αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑBobby Murphy: Ποιος είναι ο «άγνωστος» συνιδρυτής του Snapchat

Bobby Murphy: Ποιος είναι ο «άγνωστος» συνιδρυτής του Snapchat

Όταν μιλάμε για το Snapchat, συνήθως ένα όνομα μας έρχεται στο μυαλό: Evan Spiegel. Ναι, είναι ο CEO και συνιδρυτής της εταιρίας, ο οποίος έχει τραβήξει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Όμως, δεν είναι ο μοναδικός «captain» του Snapchat και της μητρικής εταιρίας Snap.

Μαζί του σε όλη τη διαδρομή μέχρι σήμερα, είναι ο Bobby Murphy. Ο «άγνωστος» συνιδρυτής και chief technology officer του brand, ο οποίος έχει κρατήσει λιγότερο «φαντεζί» προφίλ, σε σχέση με τον Spiegel. Είναι όμως εξίσου ικανός, κατέχει πολλές μετοχές της εταιρίας, και μαζί με τον έτερο συνιδρυτή είναι αυτοί που έχουν στα χέρια τους το μέλλον του Snapchat.

Ποιος είναι όμως ο Bobby Murphy; Σήμερα είναι 28 χρονών. Όσοι τον γνωρίζουν, μιλούν για ένα έξυπνο, φιλικό και ήσυχο άνθρωπο. «Θα τον περιέγραφα σχεδόν σαν μοναχό. Νομίζω ότι ποτέ δεν είναι αναστατωμένος» έχει δηλώσει για τον Murphy, o πρώτος άνθρωπος που προσλήφθηκε στο Snapchat, David Kravitz.

Ο Murphy γεννήθηκε στην Καλιφόρνια το 1988. Από την μεριά της μητέρας του, έχει καταγωγή από τις Φιλιππίνες. γνώρισε για πρώτη φορά τον Spiegel στο Stamford. Σπούδαζαν διαφορετικές ειδικότητες. Ο Murphy σπούδαζε μαθηματικά και επιστήμη των υπολογιστών και ο Evan Spiegel Product Design. Ωστόσο, και οι δύο ήταν μέλη της αδελφότητας, Kappa Sigma. Εκεί άρχισαν να κάνουν περισσότερη παρέα.

Πριν δημιουργήσουν το Snapchat, οι δύο φιλόδοξοι νέοι ίδρυσαν την startup Future Freshman. Μια πλατφόρμα που έδινε συμβουλές στους μαθητές λυκείου, για το πως θα μπουν στα πανεπιστήμια. Η εν λόγω ιδέα απέτυχε παταγωδώς.

Φτάνουμε στο 2012, όταν οι Murphy και Spiegel αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια εφαρμογή, μέσω της οποίας οι χρήστες θα στέλνουν μηνύματα, που μετά από λίγο θα εξαφανίζονται. Αυτό που σήμερα ξέρουμε ως Snapchat. Μαζί τους και ένας ακόμα συμφοιτητής, ο Reggie Brown. Ο οποίος όμως σύντομα αποχώρησε από την νεοσύστατη τότε startup. Και όπως αναφέρει το Business Insider, αργότερα έλαβε 157,5 εκατ. δολάρια… για να εξαφανιστεί.

Η εφαρμογή βγαίνει στον αέρα, με το όνομα Picaboo. Με τα γραφεία της ομάδας να είναι… στο σπίτι του πατέρα του Spiegel. Εκείνη την περίοδο, ο Bobby Murphy εργαζόταν 18 ώρες την ημέρα, για να τελειοποιήσει το πρωτότυπο της πλατφόρμας. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα, ο ίδιος είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές του κώδικα της πλατφόρμας.

«Δεν είμαστε cool. Έτσι, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε πράγματα για να γίνουμε cool» έχει πει με μια δόση χιούμορ ο Bobby Murphy, μιλώντας στο Forbes.

Η επιτυχία δεν ήρθε μέσα σε μια νύχτα. Μάλιστα, στις αρχές της πορείας του Snapchat, ο Murphy είχε πιάσει μια παράλληλη δουλειά. Η αύξηση των χρηστών άρχισε να είναι εμφανής στα τέλη του 2012. Τότε, ο Murphy αναγκάστηκε να δώσει πολλές από τις οικονομίες του, για να πληρώσει τον server της πλατφόρμας, αφού δεν υπήρχε κάποια εξωτερική χρηματοδότηση.

Περίπου 2 χρόνια αργότερα, όταν η πλατφόρμα είχε ήδη ξεκάθαρη ανοδική πορεία, οι δύο συνιδρυτές συναντούν τον Mark zuckerberg, ο οποίος τους κάνει πρόταση για να εξαγοράσει το Snapchat προς 3 δισ. δολάρια. Εκείνοι αρνούνται.

Τα χρήματα και η επιτυχία όμως, έχουν αρχίσει να έρχονται. Το 2013 ο Murphy αγοράζει ένα πολυτελές σπίτι αξίας 2,1 εκατ. δολαρίων κοντά στα κεντρικά γραφεία του Snapchat, στην περιοχή Venice Beach. Το 2014 το Snapchat φέρνει 5 εκατ. δολάρια στον κάθε έναν από τους δύο συνιδρυτές. Την ίδια χρονιά, το περιοδικό TIME περιλαμβάνει τους Spiegel και Murphy στη λίστα με τους «100 Most Influential People».

Ο Murphy ως υπεύθυνος τεχνολογίας της εταιρίας, έχει στενή επαφή με τους προγραμματιστές. Όπως σημειώνει το Business Insider μάλιστα, ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τη Snap Labs- μιας «μυστηριώδους» ομάδας εντός της Snap, που εργάζεται για μη ανακοινώσιμα projects.

Ο ετήσιος βασικός μισθός του Murphy το 2016 έφτανε τα 250.000 δολάρια. Σχεδόν τα μισά, από τον μισθό του Spiegel. Τώρα όμως που η εταιρία μπήκε στο χρηματιστήριο, οι αμοιβές τους θα εκτοξευτούν. Η αξία της Snap αποτιμάται πλέον στα 33 δισ. δολάρια. Και ήδη πολλοί χαρακτηρίζουν την εταιρία ως «το νέο Facebook». Ένα χαρακτηρισμό που αρνούνται οι δύο συνιδρυτές.

«Δεν κυνηγούμε απλά την ανάπτυξη. Εστιάζουμε στην διαδικασία που θα φέρει την ανάπτυξη» είπε ο Boddy Murphy στις 2 Μαρτίου 2017, την ημέρα που το Snapchat μπήκε στο χρηματιστήριο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × three =