αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑBloomberg: Τα 10 βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι τον Αύγουστο, για να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια

Bloomberg: Τα 10 βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι τον Αύγουστο, για να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια

Την κρισιμότητα του 2018 για την Ελλάδα επισημαίνει το Bloomberg, παραθέτοντας παράλληλα και έναν οδικό χάρτη 10 βημάτων τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν στην πορεία για την έξοδο από το πρόγραμμα που λήγει τον Αύγουστο.

Όπως αναφέρεται, το κυρίαρχο ερώτημα στους μήνες που ακολουθούν είναι το εξής: Θα μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει με τις δικές της δυνάμεις και χωρίς εξωτερική βοήθεια -όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και Κύπρος- όπως άλλωστε το επιθυμεί και η κυβέρνηση της χώρας; Ή όπως αναμένουν αρκετοί αναλυτές, το πρόγραμμα διάσωσης που λήγει στις 20 Αυγούστου θα ακολουθηθεί από ένα παρόμοιο;

Σύμφωνα με τον Fabio Balboni, οικονομολόγο ευρωπαϊκών θεμάτων στην HSBC, τα πράγματα για την Ελλάδα δείχνουν καλύτερα. Όμως κατά την άποψή του “μια καθαρή έξοδος μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη αν τα μέλη τις Ευρωζώνης δεν προχωρήσουν σε μια ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους”.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Bloomberg, το επόμενο οκτάμηνο η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ορισμένα ακανθώδη ζητήματα, αν θέλουν να αποφύγουν ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Αυτά είναι τα 10 κρίσιμα ζητήματα στο ημερολόγιο του ελληνικού ζητήματος που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του προγράμματος:

– Την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή τον νόμο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Αυτά θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί ως τις 17 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να επικυρωθεί η πρόοδος στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της υποδόσης.

– Στα τέλη Ιανουαρίου οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές θα έχουν ολοκληρώσει τα σενάρια για τα stress test των ελληνικών τραπεζών. Οι τράπεζες τις χώρας θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία απόδειξης της κεφαλαιακής τους επάρκειας νωρίτερα από τις υπόλοιπες τράπεζες της ΕΕ.

– Στις αρχές Φεβρουαρίου η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει ένα νέο ομόλογο, του οποίου ο χρόνος ωρίμασης αναμένεται να είναι ανάμεσα στα τρία με επτά έτη, στην προσπάθειά της να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

– Κατά το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται από πλευράς του ESM η εκταμίευση της υποδόσης από το πρόγραμμα διάσωσης, που ακολουθεί την εφαρμογή των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης. Το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα δεν είναι ακόμα συμφωνημένο, αλλά σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ θα είναι τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ.

– Τον Φεβρουάριο οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ξεκινήσουν την αποστολή στοιχείων στην Τράπεζα της Ελλάδας και στις ευρωπαϊκές αρχές, για τη διεξαγωγή των stress tests.

– Τον Φεβρουάριο η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι οι πιστωτές θα ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

– Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται η έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, όμως η αξιολόγηση πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο αν η Ελλάδα θέλει να ολοκληρώσει εμπρόθεσμα άλλα 82 μέτρα που απαιτούνται.

– Μία από τις πιο σημαντικές συναντήσεις των δανειστών, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα λάβει τόπο στην Ουάσινγκτον μεταξύ 20 και 22 Απριλίου. Πρόκειται για τη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην οποία το πιθανότερο είναι να συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους, αλλά και το τι έπεται για την Ελλάδα.

– Στις αρχές Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests. Εκεί θα φανεί αν υπάρχει η ανάγκη παροχής νέων κεφαλαίων από πλευράς των πιστωτών και πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα καθώς και για τους δανειστές.

– Στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την τέταρτη αξιολόγηση και να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για τους όρους τόσο μιας περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, όσο και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας μετά το πέρας του προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει νέο πρόγραμμα, όμως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, πρόσφατα ανέφερε ότι μια προληπτική πιστοληπτική γραμμή μετά τον Αύγουστο θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Παράλληλα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν κάνει λόγο ότι θα υπάρξει κάποιου είδους “συμφωνία που θα ακολουθήσει ως το 2022”, αναφέρει άτομο με γνώση των διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί έως τότε σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ της.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − 4 =