πειράματα με το τετραήμερο μοντέλο εργασίας έχουν δείξει ότι η εργασία για λιγότερο χρόνο κάνει τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς επειδή είναι πιο ξεκούραστοι, πιο συγκεντρωμένοι και έχουν περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούν με τις ανάγκες που προκύπτουν στην προσωπική τους ζωή εκτός εργασίας.

Μια μελέτη που εξέτασε τη μεταποίηση στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι όταν οι υπερωρίες αυξήθηκαν κατά 10%, η παραγωγικότητα μειώθηκε κατά 2% έως 4%.

Αρκετοί είναι αυτοί που λένε ότι ουσιαστικά το νέο μοντέλο θα σηματοδοτήσει το τέλος της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας.

Ο Άρης Καζάκος, ομότιμος καθηγητής εργατικού δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δήλωσε πρόσφατα στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DW ότι οι εργοδότες μπορούν πλέον να απαιτήσουν από τους εργαζόμενους να εργαστούν για έκτη μέρα και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πουν όχι.

Η μετάβαση στις έξι ημέρες «θα σκοτώσει οριστικά την πενθήμερη εργάσιμη εβδομάδα», είπε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + 12 =