αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑBloomberg: Αυτά τα 3 ελληνικά νησιά είναι σε κίνδυνο λόγω… υπερεκμετάλλευσης

Bloomberg: Αυτά τα 3 ελληνικά νησιά είναι σε κίνδυνο λόγω… υπερεκμετάλλευσης

Το πρόγραμμα «7 Most Endangered», το οποίο συντάχθηκε από την ομάδα πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, επιδιώκει από το 2013 να προστατεύσει την ευρωπαϊκή κληρονομιά που απειλείται, είτε από κατεδάφιση και ανάπλαση, παραμέληση, υπερεκμετάλλευση ή πόλεμο.

Η φετινή λίστα του, υποδηλώνει ότι η επιβίωση ορισμένων τοποθεσιών με τη σημερινή τους μορφή δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε αυτή των ελληνικών νησιών, είναι η δημοτικότητά τους που τα θέτει σε κίνδυνο. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι υπέροχες παραλίες των Κυκλάδων, τα θεαματικά χωριά στην κορυφή των βράχων και οι χιλιετίες καταγεγραμμένης ιστορίας τα έχουν κάνει εδώ και καιρό μερικούς από τους πιο μαγικούς προορισμούς της Ευρώπης. Το μεγαλείο τους δεν είναι ολοένα και πιο μυστικό, με τις τουριστικές κλίνες πλέον να ξεπερνούν άνετα τους κατοίκους κατά τρεις προς ένα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, επιβαρύνοντας τα νησιά που πριν από μερικές δεκαετίες ήταν σε μεγάλο βαθμό ήσυχα, μη αναπτυγμένα και στραγγισμένα από κατοίκους που είχαν φύγει για την ηπειρωτική χώρα για αναζήτηση των θέσεων εργασίας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η φετινή λίστα σημειώνει ότι είναι τα λιγότερο γνωστά νησιά των Κυκλάδων που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πίεση από τον μαζικό τουρισμό. Συγκεκριμένα είναι η Σίφνος, η Σέριφος και η Φολέγανδρος – μικροσκοπικά μέρη χωρίς αεροδρόμια, πιο γνωστά για τα μαγευτικά χωριά τους και την απουσία μεγάλης ανάπτυξης από τις παραλίες ή τη νυχτερινή ζωή τους.

Το μέγεθος της έστω και μέτριας ανάπτυξης εκεί δοκιμάζει τις υποδομές και το φυσικό τους περιβάλλον με τρόπους που, ακόμη και οι δήμαρχοι των νησιών φοβούνται, ότι μπορεί να το ξεπεράσει ένα οριακό σημείο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + 20 =