αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑBloomberg: 8 γραφήματα που δείχνουν ότι οι φούσκες των αγορών «ξεφουσκώνουν»

Bloomberg: 8 γραφήματα που δείχνουν ότι οι φούσκες των αγορών «ξεφουσκώνουν»

Πολλοί αναλυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολούθησαν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες εδώ και μία δεκαετία, δημιούργησε φούσκες σε αγορές σε όλο τον κόσμο. Καθώς η Federal Reserve και οι άλλες κεντρικές τράπεζες συσφίγγουν, σταδιακά, τη νομισματική πολιτική τους, οι πρώτες ενδείξεις ότι κάποιες αγορές «ξεφουσκώνουν» είναι ήδη ορατές. 

Σύμφωνα με την Bank of America, μία φούσκα σκάει ταυτόχρονα σε επενδύσεις όπως τα κρυπτονομίσματα, το παλλάδιο, οι τεχνολογικές μετοχές και σε άλλα ριψοκίνδυνα σημεία των αγορών. 

«Η μείωση της ρευστότητας από τη Fed θα προκαλέσει την άνοδο και του risk premium των μετοχών και των επιτοκίων, κάτι το οποίο θα συνεχίσει να επηρεάζει δυσανάλογα τις πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις στην αγορά, μεταξύ αυτών οι επενδύσεις που ωφελήθηκαν από το momentum σε ζημιογόνες τεχνολογικές εταιρείες, σε μετοχές-meme και ειδικά στα κρυπτονομίσματα, που δεν έχουν εσωτερική αξία», σημειώνει ο Jay Hatfield, διαχειριστής κεφαλαίων της Infrastructure Capital Advisors.

Το Bloomberg παρουσιάζει οκτώ γραφήματα που αποτυπώνουν το «ξεφούσκωμα» της κερδοσκοπίας σε διάφορες επενδύσεις: 

okto-grafimata-poy-deichnoyn-oti-oi-foyskes-ton-agoron-xefoyskonoyn0

Το βασικό fund της Ark Investment Management, Innovation ETF, έχει χάσει σχεδόν τη μισή αξία του (-46%) από το ιστορικό ρεκόρ του τον Φεβρουάριο του 2021. Η προοπτική αυστηρότερης πολιτικής από τη Fed έχει πλήξει ακριβές μετοχές της τεχνολογίας και πολλές από αυτές, όπως οι Tesla και Roku, κυριαρχούν στα funds της Ark. 

okto-grafimata-poy-deichnoyn-oti-oi-foyskes-ton-agoron-xefoyskonoyn1

Οι πιο κερδοσκοπικές μετοχές υποχωρούν, καθώς ένα καλάθι από ζημιογόνες εταιρείες τεχνολογίας που έχει καταρτίσει η Goldman Sachs κατρακυλά, έπειτα από χρόνια ανόδου, ενώ ένας δείκτης των SPACs έχει χάσει 35% από τα υψηλά του. 

okto-grafimata-poy-deichnoyn-oti-oi-foyskes-ton-agoron-xefoyskonoyn2

Ο δείκτης βιοτεχνολογίας Nasdaq Biotech index, που περιλαμβάνει εταιρείες όπως οι Amgen και Gilead Sciences, έχασε 6,5% την πρώτη εβδομάδα του έτους, στο χειρότερο 5ήμερό του από τα μέσα του Μαρτίου 2020, όταν η πρώτη εξάπλωση της πανδημίας προκαλούσε μαζική έξοδο από τα χρηματιστήρια. 

okto-grafimata-poy-deichnoyn-oti-oi-foyskes-ton-agoron-xefoyskonoyn3

Οι επενδυτές πραγματοποίησαν εκροές άνω των 70 εκατ. δολαρίων από το Invesco Solar ETF, με ticker TAN, την Πέμπτη. Πρόκειται για ένα fund που σημείωσε άνοδο άνω του 230% το 2020. 

okto-grafimata-poy-deichnoyn-oti-oi-foyskes-ton-agoron-xefoyskonoyn4

Τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν γλιτώσει από αυτό το sell off στις πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Το bitcoin χάνει 40% από το ρεκόρ των σχεδόν 69.000 δολαρίων του Νοεμβρίου. Το ether  σημειώνει αντίστοιχη πτώση 35%.

okto-grafimata-poy-deichnoyn-oti-oi-foyskes-ton-agoron-xefoyskonoyn5

Η πτώση της τεχνολογίας και των κρυπτονομισμάτων «τιμωρεί» ένα ETF που επενδύει σε αυτούς τους δύο τομείς, το Global X Fintech ETF. Το fund -που έχει θέσεις σε ανερχόμενες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Affirm Holdings και σε εταιρείες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, όπως η Coinbase- έχει χάσει 30% αφότου άγγιξε το ρεκόρ του, τον Οκτώβριο. 

okto-grafimata-poy-deichnoyn-oti-oi-foyskes-ton-agoron-xefoyskonoyn6

Ο κινεζικός δείκτης Hang Sang Tech Index χάνει 50% από το υψηλό του στις αρχές του 2021, εν μέσω αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου και ανησυχιών για φούσκα στα ακίνητα, που επιδρούν αρνητικά στις κινεζικές τεχνολογικές μετοχές. 

okto-grafimata-poy-deichnoyn-oti-oi-foyskes-ton-agoron-xefoyskonoyn7

Τα εμπορεύματα έχουν «ξεφουσκώσει» επίσης, με το παλλάδιο, που άγγιξε ιστορικό υψηλό τον Μάιο έπειτα από πολυετή άνοδο, να υποχωρεί κατά 35%. 

Πηγή: moneyreview.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + twelve =